“NATO agresija u 79 slika”: Izložba fotografija iz fototeke „Novosti”

D. Zečević

sreda, 20. 11. 2019. u 17:00

“НАТО агресија у 79 слика”: Изложба фотографија из фототеке „Новости”

Foto D. Zečević

Izložba je realizovana je u saradnji sa istaknutim fotoreporterima tog vremena
U Narodnom Muzeju “Toplice” u sredu je otvorena izložba fotofrafija “Nato agresija u 79 slika” posvećena dvadesetogodišnjici podsećanja na dane otpora, odbrane i stradanja našeg naroda. Prema rečima direktora ove ustanove kulture, Darka Žarića, izložba koju će prokupčani moći da vide od kraja novembra, realizovana je u saradnji sa istaknutim fotoreporterima tog vremena i sa osloncem na fototeku i autore kompanije „Novosti” .


- Iz samog naslova vidi se da je Nato agesija na našu zemlju trajala 78 dana, pa zato i 78 slika čine postavku izložbe a toliko ih je i u foto monografiji. Suštinska poruka izložbe je da smo kao narod i država bili nedužna žrtva osiljene vojne i političke moći takozvanog „novog svetskog poretka“ - ističe direktor Žarić napominjući da “istinu o bombardovanju naše zemlje posredstvom pomenute izložbe moramo prenositi i u buduća vremena, ne samo iz naših nacionalnih, već i iz civilizacijskih razloga, za opomenu i nauk, nama i drugima.

PROČITAJTE JOŠ: Decenijama ćemo umirati od uranijuma iz NATO bombi: Nekadašnji italijanski pilot o akciji 1999. godine


Inače, izložba u Prokuplju otvorena je po zatvaranju izložbe u Kulturnom centru Čukarica koji je organizator izložbe, a obišla je i druge gradove u Srbiji i Republici Srpskoj a na kraju, na simboličan način, biće predata u trajno vlasništvo Garde Vojske Srbije.TOPLICA STALNA META

- Pri izboru fotografija, uz podrazumevajuće najviše kriterijume, opredeljujući elementi bili su sadržajnost i sugestivnost, a pri izradi velikih formata najnoviji tehnološki postupci i najtrajniji materijali - ističe Žarić i podseća da je za 78 dana agresije poginulo 47 civila, vojnika i policajaca iz Topličkog okruga.

U Toplici je na 21 lokaciji bačeno 7 krstarećih raketa, 5 kontejnera bombi, 10 napalm bombi u 72 naleta NATO avijacije za 33 dana bombardovanja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije