NA STAROM pravoslavnom groblju u Pančevu, u ponedeljak je sahranjena Milena (74), majka Nebojše Glogovca, velikog glumca, izuzetnog čoveka, brižnog oca i supruga. Bol za sinom bio je jači od života. Nije istrajala ni dve godine od njegove smrti. Nebojša je umro 9. februara 2018. na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu.

- Život joj se gasio od dana kada su javili da je izgubio bitku sa bolešću - kažu komšije i prijatelji Milene i njenog supruga, prote Milovana. - Prota je, naizgled, snažnije odolevao njihovoj velikoj tragediji. Zajedno im je, možda, bilo lakše. Kako će on sada dalje sa dve rane... to samo on zna.

Opelo je služeno u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija. Činodejstvovalo je petnaest sveštenika, a pratilo ga je pojanje hora iz Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gde je decenijama služio prota Milovan. U ovaj hram, na službu, gotovo svake nedelje dolazio je i Nebojša. Ovde je učio prve lekcije iz veronauke i bio jedan od pojaca. Imao je sedam godina kada se porodica doselila iz Trebinja. Otuda su u ponedeljak stigli i zavičajci familije Glogovac, da sa protom, njegovom ćerkom i rodbinom podele tugu i oproste se od protine supruge.

Blage reči birao je jedan od sveštenika u oproštajnom govoru posle opela:

- Nisam želeo da se vraćam u onaj crni februar pretprošle godine, jer nisam želeo da diram nezaceljenu ranu s kojom je Milena otišla iz života, a s kojom će večno živeti svi koji su voleli njenog sina.


PROČITAJTE JOŠ - "PROĐE GODINA. NAJCRNjA. NAJBOLNIJA": Supruga Nebojše Glogovca neutešna (FOTO)


Milena Glogovac, tiha i po svemu odmerena žena, čulo se u povorci, dostojanstveno je nosila teret majke za izgubljenim detetom. Dostojanstveno, kao što ga nosi i prota Milovan. Poslednje mesece, sasvim se povukla u tišinu i samovanje. Iscrpljena tugom, imala je tek toliko snage da poseti Nebojšin grob. Kad bi posustala, u dužnoj, neizbežnoj potrebi svake subote i svakog praznika odmenjivao ju je prota Milovan. Po povratku, u njihov dom se useljavala tišina, i trajala, trajala.

Nebojšini sinovi Gavrilo i Miloš


- Pamtićemo je samo po dobroti - beležimo reči sveštenika posle opela. - Takva je bila otkako su ona i prota stigli iz Hercegovine, koju su voleli, kao što su zavoleli i ovo parče banatske, srpske zemljice. Dobrotom su njih dvoje darovali svoju decu. A oni svoju.


PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST PROTE MILOVANA GLOGOVCA ZA "NOVOSTI": Mog Nebojšu je vera oblikovala, ni u čemu se nije obrukao


GAVRILO I MILOŠ

UNUCI Milene Glogovac, Nebojšini sinovi Gavrilo i Miloš, kao kad su pre oko dve godine ispraćali oca na poslednje putovanje, bili su prvi u povorci. Iza njih - mnogo mladih ljudi sa buketima i vencima cveća. Kovčeg su pratili prota Milovan, ćerka Bojana, Nebojšina supruga Milica i mnogobrojni prijatelji ove porodice.

Kum Vojin Ćetković Foto V. Danilov


VOJIN I DIVNA

OD Nebojšine majke Milene oprostio se i Nebojšin kum Vojin Ćetković. U povorci je bila i Divna Ljubojević, ali i mnogobrojni filmski i pozorišni radnici, kao i monahinje manastira Vavedenje, gde prota Milovan i danas služi pravoslavnoj veri.