Deca sa smetnjama u razvoju čekaju zubara - mesecima

I. Kovačić

09. 07. 2019. u 20:00

Деца са сметњама у развоју чекају зубара - месецима

Zahvati samo pod anestezijom Foto A. Sahanić

Stomatološke usluge gotovo su nedostupne mališanima sa posebnim potrebama. Klinika nema kapaciteta da odgovori mališanima kojima treba pomoć

DECA sa smetnjama u razvoju moraju da čekaju čak tri meseca na odlazak zubaru. Pomoć stomatologa mogu da dobiju jedino na Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju u Beogradu, koja je, međutim, prebukirana. Ova ustanova po načinu rada sa mališanima ometenim u razvoju jedinstvena je ne samo u našoj zemlji, već i Evropi, ali nema kapacitet da odgovori mališanima koji joj se obraćaju.

Na ovoj klinici rečeno nam je da dnevno zbrinu dva do tri pacijenta, ali da to nije dovoljno da bi sva deca kojoj su ovakve usluge potrebne došla brže na red.

- Jedna intervencija u proseku traje po dva sata - objašnjavaju u ovoj ustanovi. - Osim stomatologa u rad su uključeni i anesteziolozi koji su odgovorni da dete uvedu i bezbedno probude iz opšte anestezije.


PROČITAJTE JOŠ - NEVOLjE ČAČANSKIH PORODICA: Deci ometenoj u razvoju vade zube tek u Beogradu


U praksi pacijentu u stanju uspavanosti zubar popravlja sve pokvarene zube i izvodi sve druge potrebne intervencije, tako da je dete stomatološki zbrinuto za duži vremenski period o jednom trošku.

Da je red za intervenciju nedopustivo veliki, svedoči nam i roditelj jednog pacijenta koji je bio iznenađen kada mu je rečeno da se javi - na jesen.

- Razumem gužve i manjak kapaciteta, ali ipak je nedopustivo da se ovoliko čeka. Bolovi u vilici i sama popravka zuba deci sa smetnjama, pa i njihovim roditeljima, veoma je stresna i nemoguća bez uspavljivanja. Deca trpe bolove, a rok za prijem je predaleko - kaže roditelj M. J. iz Beograda.


PROČITAJTE JOŠ - Osmaku sa smetnjama u razvoju nametnuli ličnog pratioca?


Dodatni problem u praksi jeste i teško održavanje oralne higijene kod osoba sa hendikepom, tako da je pomoć stomatologa u slučaju bola zuba neretko hitna. Za razliku od klasičnih stomatoloških stolica, tokom ovih specifičnih zubarskih intervencija koriste se posebno konstruisani kreveti.

Popravka zuba deci ometnoj u razvoju moguća je i na odeljenjima maksilofacijalne hirurgije u svim centrima u Srbiji, ali samo kada se ukaže prazna operaciona sala, što je, tvrde upućeni, dosta retko i komplikovano jer to nisu standardne procedure koje izvode.

Klinika za dečju i preventivnu stomatologiju jedina je klinika u zemlji specijalizovana za rad sa najmlađima. U ovoj ustanovi već duži niz godina se za popravku zuba osim klasične bušilice koristi i vazdušna abrazija koja je manje agresivna i prihvatljivija najmlađima.


Sa uputom bez naplate

ZA ZUBARSKE usluge na Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju potreban je uput od dečjeg stomatologa iz doma zdravlja. Uput mogu da dobiju sva deca kod kojih je potreban klinički pregled i lečenje. Pacijenti mogu da dođu i bez uputa, ali u tom slučaju plaćaju intervenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije