KOMPANIJA "Erbas" zainteresovana je da paletu naoružanja koje je Srbija razvila za helikoptere H145M uvrsti u svoju ponudu i drugim kupcima svoje letelice ponudi zajedno sa srpskim naoružanjem. To bi bio još jedan uspeh našeg Vojnotehničkog instituta, koji je nosilac ovog posla, ali i srpske odbrambene industrije.

Da je na pomolu još jedan veliki posao za srpske oružare, potvrdio je u četvrtak u Abu Dabiju, gde se od 17. februara održava Sajam naoružanja "Ajdeks", pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. On je najavio i da će "Erbasov" helikopter H145M opremljen srpskim nevodećim naoružanjem biti ove godine izložen i na jednoj od najvećih evropskih vazduhoplovnih manifestacija - francuskom Buržeu.

- U toku su pregovori da, ukoliko se nakon uspešne kvalifikacije srpske verzije borbenog kompleta sve pokaže kako treba, "Erbas" bi naše naoružanje uključio u svoj portfolio. Očekujemo da ove godine ono bude kvalifikovano i po "Erbasovim" standardima - rekao je Miloradović za domaći vazduhoplovni portal "Tango siks".

Pročitajte još - SAJAM ORUŽJA U ABU DABIJU: Prikazana i prva srpska leteća bomba

U planovima domaćih stručnjaka za vojnu opremu je i osmišljavanje načina za integraciju vođenog naoružanja, poput savremenih domaćih raketa "pauk", "munja" ili projektila "255" i to ne samo na "Erbasove" letelice, već i na helikoptere Mi-17, koje će Srbija nabaviti u Rusiji. O tome je, između ostalog, bilo reči i tokom nedavne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

U Ministarstvu odbrane najavljuju i skori odlazak srpskih pilota u Rusiju na obuku za helikoptere Mi-35. Letelice koje će se uskoro naći u srpskom ratnom vazduhoplovstvu trenutno se sastavljaju u ruskim zavodima i brzo će biti kompletirane i spremne za primopredaju.

- Pored Vojnotehničkog instituta danas imamo i privatne kompanije koje uspešno rade na ovakvim projektima tako da će biti moguće da na Mi-17 integrišemo srpsko vođeno naoružanje - naveo je Miloradović.

I STRANCI RADE NA "ORLU"

- PROJEKAT modernizacije domaćeg aviona "orao" odvija se u u dve faze - kažu u Ministarstvu odbrane. - U toku je testiranje integracije vođenih raketa, a posle toga sledi faza modernizacije postojećih i nadogradnje pojedinih vitalnih sistema. Ovaj deo posla biće završen u saradnji sa stranim partnerom.