PORED zamrzivača sa ostacima 13 beba, koje su krajem prošle nedelje nađene na patologiji Opšte bolnice u Kraljevu, nalazi se još jedan kuhinjski zamrzivač pun kesa. U bolnici tvrde da je u pitanju patohistološki otpad, a Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe, ne isključuje mogućnost da i tu ima mrtvorođenčadi, što će utvrditi istraga.

Istraga bi, dodaje, trebalo da dokaže i saznanja Komisije da, navodno, za najmanje tri bebe ne postoji saglasnost roditelja da ih bolnica sahrani, kao i da je, pored živorođenog odojčeta nađenog na deponiji, koje je kasnije preminulo, još jedna od preostalih 12 beba živa rođena.

PROČITAJTE JOŠ - Kraljevo: Jedno novorođenče nađeno pored kontejnera, 12 nisu hteli da preuzmu roditelji (FOTO)

- Papiri u koje smo imali uvid pokazuje da kod beba nije rađena detaljna obdukcija. Roditelji koji nisu hteli da preuzmu i sahrane mrtvorođenu decu, nisu potpisali klasične izjave odricanja od beba, već im je dat unapred pripremljen formular. Jedno od pitanja bilo je "da li želite obdukciju", iako je ona zakonom obavezna - kaže Pavlović, i dodaje da o ovome nije bio obavešten Centar za socijalni rad, zdravstvena, ni sanitarna inspekcija, iako je trebalo.

Kao predstavnik Državne komisije poziva tužilaštvo da u istrazi, kada budu utvrđivali da li su to zaista deca roditelja navedenih u protokolima, koriste uzorke DNK sa nađenih ostataka. Zbog pokušaja "zataškavanja slučaja", Pavlović poziva i ministra zdravlja da smeni direktora Mrvića.


PROČITAJTE JOŠ - U KRALjEVAČKOJ BOLNICI TVRDE: Bebe u "frizu" čekale propis

- To su sve gluposti i besmislice. Nemam tu više šta da komentarišem, nek nadležni državni organi rade svoj posao i utvrde činjenice - kratko nam je odgovorio dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice "Studenica".


SUMNjIVO SPALjIVANjE?

PRE nego što su počeli da odlažu mrtvorođenu decu u zamrzivače, čekajući gradsku odluku o sahranjivanju, u kraljevačkoj bolnici su ih spaljivali. Pavlović se pita da li su roditelji dali saglasnost za spaljivanje ili ih je bolnica obmanula da će ih sahraniti.