“Crnogorka“ vraćena Karađorđevićima

V. Crnjanski SPASOJEVIĆ

10. 12. 2013. u 21:31

“Црногорка“ враћена Карађорђевићима
Ministarstvo finansija potvrdilo rešenje Agencije za restituciju o zdanju u Užičkoj 1. Princeza Jelisaveta očekuje da će se ubrzo useliti u kuću svoje majke

VILA „Crnogorka“, u kojoj je smeštena Ambasada Crne Gore u Beogradu, od utorka i zvanično pripada kneginji Jelisaveti Karađorđević i njenom bratu knezu Aleksandru! Odlukom Ministarstva finansija odbijena je žalba Republičkog javnog pravobranilaštva na rešenje Agencije za restituciju i, posle 66 godina, potvrđen je povraćaj nekadašnje imovine kneginje Olge, supruge kneza Pavla, njenim naslednicima.

- Konačno je ispravljena nepravda. Nisam smela ni da se nadam ovome, plašila sam se bilo šta da očekujem. Ali sam negde u dubini duše ipak verovala da će pravda pobediti. Ovo je za mene veoma prijatno iznenađenje. Zahvalna sam Vladi Srbije, Agenciji za restituciju i svom advokatu - rekla je za „Novosti“ princeza Jelisaveta neposredno pošto joj je rešenje uručeno.

Ona nikada nije živela u vili u Užičkoj 1 (pre rata Rumunska 1). Rođena je, i prve četiri godine života provela na Belom dvoru, gde je živela porodica u vreme dok je knez Pavle bio namesnik. Kraljica Marija i prestolonaslednik Petar živeli su u okviru istog kompleksa u Starom dvoru.

- Mislim da je plan oca bio da se, kada prestolonaslednik postane punoletan, preselimo u dvor na Brdo kod Kranja. Majka je kupila ovu vilu od svog novca da imamo kuću i kad dođemo u Beograd - kaže princeza Jelisaveta.

REHABILITACIJA PRINCA TOMISLAVA VIŠI sud u Beogradu, kako „Novosti“ saznaju, trebalo bi sledeće nedelje da odluči i o zahtevu za rehabilitaciju princa Tomislava. Očekuje se da ova odluka bude doneta 16. decembra. Nedavno je podnet i zahtev za rehabilitaciju kraljice Marije. Zasada, kako saznajemo, zahtev još nije podnet samo za prestolonaslednika Petra Drugog Karađorđevića.

Dva puta je imala priliku da vidi svoje nasledstvo. Oba puta kada ju je bivši ambasador Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić pozvala na prijeme povodom Dana državnosti. Tada nije mogla da oceni koliko se sadašnja vila razlikuje od one predratne, jer ni u jednom arhivu nije uspela da nađe sliku ili plan stare kuće. Našla je samo priznanice koje potvrđuju da je izvršena rekonstrukcija vile odmah po kupovini.

Vilu „Crnogorka“ kneginja Olga kupila je od Beogradske zadruge. Ugovor o kupoprodaji potpisali su, 25. marta 1940, u ime kneginje upravnik Dvora general Jovan Leko, a u ime Zadruge advokat Dušan Marinković. Imanje se sastojalo od parcele 181 sa zgradom, dvorištem i vrtom, i parcele 180 sa vinogradom na Topčiderskom vencu. Tih 14.354 kvadrata plaćeno je u ono vreme 260 dinara po kvadratu, odnosno ukupno 3.732.179 dinara.

Odlukom Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ, 8. marta 1947. godine, kneginji i njenoj porodici oduzeto je državljanstvo i konfiskovana celokupna imovina, a u ovoj vili je posle rata živeo Edvard Kardelj.

Početkom godine, tačnije 23. januara, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneginju, čime je postao ništavan ukaz Predsedništva Prezidijuma i sve pravne posledice proizašle iz njega, pa i odluka o konfiskaciji. Tako su stvoreni uslovi da naslednici podnesu zahtev za restituciju.

- Sad ostaje još mogućnost da Republičko pravobranilaštvo pokrene upravni spor u roku od mesec dana. Nadamo se, međutim, da do toga neće doći jer su i Agencija za restituciju i Ministarstvo finansija odlučili da vila bude vraćena. Kneginja Olga se nije bavila politikom, ona je proglašena izdajnikom samo zato što je bila supruga kneza Pavla. Ova država je sada konačno ispravila tu nepravdu - kaže zastupnik princeze Jelisavete Dušanka Subotić Homen.

Od daljih poteza Pravobranilaštva zavisi i kada će princeza i njen brat moći da uđu u nasledstvo. Najranije, ako RJP ne pokrene upravni spor, to bi moglo da bude za mesec dana. Ukoliko država tada ne omogući naslednicima kneginje Olge da uđu u posed, oni će pokrenuti izvršni postupak.

U međuvremenu, 15. decembra, i aktuelni crnogorski ambasador Igor Jovović, kome ističe mandat, napustiće ovo zdanje.

- Kada sve bude gotovo useliću se u majčinu vilu. Nadam se da ću do tada dobiti i njen portret, koji sam našla u ormanu u Belom dvoru. Volela bih da ga okačim na zid odmah kod ulaza, da me večno podseća na majku. Nadam se da ću dobiti iz Belog dvora i porcelanski zeleno-beli servis, iz trpezarije, koji je otac majci kupio na poklon u Parizu, 1932. godine - kaže princeza Jelisaveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Miro Markovic

10.12.2013. 21:49

Iskreno se radujem ovom vescu. Nepravda je uzasna. Pravda je spora, ali dostizna za one kojima Bog podari dug zivot i energiju da se bore. Kneginji Jelisaveti zelim srecu i dobro zdravlje u kuci njene plemenite majke, kneginje Olge Karadjordjevic.

Miodrag

10.12.2013. 22:22

@Miro Markovic - I ja sam zaista presrecan. Ova kuca je za gradjane Srbije predstavljala samo trosak i rupu bez dna. Sada ce poceti da donosi prihode zato jer ce Knez Aleksandar Karadjordjevic i Kneginja Jelisaveta poceti da placaju poreze na svoju imovinu. Konacno. Sto vise vracajte imovinu, da je otrgnemo iz kandzi partija i politicara i prihode vratimo u budzet, na srecu svih gradjana.

Logic

11.12.2013. 03:44

@Miro Markovic - Po nekim nedavnim vestima, ambasada Crne Gore duguje Srbiji 4 mil. dolara na ime neplaćene kirije. Predpostavljam da ovaj dug nije bio jedna od tema razgovora sa M. Đukanovićem. A možda su zbog toga neplaćanja naši odnosi sa C:G. bili najbratskiji (interesi u osnovi) po Milovoj definiciji bratskih odnosa. Samo što to nešto nismo primetili.

Raisa

11.12.2013. 02:18

Pobedilo je pravo nasledja u srpskoj drzavi,koje potice jos od Nemanjica::Od oca je ostanulo sinu.Verujem da ce naslednica dati ime kuci:Olga.

građanin

11.12.2013. 06:27

Е,сад лепо повраћај виле на Брду код Крања,ваљда је приватна својина светиња у ЕУ а ''дежела'' је одувек стремила тамо и (ваљда)прихватила све проистекле обавезе из пуноправног чланства у ЕУ.... А може неко и да приупита Кацина кад дође овамо ''да држи слово'' о стандардима и вредностима ЕУ????

ns

11.12.2013. 07:06

@ - to su obicni zicarosi pokupili narodno zlato zivili na visokoj nozi pa im ponestalo i sad daj vile i zemlju.nista ja njima ne bi dao ni jednog santimetra

ns

11.12.2013. 07:06

@ - to su obicni zicarosi pokupili narodno zlato zivili na visokoj nozi pa im ponestalo i sad daj vile i zemlju.nista ja njima ne bi dao ni jednog santimetra

Pipilentije

11.12.2013. 08:32

Најзад и лепе вести. Имамо ли разлога да се надамо бољим временима или је још рано?

SIKI

11.12.2013. 08:33

Bas lepo vracena imovina svim podanicima karadjordjevica po na kraju i njima tako i treba da bude zato smo se i borile e sad da vidimo ko ce da placa porez na imovinu?

Max

11.12.2013. 10:40

Zato su se i vratili. Malo im je bilo sto su odneli basnoslovno vredne akcije drzave i umetnicke kolekcije, te ogromne kolicine zlata i drugih dragocenosti i sve to procerdali. Sada otimaju i nekretnine, od kojih drzava i narod mogu da imaju koristi. Karadjordjevici su zlo Srbije i nije ih narod slucajno oterao.Ali, povampirili su se, uz dusnu pomoc Windsorovih, najvecih neprijatelja srpskog roda.Mama Olga je sigurno naporno radila da je kupi. Arcibald Rajs,svi znamo ko je,Samo ga procitaj te.

442_do_zagreba

11.12.2013. 12:15

@Max - Nažalost, Max, svojina je Ustavom zagarantovano pravo. Verovatno se sećaš mladosti kada je to pravo ukazom maršala bilo ukinuto, i kada je sve to u ime naroda pokupila šačica komunista. Pardon, postalo opštenarodna svojina.

KSNS

11.12.2013. 16:08

@Max - 1. Не каже се, односно, не пише се душну, него здушну помоћ.2. Не каже се, односно, не пише се прочитај те, него прочитајте.3. Британска краљевска породица Виндзор је, нарочито принц од Велса, највећи донатор и добротвор манастира Хиландар.Што се тиче ''количине злата'', ''народа који их је отерао'', итд., препоручујем Вам да упишете поново први разред основне школе да нешто научите (добро ће Вам дочи и због граматике). Ако не, барем прочитајте неку књигу.Срдачан поздрав!

zaplanjac

12.12.2013. 13:26

@Max - Ne mlati praznu slamu, možda je MAX u brzini pisanja napravio grešku. Sve što je napisao je u potpunosti istina. Njima je tada oduzeto ono što su godinama pljačkali od svog naroda. Sadašnji vlastodršci i tajkuni kreiraju i podržavaju nove zakone verovatno iz razloga da bi na taj način sačuvali kapital i bogatstvo koje su u kratkom periodu stekli kriminalom. Isto kao i Karađorđevići nekada. A Arčibalda Rajsa pročitajte u svakom slučaju. Mnogima bi neke stvari bile jasnije.

Max

12.12.2013. 14:23

@Max - Zaista sam napravio dve gramaticke greske i izvinjavam se. 500 karaktera je malo da se opisu sve uzasne stvari koje su Britanska imperija i dinastija Karadjordjevica ucinile hrabrom,plemenitom,ali i naivnom srpskom narodu. Vi ste totalni istorijski analfabeta,ali verovatno gledate TV serije,koje su vas opcinile dvorskim nacinom zivota i sebe zamisljate kao deo kamarile,bezeci od svakodnevice koju su vam namenili. Nadam se da ce televizije,koje vi gledate,emitovati i obrazovne emisije.

Max

12.12.2013. 14:32

@Max - Posteno stecena svojina, posteno. A, oni su je stekli neposteno, zato se desila revolucija, zato je stradao nas narod. Ovi sada su naslednici istih derikoza i secikesa, potpuno iste metode koriste. Zato procitajte Arcibalde Rajsa i ne samo njega. Komunisti su nam manje uzeli materijalno, dosta je izgradjeno i zivelo se bolje nego kod burzuja, ali ne i dobro. Oni su nas duhovno i teritorijalno osakatili, stvorili vestacke nacije, vestacke jezike,sa ,,crvenim popovima`` razorili crkvu i veru,...

Sofija

11.12.2013. 11:54

CIme se njena majka bavila i kako je taradila pare kojom je kupila tu vilu?Karadjordjevici nikad nisu radili,vec ih je narod izdrzavao,pa zato ovo treba da pripadne narodu a ne njima!Sramota!

KSNS

11.12.2013. 15:58

@Sofija - Слажем се у потпуности! Никада ништа нису радили, нарочито за време Првог српског устанка, Балканских ратова и Првог светског рата. Апсолутно ништа! А мајка кнегиње Јелисавете није морала тарадити паре како кажете, јер је била супруга регента државе, грчка и данска принцеза. Срамота је што коментаришете материју коју не познајете.

shomi

11.12.2013. 13:13

Pre nego što se bilo šta rehabilituje u njihovu korist, mogli bi da nauče bolje srpski jezik od kineskog i japanskog ambasadora!

sanak

11.12.2013. 19:47

Ok, a kada ce se vratiti fabrike/firme radnicima????Onima sto su citavog veka u njima radili, a onda (posle pljacke i stecaja)oterani na ulicu?? Ne, oni se ne prezivaju Karadjordjevic, i mislim da im je krv crvena. Eeej, Srbijo !!!!

baba Simana

12.12.2013. 23:27

Dobro sve je to ok,ali kad ce ova drzava vratiti novac radnicima sta duguje? Zar treba radnik 20 godina da se sudi sa mafijom?