Ruža Jovanović: Želim samo da znam gde je Draža zakopan

Predrag VASILJEVIĆ

09. 03. 2012. u 20:58

Kurir Draže Mihailovića progovorila, za "Novosti", posle 70 godina (5): Dobila sam deset godina zatvora za veleizdaju

"Novosti" objavljuju ekskluzivnu ispovest Ruže Jovanović, ličnog kurira generala Draže Mihailovića i poslednjeg preživelog člana Vrhovnog štaba Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prvi put, Ruža otkriva tešku i bolnu životnu priču, koju je čuvala u sećanjima više od sedamdeset godina. Svež joj je svaki detalj, od prvog susreta sa Dražom na Ravnoj gori u maju 1941. godine, njihovog rastanka 1944, ranjavanja, tifusa, logora, do političkog progona i života daleko od porodice i Srbije. Ruža danas ima 90 godina, živi kao izbeglica u nemačkom gradu Bilefeldu. Slepa je i gotovo nepokretna.

SAD, kada sam poželela da propustim srpsku zemlju ponovo između prstiju, da izađem na Ravnu goru i udahnem onaj vazduh, više ne mogu. Stara sam. Gotovo je.

Od 1945. godine, bekstva od smrti i tamnice u Italiji, Ruža Jovanović više nikada nije došla u Jugoslaviju i Srbiju.

Sudbina je udesila da provede baš u Nemačkoj najveći deo života, iako je na proleće 1941. godine, kao tek svršena gimnazijalka, pošla sa ocem u rat protiv Nemaca.

Italijanski logor Eboli, kraj Drugog svetskog rata. Ravnogorci su poraženi. Proglašeni za državne izdajnike. Pobijeni, utamničeni, obespravljeni. Manje grupe, koje su preko Slovenije uspele da nađu izlaz iz turobnih lavirinta, uspele su nekako, bar, da sačuvaju glavu na ramenima.

U Jugoslaviji se stvarao novi svet. Rasla je država na čelu sa Josipom Brozom Titom. Pisala se pobednička istorija u kojoj su Draža Mihailović i ravnogorci markirani crnom bojom. Krvoloci, koljači, monstrumi...

VUK NA RAVNOJ GORI BIO NADA Drago je bilo Ruži kad je čula da se početkom devedesetih Vuk Drašković popeo na Ravnu goru. - Javljali su mi stalno da je podignut i spomenik Čiči, crkva, konačište, muzej. Pričali su mi da se mladost Srbije penje u maju na Ravnu goru i da obeležavaju ustanak protiv nacističke sile. Neka, bar sam to doživela.

- Morala sam da započnem novi život. Skupljala sam snagu. Prvi cilj mi je bio da izlečim nogu koju su mi ranili Nemci nedaleko od sela Ba.

Već 1946, Ružu prebacuju u bolnicu u Nemačkoj. Negovali su je Amerikanci, a pomagali Englezi.

- Imala sam 26 operacija desne noge. Prebacivali su me iz bolnice u bolnicu, bez dokumenata, novca, ikog svog - seća se.

Prošlo je više od godinu dana kad se zaustavila u gradu Bilefeldu, na krajnjem severozapadu Nemačke.

- Nisam više mogla da se potucam po bolnicama. Imala sam jaku želju da okrenem list. Da živim. Jednu drugaricu koja je brinula o meni dok sam bila u lekarskoj postelji zamolila sam da mi pomogne u prvim danima, da se nekako snađem u tuđini. Našla mi se.

Sa porodicom, majkom Jelicom i sestrama Milenom i Anđelijom, stupila je preko porodičnih veza u kontakt nekoliko godina kasnije:

- Za početak. Bilo nam je dovoljno da znamo da smo sve četiri žive. Čula sam tada, da su nam komunisti uzeli kuću u bačkoj Adi i imanje. Brinula sam o njima. Osećala sam odgovornost i za sudbinu koja ih je zadesila.

Zaposlila se ubrzo u engleskoj vojnoj bazi u Bilefeldu, kao prodavačica u kantini. Tu je upoznala i Milovana Jovanovića, mladog intendanta u britanskoj armiji. Zaljubila se i udala.

- Početkom šezdesetih, prijatelji moje porodice tajno su mi javili da mi je odmah posle rata suđeno u komunističkoj Jugoslaviji. Dobila sam deset godina zatvora za veleizdaju. Bez prava na odbranu. Već tada sam znala, da me domovina više videti neće.

Trudila se Ruža da potisne prošlost duboko u sebi. Iako joj noga nikada nije do kraja zalečena, prkosna kakva je bila, rešila je da igra folklor.

Trideset godina je podučavala devojke i momke iz srpskih društava u Nemačkoj da pletu srpsko kolo. Tako je tri decenije oblačila i srpsku nošnju, usred tuđine.

- Proputovala sam sa folklorom čitav svet, samo nikada nisam prekoračila granice Jugoslavije.

Sve ove decenije, Ruža se trudila da izbegava svaku vest iz Jugoslavije i Beograda. Nerado je sklapala sliku o domovini.

- Nisam mogla da podnesem nepravdu. Nijedan partizanski film nisam gledala u životu. Nijednu njihovu ratnu knjigu nisam čitala. Okrenula sam se drugim životnim radostima i na sve sam zaboravila.

Majku Jelicu videla je pod starost. I sestre.

- Moja Jelica je dva puta dolazila u Bilefeld, a sestre po jednom tokom devedesetih. Sve tri su danas mrtve, a ja ni na sahranu nisam mogla da im odem. I to je životno čudo, da jedina ostanem živa, a uvek sam nasrtala prsima na smrt.

Sa suprugom Milovanom Jovanovićem provela je čitav život. Čuvao ju je njen Mića i bio joj uvek tu. I sada je. Kada je stigla starost. Dece nisu imali.

Pre nekoliko godina, novo podsećanje na rat. Nezgodno je ustala jedno jutro i samo se strovalila. Lekari su rekli: Slomljen kuk.

- Odmah iznad rane od fašističkog metka.

Ostala je u kolicima. Posle višestrukih operacija oka, Ruža više i ne vidi.

Sve češće sluša vesti iz Srbije. Ima sad i sateletski program i radio na srpskom jeziku.

SA "PLAVIM" PASOŠEM OBIŠLA SVET Kao izbeglica, Ruža nije imala ni jugoslovensko ni nemačko državljanstvo, a sa folklorom je imala organizovana putovanja po celom svetu: - Dobila sam specijalni pasoš Ujedinjenih nacija kako bih mogla da izlazim iz Nemačke. Sa tim dokumentom sam putovala decenijama.

Nada se još, da će biti pronađen grob njenog Čiče. Veruje da će doživeti da sazna gde je ubijen. Gde je pokopan.

- Draža nije zaslužio da bude bačen tako, kao pseto.

Nije joj pravo što se godinama priča da je otkriven njegov grob, jer se uvek ispostavi da je reč o nekom drugom mestu. Dosta joj je podvala i podmetanja.

- Utvrdili su na kraju da je streljan na Adi Ciganliji, pa su pronašli životinjske kosti. Ponižavaju ga i sada, posle sedamdeset godina. Još se plaše da bi mesto njegovog pogubljenja bilo i mesto hodočašća za mnoge generacije koje dolaze, a koje ne žele da trpe neistinu. Toga se oni plaše.

Prošle godine, Ruži su ponudili da dobije nemački pasoš. Pošto živi već sedam decenija kao izbeglica. Imala bi i veća prava. Odbila je.

OZNAŠI ME NISU NAŠLI Pripadnici službe državne bezbednosti, više puta su tražili Ružu u Bilefeldu tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. - Imali smo i mi mrežu ljudi koji su nam pomagali da se sakrijemo i da izbegnemo hapšenje, ili, ne daj bože još nešto gore. Udba nikada nije uspela da dođe do mene, iako su neke moje prijatelje hapsili u Beogradu, propitivali i preslišavali. Tih godina, izabrana sam za predsednika ravnogorskog pokreta u emigraciji, pa sam i zbog toga bila na meti.

- Neću da budem državljanka zemlje koja je 1941. okupirala moju Srbiju. Nemci su me ranili. Nemci su nas uvukli u tragediju. Svaka čast sadašnjoj državi Nemačkoj u kojoj sam ostvarila i nekakvu penzijicu, iako nisam Nemica, i osećam se slobodno. Ali, pasoš ne mogu da uzmem. To je jače od mene.

Pita za Beograd. Kako izgleda Srbija.

- Čujem, izjednačena su sada prava partizana i ravnogoraca u zemlji. Da li bi mi vratili moju kuću kada bih se pojavila u Adi? A, ko će mladost da mi vrati? Ne pomažu tu više nikakva izjednačavanja. Istorija melje dalje.

Želja da vidi Srbiju je velika. Ali, ne vredi:

- Važno mi je bilo da otvorim svoju dušu i ispričam priču koja mi je godinama stajala u grudima. Sada mi je nekako lakše.

Pokazuje Ruža posleratne slike. Uspomene sa mora, putovanja. Ponosna je na svoje godine. Ne želi da kuka.

- Sve u svemu, imala sam lep i buran život. Ako je šta radio presudiće na kraju neko veći od nas.

Rastajemo se sa baka Ružom. Maše nam iz kolica ispred ulaznih vrata zgrade na periferiji Bilefelda.

- Sa verom u Boga, za kralja i otadžbinu! - poslednje je što smo čuli od nje.nPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (86)

brebrebre

09.03.2012. 21:22

svaka cast na prici! a ti baba da zivis jos toliko i neku knjgu da napises, ne bi bilo lose ;)za jednog matematicara od juce, sto je prokomentarisao da ruza ima 90 godina sada i da 1941-1944. nije bila devojka, vec zena?! alo rodjace, racunaj... imala je 20-23 god.!

jaopet

09.03.2012. 21:44

Od ovoliko licemerja sam ostao bez teksta. Sada sam još više ubijeđen u pravednost partizanske borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika među kojima je i gore navedena. Samo kada pomislim kako su posle svih grijehova koje su napravili, bježali preko Slovenije zajedno sa ljotićevcima, nedićevcima, ustašama, crnokošuljašima, domobranima, zelenokadrovcima od narodnooslobodilačke armije. Znali su, ako ostanu, da će da ih stigne zaslužena kazna za sva nedjela koja su počinili.

Drazan

09.03.2012. 22:51

@jaopet - Bio sam napisao poduzi komentar,pa onda skontam CEMU.Pitam se samo gdje su granice ljudskoj gluposti.

Republika Srpska

10.03.2012. 01:08

@jaopet - Vi koji pljujete po ovoj čestitoj starici svi ste izgleda potomci komunističkih ratnih zločinaca, koji su vam zatrovali srce i mozak da tako pljujete po starici od 90g.To jasno govori ko i kako vas je vaspitao.Džaba sad pjenite došlo je vrijeme da se čuje prava istina.A vama koji toliko mrzite svoju vjeru nek je Gospod u pomoći.

Aleksandar

10.03.2012. 08:14

@jaopet - Ne zalim da komentarisem, jer nisam toliko glup kao pojedinci, koji nemaju pojma o istini a zive u zabludi i nemaju svoje ja jer su nepismeni, samo zelim da uputim veliki pozdrav ovoj srpskoj heroini!

Orasanin

09.03.2012. 21:48

Teska i potresna prica koja iznova podseca da je komunizam najvece ljudsko zlo! Posledice fasizma srpski narod je osecao nekoliko godina a posledice bezumlja zvanog komunizam merimo decenijama a sva je prilika da cemo pogubnost ove ideologije osecati na svojoj kozi i vekovima?! Ako je komunizam ideologija?! Neki smatraju da se radi o dijagnozi?!

Mirjana Nikolić

09.03.2012. 21:49

Bože, molim Te, pomozi Srbima da progledaju i da se pokaju za sve zločine koje su počinili srpski komunisti nad pravednim, rodoljubivim,a nadasve čestitim i pobožnim Ravnogorcima predvođeni besmrtnim Dražom!

luka pljevlja

09.03.2012. 22:13

Mirjana svaka cast,tako je. A ovi sto su ubedjeni da su komunisti dobrice trebali bi doci u moj kraj pa da cuju mnogo toga o njima i bice im jasno kakvi su bili,dovoljno je sto znamo da su ateisti.

Mira

10.03.2012. 08:05

@luka pljevlja - Pa sta mislite zasto su komunisti ateisti. Pa da bi ubedili ljude da nema Boga i da se moze nekaznjeno ubijati. To je glavni razlog zasto su komunisti forsirali ateizam.

KRLE

09.03.2012. 22:58

Vi koji ste na strani četnika ako hoćete da se pokajete ili barem vidite ,,junake'' četničke Kalabića, Lazovića i mnoge druge na delu na Guglu ukucajte dve reči ,,masakr u Drugovcu'' . Uđite na sajt i pogledajte dobro da ste barem za prsa ispred oznaša, komunista i ostalih u krvoločnosti.

brebrebre

10.03.2012. 08:56

@KRLE - pa sta sad, partizani smeju da ubijaju cetnike i to masovno, a cetnici ne smeju da ubijaju partizane, to je odmah masakr? mnogo vise, ali mnogo su partizani vise cetnika poubijali nego obrnuto!!!

Boro Manjaca

10.03.2012. 10:08

@KRLE - Komunisticka istorija je pisana posle rata i to u vreme jednoumlja pa su oni sve zrtve pripisali nekom drugom a ustvari su komunisti uvek ulazili u srpske krajeve i napadali srpske lokalne vlasti.Kao sto je poznato i tu u Drugovcu kao i na drugim srpskim krajevima su komunisti napali lokalno stanovnistvo posto je to stanovnistvo bilo mirno i bez borbe.U Drugovcu su eto ubili coveka kojega je narod podrzavao.Zasto ti partizanski heroji nisu usli u Sisak,Karlovac i ostale gradove pod kontrolom NDH

kontesa

10.03.2012. 10:33

@KRLE - Ja predlazem da ukucate ,,Muzej zivih ljudi ,, o Golom otoku , pa cete citati istinitu stravu , uzas i patnju ljudi !

dragorad

09.03.2012. 23:37

Dosadni ste vise sa ovom babom! Ona vise ne zna ni kako se zove, a kamo li sta je bilo za vreme rata. Ustase i cetnici su najvece zlo koje se moglo desiti na ovim prostorima... Verovatno niste ni rodjeni u doba kad su, gore pominjani, harali, pa je sad lako lupati gluposti...Doslo je vreme da se njihova zverstva velicaju, zato i jesmo tu gde smo.

Suvi

09.03.2012. 23:57

@dragorad - Dosadni su takvi kao ti.! Kojima se zivot sastoji od nekih gluposti...ova ''baba'' moze da napise novu istoriju,da dokaze da su partizanski filmovi LAZ i da vidimo pravu sliku Draze i Cetnika....

SpaleUS

10.03.2012. 01:12

@dragorad - Bravo!!!!!!!!!!!!! Ima nas jos zivih koji znamo sta su oni radili. Oni su se najvise borili na; "Kajmak canku pod Jorgan planinom". 

boban

10.03.2012. 06:30

@dragorad - Burazeru,otkad izjednacise partizane i cetnike sve krenu naopako.Nisam ni za jedne ni za druge ali dok su nam partizani vodili drzavu,citav svet nas je postovao ili se bojao ne znam sta vec.Ovi "cetnici" poslase sve Srbe u Hag "komunisti" ni jednog pa ti sad saberi malo.Ziveo

milan

10.03.2012. 08:54

@dragorad - izgleda mi da si kao klinac "istoriju" ucio u bioskopima gledajuci tihija i prleta,valter brani....... .

Boro Manjaca

10.03.2012. 09:35

@dragorad - Ova "baba" kako je ti nazva je trebala dobiti orden vec odavno. Zahvaljujuci njoj i njenim saborcima ostalo je dosta srba zivo jer ih nije pronasao partizanski metak. Vi tvrdite da su partizani vodili rat protiv nemaca ali zasto su onda sve takozvane velike ofanzive kao Sutjeska, Neretva, Kozara, Sremski Front i ostale vodjene iskljucivo na srpskoj teritoriji. Istrija zna da cetnici koji su drzali te krajeve nisu ubijali svoj srpski narod. Dokaz za to je da Drazu i danas vole bas u tim krajevima

Srbin

09.03.2012. 23:45

II svetski rat je trajao 4 godine, ova zena se borila zajedno sa svim ravnogorcima protiv nemaca, i posle rata je morala da ode u izgnanstvo u tu Nemacku protiv koje je ratovala. Tamo je nisu strpali u zatvor, niti su je progonili, naprotiv ostavili su je da zivi u miru, a zemlja Srbija pod komunistima je progonila. Zalosno i bedno od srpskog naroda je to sto je postovao vise komuniste i sve zive od svojih patriota!!!! Cemer i jad!!!

Dejan

09.03.2012. 23:57

Moze komunisti da pricaju sta god hoce. Ja stvarno neznam gde je jos u svetu osim kod nas, postojao GOLI OTOK. Koliko se ja secam to nije bilo letovaliste nefo logor smrti koji je postojao iako nije bilo rata. A i jos jedna cinjenica pun SRBA. Ja koliko znam nikada nisam cuo da su cetnici imali neke logore cak ni komunisti to ne pricaju. Morate drugovi i drugarice da shvatite vec jednom da ste vi najvece zlo ne samo za jugoslaviju nego za SRBIJU. Srbija je od uvek bila kraljevina.

dragan

10.03.2012. 03:42

@Dejan - Moj Dejane knjigu u sake pa nauci ,onda ces vidjeti da su samo cetnici u CG imali jedno desetak logora (Niksic ,Kolasin,Bar,Podgorica....)i da su u saradnji sa okupatorom zarobljavali i onda strrijeljali na stotine rodoljuba tadasnjeg vremena ,Inace prica ove stare gospodje je puna nepovezanih i nedorecenih detalja iz njene proslosti ,ali zbog njenih godina nebih ulazio u objasnjavanje njenog vidjenja drugog svjetskog rata .

Deda

10.03.2012. 08:14

@Dejan - Svaka komunistička zemlja posle rata imala je logore. Rumunija je imala Baragan isto kao i mi Goli otok.Treba Dejane nešto i pročitati pa onda komentarisati.

Srdjan L

10.03.2012. 08:54

@Dejan - Potpuno si u pravu samo ima jedna stvar taj logor smrti je ruski špijun tito pozajmio baš od čuvenih prijatelja rusa i svog mentora staljina oni u izmislili čuveni GULAG u sibiru gde su završavali politički nepodobni.

stanko

10.03.2012. 10:38

@Dejan - Ja sam sokiran jer sam mislio da se izmedju Duklje i Mila Djukanovica i Ranka Krivokapica u Crnoj Gori nista nije desavalo . Odakle u Crnoj Gori cetnici i kojim su oni jezikom govorili Crnogorskim ili Srpskim ? Da li su cetnici u Crnoj Gori koristili 30 ili 32 slova ?

Dusko

10.03.2012. 11:13

@Dejan - Moj Dragane, iz cijih knjiga ti ucis, pa zar do sada nisi omudreo da bi mogao da shvatis, da knjige "istorije" koju smo mi ucili nisu pisane radi istine nego radi skriivanja zlocina nad srpskim narodom.

silver surfer

10.03.2012. 00:30

Partizani su iz rata izasli kao armija od 800000 boraca, a cetnici u rasulu po bosanskim gudurama i sloveniji zajedno sa ustasama, ljoticevcima, balistima, Nikolajem Velimirovicem i ostalim "nacionalnim prvacima" balkanskih naroda. To dovoljno govori uz koga je bio narod i ko je kakav bio. Na kraju ste izdali i tog kralja, u koga se zaklinjete, kada ste se oglusili o njegovu naredbu da se stavite pod komandu NOVJ i JB. Tita.

Pavlović

10.03.2012. 10:32

@silver surfer - Sudbina je uredila da zarobljeni Srpski mladići sa Sremskog fronta i zarobljeni četnici Pavla Đurišića sa porodicama zajedno okončaju život zverski ubijeni u Jasenovcu ! Toliko o toj pobedničkoj armiji i ko je kakav bio , i pitanju zašto je koncentracioni logor Jasenovac radio punom parom sve do 22.04.1945. , i kako su se tada zaposleni presvukli i prešli da rade na Goli otok !

Pavlović

10.03.2012. 00:36

Jedina i najveća greška Draže Mihajlovića je to što nije likvidirao Broza prilikom kontakata 1941 god. Kasniji razvoj događaja je pokazao da oficirski i džentlmenski maniri ne mogu da se nose sa Kominternovskim agentom i njegovim vezama i stilom komandovanja i rukovođenja .

Neso

10.03.2012. 01:33

Imovinu su joj,kao i mnogim drugim pripadnicima JVO,oteli i to "u ime naroda". Kuca joj je naravno bespravno oduzeta,i u njoj zive neki koji su bili "podobni",a da ni ciglu u tu kucu nisu ugradili. Takvo bezakonje "diktature proletarijata" nije bilo ni na divljem zapadu u vreme Vajat Erpa.

acakgr

10.03.2012. 06:15

Najzad je baka docekala slobodu u Srbiji.Kralj je u Beogradu,vratili smo kapitalizam, a narod je prezadovoljan kvalitetom zivota.Bako,oci si nam otvorila,hvala ti!

Velko

10.03.2012. 07:17

Da Čiča i Baka nisu izdani od Engleza a Srbija prepuštana interesnoj sferi Booljševika u dogovoru sa Staljinom danas bi naša zemlja ličila na Belgiju, Holandiju, Švedsku. Emancipovana, demokratska kraljevina bez komunističkih zločina i doseljenih iz Albanije na Kosovu.Na žalost komunističko nasledje još uvek živi u Srbiji sa katastrofalnim posledicama.Molim Novosti da nas izveštavaju o sudbini (povratku) kuće u Adi i imanja.

Spasoje

10.03.2012. 07:31

Pa nisam bas siguran da je ova prica bas na mestu boriti se protiv fasista i provesti ceo zivot u kolevci fasizma ne biva tj ne pije vodu.Sto gospodja Ruza nije otisla u Englesku, Francusku ... Nije mi jasno zasto se uvek pravimo pametni i hocemo da velicamo gubitnike tj da pokazemo da su Brankovici imali najbolje namere na Kosovskom boju ali ih narod nije razumeo. Ova cela prica je zasnovana na kazivanju jedne osobe bez dokaza mi od toga hocemo da pravimo istoriju e Srbi teske li ste naivcine

milan

10.03.2012. 18:47

@Spasoje - prvo nije tacno da je nemacka kolevka fasizma,drugo nemci su imali vise,obzira prema svojim protivnicima,koliko je srpskih zarobljenika posle rata ostalo u nemackoj i nikada nisu dosli pod igo kumunista jer su znali sta ihkao rojaliste ceka.mnogi koji ovde pisu komentare izgleda da su istorijuucili na vecernjim kursevima.

Saša

10.03.2012. 09:58

Od priča ove babe više verujem pričama mog dede, Šumadinca, koji nikad nije bio ni komunista, ni partizan. Za šumadijske četnike je uvek govorio da su to bili pijanice, lopovi, kabadahije kao i da ih je viđao zajedno sa Nemcima.

Mirjana Nikolić

10.03.2012. 12:15

@Saša - Dragan je potpuno u pravu-deda (tamo nekog Saše) bio je UDBAŠ. Samo su ti komunjarski zlotvori mogli da izmišljaju takve laži...jer su bezbožnici...jer nemaju straha pred Gospodom za svoja zlodele-ubistva, pljačku,preke sudove..Broz,Krcun, Ranković, Miloš Minič....zavili su Srbiju u crno...Neka je večna slava i hvala Ravnogorcima i Generalu Draži!

braca

10.03.2012. 16:39

@Saša - Komunjare i njihova ratna propaganda su ucinili svoje! Njima je bilo stalo samo da dodju do vlasti, a to nisu mogli dok su branioci drzave bili zivi, pa su zato lagali i sami cinili zlocine predstavljajuci se kao cetnici! I moja baba prica price kao tvoj deda, zivi zena u zabludi 50 godina.. To su isto i NATO agenti radili u proteklim ratovima, oblacili se kao Srbi i cinili zlocine, prekopirana komunjarska taktika, zavadi pa vladaj!

istina

14.03.2012. 09:45

@Saša - mirjana sine ja sam iz sumadije i i potpuno je u pravu jel sam ocevidac tome a omladina to ne znate samo da bi se iskazali al cetnici su bile pijandure, pljackali,nas a sto najgore i silovali pa sad vidite ko je heroj bijo

Kalabic

10.03.2012. 10:08

Jos uvek u Srbiji ima komunjara koji i dalje ne daju da se otkrije Cicin grob ne mogu da poverujem da kao niko ne zna gde je ubijen, nego nekome ne odgovara da se to sazna! Komunjare su nas lagale ceo zivot ucili nas u skoli kako je njima odgovaralo plasirali nam lazi o Drazi i Cetnicima, pa koga je to Cica izdao on je bio general Srpske vojske i branio svoju zemlju od okupatora!

Dragacevac

10.03.2012. 10:20

Sa kojim pravom su oduzimali neciju imovinu koje su generacije sticale.Komunisti bezboznici koji su bili veliko zlo.Srbija uskoro monarhija,dace bog.

željko

10.03.2012. 11:03

E bas je ovu babu trazila UDBA i OZNA.Ona je bila samo kurir kod Draze u stabu pa je bas ona predstavljala opasnost za SFRJ(smesno).Da su htelii da je nadju nasli bi je 100%.

S

10.03.2012. 11:08

Izgleda najvece zlo sto se dogodilo Slavenima je komunizam, zato nas strahovito mrze svi u svijetu, ovi ratovi 90'ih su posledica raspada komunizma,gdje su Srbe poturili kao bastion komunizma i tako na udar zapada. Tragikomicno ne, ali sudeci po komentarima mi uvijek zilavimo u svemu, a narocito losim zivotom sto ostavljamo sledecim generacijama u nasledje. Imamo sve samo mozga ne, zato je mrak na Balkanu.

gagi

10.03.2012. 13:17

predrag vasiljevic, vrlo zalosno, isto kao i drecunovo opisivanje kosovskog boja, kosara, cafa, gorozupa i ostalih granicnih prelaza sa alb. na kojima uopste nije bio za vreme rata!!!! ali sta ces, tamo neki klinci sada, a posle 60.god. kad ga budu citali???????????sta ce da kazu????

Konstantin

10.03.2012. 15:19

@gagi - Pričaš gluposti i vređaš! Drecun, je BIO na Kosovu, lično sam ga video a i drugi ga mogu videti u njegovim filmovima. Pogledaj samo "Pakao Košara" pa ćeš shvatiti, valjda, da lupetaš gluposti!

SRB

10.03.2012. 14:00

Vaše mišljenje je nebitno. Ovde komunistički "oficirčići" još uređuju demokratiju, strašno.Citiram:"Italijanski logor Eboli, kraj Drugog svetskog rata. Ravnogorci su poraženi."Ko je bre poražen ???Bilo bi dobro da što pre napustite Srbiju, imate vi sada svoju državu... Pustite nas srbe da vodimo našu državu. Dražo Srbine !

2fast

10.03.2012. 16:14

@SRB - Ako nisu porazeni i ako imamo svoju drzavu, sto ne prosetate malo do Pristine i ne uverite se u to?

Idler

10.03.2012. 16:13

Malo pojašnjenje sirotoj baki Ruži - nisu vas Nijemci uvukli ni u kakvu tragediju nego Englezi....zato ste se i sklonili u Njemačku, a ne u Englesku !!!

Seka

10.03.2012. 17:18

Baba Ruza nece docekati da joj se vrati kuca i imovina,kao i mnogi drugi .Kucu ce otplacivati sto god.da se zamazu oci nekom od naslednika.Pravi partizani su izginuli u ratu i to mlada deca.Penzije su primali i jos primaju oni koji su sedeli u selima i gradovima i cupali ljude za brkove uzimajuci poslednje kapi masti ,brasna,kukuruza i svinja.Ostavljali su porodice da gladuju a oni su se sladili tudjom mukom.Dodelili su im tudje kuce i tudju zemlju,sve su procerdali i isprodavali i njihova d

Peca R

10.03.2012. 17:19

Ko god se borio za otadzbinu, on je za mene heroj i patriota, neka je sto puta komunista.Ko god je presao na Nemacku stranu pri kraju on je za mene izdajnik. A zna se ko je surovao sa Nemcima na kraju rata.Nemojmo da se zavaravamo.

Zoran

10.03.2012. 18:09

Baba Ruzu sam prosle godine upoznao u Bilifelde u crkvi na Vakrs.Jedna starica u kolicima veoma smpaticna. Medjutim ne bi je trebalo pod stare dane uvlaciti u nasu politiku koja je na ovom Balkanu prljava pa sada kapu kroje oni koji su bili cetnici a pre su krojili partizani.Sta je istina to ce verovatno istorija reci za otprilike 100 godina ali ne bi trebalo sada potpirivati nacionalne strasti.

Sindjelich 2

10.03.2012. 18:26

...svaka cas godpa Ruzo, mnogi smo propatili zla fasizma ali poput Vas to je sitnica, osuda zaloglasnog rezima zlocinca J.B.TiTo nije unesrecila samo vas, mi koji nismo imali drugi izlaz nego da ostanemo pod njegov rezim, nismo bolje prosli, pogotovo kad je prd nas rusio sve sto je srpsko, a to se,na zalost, i dan danas radi...ziveja nam za mnogoja ljeta.

Miladin Veruovic

10.03.2012. 18:54

Pravi heroj, svaka cast baka Ruzi za istrajnost i doslednost! Zar ne bi bilo dobro da se napravi i film o ovako hrabroj i velikoj zeni?

Jelena

12.03.2012. 23:40

@Miladin Veruovic - Naravno da bi trebalo napraviti film, ja zenu licno poznajem i drago mi je da je odlucila sve to javno da kaze...Prava junakinja..A za ove sto kazu da je savezniznicima sela u krilo, neka se postide, zivela sam preko puta te zene i slusala njen mucenicki zivot...Ja idem jednom godisnje u Srbiju pa mi je muka a ona jadna nikad da ne udahne Srpski vazduh..

ja jaaa

14.03.2012. 09:54

@Miladin Veruovic - Da bila je heroj samo neznam koji jel sto je ljubavnica bila drazina ili izdajnik srbije al je heroj do mojegaaaa pa novinari nemaju pametnije da pisu zalosno

Nijemci

11.03.2012. 11:31

@Dragan - Bakina "otadžbina " je Njemačka jer su je zaštitili njezini saveznici s kojim je šurovala u Srbiji.

monsider

10.03.2012. 21:04

prave gradjane srbije ne interesuje gde je sahranjen takozvani komandant draza.takvi ljudi ne zasluju da im se ime spomene a kamoli gde su pokopani. oni su na samom dnu drustve i istorijske lestvice,tako da trebaju biti na smetlistu istorije a ne da im se pridaje ovakav znacaj.zivela Udba,Ozna. Veliki pozdrav za sve pripadnike ovih organizacija koji su gonili izdajnike,ali ih nisu gonili do kraja.

Zvezda forever

10.03.2012. 21:48

@monsider - Sta ti provokatoru pricas o gradjanima Srbije?Mozda ti jesi gradjanin Srbije,ali Srbin sigurno nisi!

monsider

11.03.2012. 13:39

@monsider - cigane,ja sam srbin ali se tako nikada ne izjasnjavam.ja sam ponosan jugosloven!!!

Orasanin

11.03.2012. 17:44

@monsider - Za Monsidera: Ahahahaha... Ma, genije si ti! "Ja sam Srbin ali se tako ne izjasnjavam. Ja sam ponosan Jugosloven!". O (ne)pismenosti necu da prozborim ni rec jer je za medalju. I to zlatnu! Kao i rasudjivanje...

Danilo

12.03.2012. 10:01

@Alibaba - U pravu si! Ono postmodernisticko smece od tzv "Kuce cveca" treba podhitno srusiti do temelja i tu podici jedan lep park

Nostraamus

11.03.2012. 11:57

Ja znam gde je zakopan Draza - u zemlju. Pa nakon sudjenja fasistima u Nürnbergu, svi su kremirani i njihov pepeo je prosipan iz aviona u letu iznad Nemacke. To je bila njihova "sahrana", jer bi u suprotnom njihovi grobovi postali svetiliste naci(onali)zma. Isti razlog je i sa Drazom i time je prica zavrsena.

Danilo

12.03.2012. 10:00

@Nostraamus - @nostramuus...Beskrajno mudro receno! By the way, isti nacin sahrane imalo je posle rata preko 80.000 Srba koje je pod zemlju licno i preko svojih fanaticno odanih bandita poslao ovaj tvoj polupismeni bravarski pomocnik sa cinom austrougarskog kaplara koji je kasnije sam sebe proglasio za marsala (ni manje ni vise).

Nostradamus

12.03.2012. 20:05

@Nostraamus - Gospodine Danilo, mozda je ta cifra tacna, ali je isto tako mozda tacna i cifra od 800.000 ubijenih, od strane cetnika i Nemaca?. Nije se Draza bas proslavio oko svog "junastva" i za njega je u stvari najbolje to sto mu se desilo. A kakav je vas komentar na cinjenicu da ni deca Drazina nisu bila u cetnicima, vec na opste iznenadjenje u partizanima!. I to mora da su mu "podmetnuli" strani "spijuni", a narocito onaj "bravar" koji vam toliko smeta. Lep pozdrav gospodine, ha, ha, ha.

Danilo

13.03.2012. 10:46

@Nostraamus - @Nostradamus...800.000 ubijenih?? Bratac, tebi se nesto zbingovalo u glavi. Hoce to, kad se gledaju infantilni partizanski filmovi. Ti si mozda procitao negde o 800.000 ubijenih Srba u konc.logoru "Jasenovac". To je tacno, samo sto su te mucenike pobile Ustase. Hajde ti blago meni na youtubu ukucaj : "65 anniversary of Halyard mission". Videces otpravnicu poslova US ambasade u BG-u Jennifer Brash i svitu marinaca iz Ohaja koji odaju pocast cetnickoj spomen ploci u selu Pranjani kod Cacka.

duska

11.03.2012. 15:06

Malo ste osvetlalli obraz Licanima, jer oni su vazda bili Titova ledja i uglavnom svo zlo je doslo s njima...