Oprez sa hranom: Preteran unos ovih namirnica može dovesti do gastritisa i bolesti jednjaka
22. 12. 2019. u 18:10
Kada se "pretera" sa hranom i alkoholom tokom praznika, posledica mogu da budu ozbiljne gastroenterološke tegobe
Depositphotos
KADA se "pretera" sa masnom hranom i alkoholom tokom praznika, posledica mogu da budu ozbiljne gastroenterološke tegobe. Stručnjaci upozoravaju da namirnica pune soli i začina, naročito čilija i karija, mogu da dovedu do bolesti jednjaka i gastritisa, zbog čega je potrebno biti umeren u njihovom unosu.
Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže za "Novosti" da previše jela i pića u jednom obroku najpre dovodi do neprijatnog osećaja punoće u stomaku, refluksa i nadutosti.
- Prekomerena količina hrane uzrokuje poremećaj crevnog pražnjenja, koje može da varira od dijareje do opstipacije, u težim slučajevima povraćanja - kaže dr Srđan Marković.
Dokazano je da određene namirnice, kada se jedu u velikoj količini, mogu dovesti do zdravstvenih problema, najčešće gastritisa.
- Zato, kada god smo u mogućnosti, treba izbegavati namirnice koja izazivaju tegobe, posebno dosta začinjenu, masnu i kiselu hranu u preteranim količinama - kaže dr Marković. - Od začina, najviše može da naškodi čili, paprika i kari. Ne preporučuju se ni namirnice pune transmasnih kiselina, kao što su margarin, krekeri i torte.
Kod pacijenta koji već imaju gastritis, neophodno je izbegavanje pržene i pohovane hrane.
- Kada gastritis već postoji, važno je izbegavati hranu koja dodatno opterećuje ili iritira želudac - kaže naš sagovornik. - To se naročito odnosi na kafu, čajeve i gazirana pića, jer gasovi i kiselina koje sadrže u sebi mogu da pogoršaju gastritičko stanje. Treba ograničiti unos mleka i mlečnih proizvoda i potpuno izbegavati jake bele sireve, sve vrste kačkavalja i sladoled. Crni i beli luk, paprika i paradajz kod nekih osoba, takođe, stvaraju tegobe.
Kako bi se stanje poboljšalo, neophodno je imati češće i manje obroke. Preporučuje se bareno povrće blagog ukusa, koje ne nadima i ne stvara osećaj težine u stomaku.
- U lečenju gastritisa se u prvoj terapijskoj liniji koriste lekovi- inhibitori protonske pumpe koji umanjuju želudačnu kiselinu, potom prokinetici - kaže naš sagovornik. - Za balans crevne flore potrebni su probiotski preparati. Treba izbegavati upotrebu nesteroidnih analgetika. Ukoliko tegobe traju duže, svakako se treba javiti lekaru.
CIGARETE I ALKOHOL POGORŠAVAJU STANjE
CIGARETE i alkohol znatno pogoršavaju tegobe i trebalo bi ih maksimalno izbegavati.
- Unos hrane u večernjim satima pre spavanja, nedovoljno žvakanje, konzumacija alkohola, gaziranih pića i pušenje faktori su koji znatno doprinose pojavi dispeptičnih tegoba - kaže dr Marković.