Menopauza: Kako da sredite hormonski disbalans

Zorica Ostojić-Joksović

05. 04. 2018. u 15:43

Čak 99 odsto žena u Srbiji obolelih od karcinoma dojke nikada nisu bile na hormonskoj terapiji, što je jasan pokazatelj da ona nije faktor rizika

Менопауза: Како да средите хормонски дисбаланс

Shutterstock

Da li znate da je pojam menopauze u starom Rimu bio potpuno nepoznat. S razlogom, jer je prosečan životni vek žene bio samo 23 godine. Danas, kada uslovi omogućavaju duži život, uopšte nije svejedno kako će pripadnice nežnijeg pola živeti kada se pojave prve naznake menopauze, a pogotovo kada u nju duboko "zagaze". Ovaj neizbežni fiziološki proces praćen disbalansom, a nakon toga i iščezavanjem životno važnih reproduktivnih hormona, ne može da se zaustavi, ali zahvaljujući savremenoj medicini hormonskom terapijom može da se nadomesti ili makar ublaži.

Ističući da savremena žena i nakon 50. godine želi da se dobro oseća i vodi kvalitetan zdrav život ispunjen zadovoljstvom u psihosocijalnoj sferi sa optimalnim intelektualnim kapacitetima, specijalista ginekologije i akušerstva iz GAK "Narodni front" profesor dr Svetlana Dragojević Dikić, član Internacionalnog udruženja za menopauzu i potpredsednik Multidisciplinarnog udruženja za menopauzu i andropauzu, kaže:

- Za ženu nema kvalitetnog života bez normalne koncentracije estrogena, progesterona i testosterona. S obzirom na najnovija saznanja iz oblasti endokrinologije menopauze, danas je nedopustivo lišavanje žena odgovarajuće terapije. Ne samo radi lečenja simptoma menopauze već i preveniranja neizbežnih komplikacija, kao što su osteoporoza, arterioskleroza, hipertenzija, koronarna bolest, šlog, poremećaj mentalnih funkcija.

* Šta u tom smislu sve može da se učini?

- Kod mladih žena sa prevremenom insuficijencijom jajnika, odnosno ranom fiziološkom menopauzom, koja počinje pre 40. godine, preporučuje se primena viših doza hormonskih preparata. Na ovaj način rešavaju se vazomotorne smetnje kao što su valunzi ili talasi vrućine, noćno znojenje, lupanje srca, nesanica, napetost, slabljenje pamćenja, napadi panike, smanjena seksualna želja... Istovremeno, dugoročno se smanjuje mogućnost nastanka navedenih bolesti usled deficita estrogena. Osim toga, uz postojeću terapiju može da se potencijalno realizuje i fertilitet, odnosno rađanje. Na ovu populacionu grupu posebno se obraća pažnja, jer je primećeno da u poslednjih nekoliko godina pokazuje tendenciju rasta.

* A za žene starije od 50 godina?

- Da bi se preduzeli valjani terapijski koraci, prvo mora potpuno da se sagleda stanje svake žene individualno. Budući da su receptori za estrogen prisutni na svim krvnim sudovima, simptomi deficita njegovog primarnog sastavnog hormona estradiola jasno su izraženi u celom telu. Osim vazomotornih tegoba, ona oseća i bolove u kostima, mišićima i zglobovima, kao i promene krvnog pritiska, koji je do tada bio uredan. Istovremeno, smanjuje se želja za polnim odnosom, partner i porodica se udaljavaju, greši se na poslu, što predstavlja poseban problem i za sredinu i za ženu, jer živi nekvalitetnim životom. S obzirom na to da postoji rešenje, ovakvi poremećaji ne smeju da se ignorišu. Na to nas obavezuje i Svetska zdravstvena organizacija koja je pred lekare postavila cilj da se i ženama i muškarcima omogući da kvalitetno žive do kasnog životnog doba.

* Koji su praktični koraci?

- Međunarodno udruženje za menopauzu predlaže da se svakoj ženi oko 50. godine prvo uradi sistematski pregled. Sistematski pregled obuhvata osnovne analize krvi, hormonske analize, ultrazvuk stomaka, materice, jajnika, dojki, kao i mamografiju, kolposkopski pregled i papa-test grlića materice. Tek posle takvog opsežnog pregleda, koji treba da pokaže opšte stanje, može da se uvede hormonska terapija estrogenom i progesteronom. Ponekad se uvodi i testosteronska terapija, obično u slučajevima odstranjenja jajnika, insuficijencije bubrega, smanjenja libida. Svaki od ovih hormona deluje na svoj način, pri čemu, primera radi, progesteron deluje na nivou celog tela, sa posebnim efektima na mozak, koštani sistem i krvne sudove.

* Kada sa terapijom treba da se počne?

- Svaka terapija se na osnovu pregleda individualno određuje. Treba da se započne na vreme, u trenutku kada do tada redovne menstruacije postanu neredovne. Da bi se primenila vrlo je važno da se isključe apsolutne kontraindikacije, koje to ne dozvoljavaju. Takvo je, na primer, maligno oboljenje bilo kog organa, otkazivanje u radu jetre i bubrega, zapaljenje vena... Dužina terapije se ne limitira već se procenjuje na osnovu aktuelnog stanja i rezultata kontrolnih pregleda, u intervalima od jedne godine. I još nešto. Davanje hormonske terapije prvi put ženama starijim od 60 godina nije uputno, osim u retkim slučajevima koje procenjuje lekar.

KVALITETNIJI ŽIVOT

Menopauzalna hormonska terapija je najjeftinija u otklanjanju pratećih tegoba i žene ne bi trebalo da je izbegavaju. Pogrešan je stav da su podeljena mišljenja o njenoj primeni, a samo znanjem mogu da se prevaziđu predrasude i omogući kvalitetan život u menopauzi, na čemu upravo insistira Međunarodno udruženje za menopauzu. Terapija se zasniva na nadoknadi polnih hormona estrogena i progesterona. Preporučuje se tokom takozvane perimenopauzalne tranzicije, odnosno perioda koji traje kraće ili duže pre poslednje menstruacije, počinje sa prvim menopauzalnim simptomima i završava se oko godinu dana nakon poslednje menstruacije. Osim uklanjanja mnogobrojnih tegoba, ovom terapijom uspešno se sprečava i atrofija genitalnih organa, zbog čega se znatno smanjuje njihovo obolevanje i generalno poboljšava kvalitet života - naglašava dr Svetlana Dragojević Dikić.


TERAPIJA I RIZICI

Veoma je važno da terapija bude individualizovana u odnosu na vrstu, dozu, način i dužinu tretmana. Vreme i brzina pada polnih hormona, kao i stil života, nisu isti kod svih žena, pa shodno tome ni intenzitet menopauzalnih tegoba i komplikacija vezanih za menopauzu nije isti. Kod većine žena delotvornost hormonske terapije se postiže primenom hormona u veoma malim dozama u skladu sa prisutnim simptomima i željom pacijentkinje. Lekovi mogu da se uzimaju u obliku tableta, želea, koji se nanosi na kožu, tabletica koje se stavljaju pod jezik, transnazalnog spreja, ili implantata koji se stavljaju ispod kože. Terapija može da se daje vaginalno ili rektalno, kao i putem injekcija. Potencijalni neželjeni rizici ispoljeni u vidu karcinoma dojke ili endometrijuma, tromboembolije, kao i kardiovaskularnih oboljenja svedeni su na minimum, ukoliko se hormoni primenjuju najnižom odgovarajućom i efikasnom dozom. Uostalom, čak 99 odsto žena u Srbiji obolelih od karcinoma dojke nikada nije bilo na hormonskoj terapiji, zbog čega bi pacijentkinje trebalo razuveriti da postoji opasnost od hormonske terapije - ističe naša sagovornica.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

D.

05.04.2018. 15:51

Plasite žene da ce biti jednom nogom bliže grobu kada udju u menopauzu. Tako ce se opedeliti za hormone i davanje novca što i jeste cilj, prodati sto vise hormonskih lekova, a ne sačuvati zdravlje žene. Menopauza je prirodan ciklus u ženinom životu i zašto toliko povike oko toga?Da li stvarno više žena bez hormona dobije rak ili ne, mi ne znamo, samo ne mogu da ne primetim koliku presiju vršite na žene kao da su već mrtve onog momenta kad izgube ciklus.

Ivana Stamenkovic

12.07.2019. 01:21

@D. - Draga Vesna, i prijateljice... Bila sam na nasomesnoj terapiji, a bogami i bez nje. Rizik postoji i sa njom i bez nje, uostalom i dok idete niz stepenice

Opet Ja

05.04.2018. 17:24

Aha,Kako da Ne.Koliko samo pretraga treba uraditi,pa dok se "potrefi" doza vrsta hormonskih preparata.Sa estrogenom nikada Niste sigurni.Meni Moja dr neće ni da čuje Za estrogen zbog rizika a progesteron Koji uzimam ni Ne osjetim dejstvo.Prirodno se prepustiti procesu starenja živjeti što je moguće zdravije I Ne praviti bauka oko nečega što je normalno I prirodno.

vesna

05.04.2019. 16:30

@Opet Ja - koliko dugo uzimate hormone,i da li vam pomazu.imam problem sa menopauzom..hvala,pozzz

Ja N

05.04.2018. 22:10

U 31 god sam usla u menopauzu i od tada sam na hormonskoj terapiji, punih 11 godina. Tesko je i psihicki i fizicki.

Ena

10.06.2020. 22:32

Ja zaista ne znam sta da radim.Otprilike kako mi je doktor predocio,treba da biram izmedju osteoporoze ako ne uzimam lekove i tumora dojke ako uzimam.Vec mi psihicki nije dobro od razmisljanja o tome i da li treba ili ne treba piti.