Uticaj testosterona na zdravlje muškarca

Z. Ostojić - Joksović

19. 01. 2018. u 20:20

Iako nivo testosterona i u starijem dobu može da ostane normalan, posle 50-te godine ga gubi čak trećina muškaraca. Simptomi nedostatka testosterona su hronični umor i malaksalost, mišićna slabost i bezvoljnost

Утицај тестостерона на здравље мушкарца

Shutterstock

SA GODINAMA priličan broj muškaraca muku muči sa seksualnošću, zbog želje koja i dalje postoji i nemoći da se sprovede. Izvestan broj ovu vrstu problema ima i u mlađim godinama, a često razlog ne može precizno da se ustanovi. Problemi sa erekcijom izazivaju i čitav niz drugih probelma - psihičke i emotivne. U većini slučajeva loša seksualna funkcija posledica je smanjenog lučenja testosterona.

Koliko je ovaj hormon važan za sekusalnost, ali i za zdravlje, i zašto u određenom periodu života polako nestaje, objašnjava endokrinolog prof. dr Srđan Popović iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije:

- Testosteron je važan ne samo za muškarce već i za žene, podstiče seksualnu funkciju oba pola ali je dominantno važan za muškarce. Sa estrogenom i progesteronom, kod žena, pravi balans što se sekualnosti tiče, koja se sa menopauzom takođe menja na gore. Kada je reč o muškarcima, nivo testosterona počinje da opada već posle 40-te godine, a već u 50-oj čak trećina muškaraca ulazi u hipogonadizam (stanje smanjenog lučenja testosterona). Sve je, međutim, individualno, pa se događa da i u starijem dobu muškarci imaju normalan nivo ovog hormona.

Koje tegobe ukazuju na stanje hipogonadizma?

- Simptomi nisu upečatljivi kao kod žena u menopauzi, ali su prisutni. Javlja se hronični umor i malaksalost, mišićna slabost i bezvoljnost. Međutim, muškarci obično ovo stanje povezuju sa sresom u porodici, na poslu, u društvu, a gotovo nikada sa dešavanjima u sopstvenom organizmu. Koliko dugo će ovi simptomi da se ispoljavaju zavisi i od toga da li je muškarac gojazan, da li puši i pije.

Šta se tačno dešava kod gojaznih osoba?

- Kod gojaznih osoba masno tkivo je hormonski veoma aktivno, pa zahvaljujući takozvanim aromatazama dolazi do pretvaranja testosterona u estrogen, koji može biti uzročnik uvećanja grudi. Kod gojaznih osoba inače je prisutan niži nivo testosterona. U takvim okolnostima terapijsko dodavanje testosterona nije poželjno, već je primarno da osoba sa viškom kilograma smrša.

Na koji način?

- To može da postigne smanjenim unosom hrane i biranjem namirnica koje imaju niski glikemijski indeks. Na listu treba uvrstiti boraniju, kupus, pasulj i belo meso, a obavezno isključiti šargarepu, grašak i pirinač. Poželjno je testo od specifičnih vrsta žita. Ipak, osnovna je fizička aktivnost, uz koju se postiže dobra linija i dobro zdravlje. Na pušenje i alkohol trebalo bi u potpunosti zaboraviti.

Postoji li način da se nivo testosterona nadoknadi ukoliko se muškarac ne oslobodi viška kilograma?

- Ako se ispostavi da osoba ne može da smrša, pribegava se uvođenju testosteronske terapije. Pre nego što se terapija uvede potrebno je da se detaljno proveri zdravlje prostate, uz obaveznu analizu tumor markera. Pregled prostate trebalo bi da se radi jednom godišnje posle 40-te, a dva puta godišnje posle 50-te godine. Ukoliko se ispostavi da su niže vrednosti testosterona uslovnjene karcinomom prostate pribegava se drugom vidu lečenja. Ukoliko je prostata u redu, a samo je testosteron niži, muškarci mogu da se uključe u supstitucionu terapiju da bi se zadržao kvalitet života, vratilo samopuzdanje, očuvala porodica i, naravno, usrećila žena.

EREKTILNA DISFUNKCIJA

- TESTOSTERON je vrlo važan za čuvanje ovojnica koje oblažu krvotok, od kapilara do velikih krvnih sudova, pa je erektilna disfunkcija jasan pokazatelj da ga u omotaču muškog polnog organa nema dovoljno. Ona istovremeno može da bude i preduzrok pojave šloga. Zato je veoma važno da se kompletan kardiovaskularni sistem i srce detaljno ispitaju, ukoliko se tako nešto dešava u kontinuitetu, radi prevencije infarkta i drugih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Na ovo posebnu pažnju treba da obrate dijabetičari koji su u najvećem riziku za nastanak oštećenja endotela, odnosno omotača krvnih sudova - naglašava dr Popović.


POGUBNO DELOVANJE ANABOLIKA


TESTOSTERON kao snažan anabolik koji mladi muškarci masovno koriste u teretanama radi dobijanja mišićne mase može da ostavi trajne posledice na testise, upozorava naš sagovornik:

- Zloupotrebom testosterona na ovaj način dolazi do remećenja hormonske povratne sprege između hipotalamusa, hipofize i testisa. U takvim okolnostima telo dobija željeni izgled, ali se zato testisi smanjuju, a spermatogeneza, odnosno proizvodnja spermatozoida pogoršava. Nekontrolisano uzimanje anabolika uvećava ne samo mišićnu masu, već i unutrašnje organe, zbog čega najviše strada srce - upozorava naš sagovornik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije