Brnabić sa Tasovcem: Kulturno nasleđe nije stvar samo prošlosti, već i budućnosti

Tanjug

12. 03. 2018. u 14:50

Брнабић са Тасовцем: Културно наслеђе није ствар само прошлости, већ и будућности

Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Ana Brnabić razgovarala sa Tomom Tasovcem, predsedavajućim Komitetu nacionalnih koordinatora Digitalne infrastrukture za umetnost i humanistiku o značaju novih tehnologija u proučavanju kulturnog nasleđa
BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas sa Tomom Tasovcem, predsedavajućim Komitetu nacionalnih koordinatora Digitalne infrastrukture za umetnost i humanistiku (DARIAH-EU), o značaju novih tehnologija u proučavanju kulturnog nasleđa.

Premijerka Brnabić je istakla da Vlada Srbije intenzivno podržava digitalizaciju, pre svega kao preduslov za razvoj efikasne državne uprave, ali i kao nameru da srpsko društvo u budućnosti postane društvo inovacija i kreativnosti, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade čestitala je beogradskom Centru za digitalne humanističke nauke, koji je nedavno, kao deo konzorcijuma u kome učestvuju ustanove iz 15 zemalja, osvojio grant iz programa Horizont 2020. u vrednosti od pet miliona evra za izgradnju Evropske leksikografske infrastrukture.

PROČITAJTE JOŠ - Klikom miša do pelengaća

Tasovac je upoznao predsednicu Vlade sa evropskim projektima iz domena digitalne humanistike i naporima koje institucije širom Evrope ulažu u razvoj tehnologija, standarda i procesa za izučavanje jezika, književnosti i drugih humanističkih nauka.

Horizont 2020. je, prema njegovim rečima, do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 milijardi evra koje će biti uložene u periodu od sedam godina od 2014 do 2020. godine.

Na sastanku je zaključeno da kulturno nasleđe nije stvar samo prošlosti, već i budućnosti i da je za institucije u Srbiji neophodno da se što brže uključe u proces digitalizacije oslonjajući se na najbolje primere svetske prakse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)