Spilberg režira “fabriku smrti”

D. MATOVIĆ

30. 12. 2008. u 19:25

Boris Tadić i Milorad Dodik dogovorili snimanje filma o ustaškom logoru Jasenovac, građa prikupljena. Mogući tumač glavne uloge Robert de Niro, koji izražava poštovanje prema Srbima

PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik načelno su se dogovorili da se snimi film o ustaškom logoru Jasenovac. Država Srbija i Republika Srpska finansiraće ovaj projekat, za koji je prikupljena ogromna istorijska građa, a prva ponuda za scenario i režiju upućena je trostrukom “oskarovcu” Stivenu Spilbergu, autoru “Šindlerove liste”, jednog od najboljih filmova o stradanju Jevreja u nacističkim logorima.
Ustaška fabrika smrti u Jasenovcu radila je pune četiri godine. Žrtve su ubijane na najsvirepiji način, tako da su za Jasenovac, čak, i nemački oficiri govorili da je nadmašio pakao. U logorima u Jasenovcu, posle Srba, najviše su stradali Jevreji i Romi.
- Jasenovac je najveće srpsko stratište. Ovim filmskim projektom bi se na razumljiv, ubedljiv i umetnički snažan način osvetlio jedan deo srpske istorije i srpskog stradanja, o kojem i dan-danas vladaju oprečna i osporavana mišljenja - rekao je, za “Novosti”, Dodik i dodao da je sa predsednikom Tadićem dogovoreno da se za ovaj poduhvat odvoje značajna sredstva, kako bi se angažovali najpoznatiji svetski filmski stvaraoci.
Kao jedan od mogućih tumača glavne uloge, pominje se Robert de Niro, koji je u više navrata izražavao poštovanje prema srpskom narodu. Poznato je, inače, De Nirovo oduševljenje uspesima srpskih sportista, pre svega pobedama naših tenisera.
- Ako danas mnogi navijaju da se tragedija u Srebrenici, gde je stradalo nekoliko hiljada muslimana, pretvori u dan žalosti za celu Evropu, zašto bismo mi i dalje bežali od toga da ispričamo istinu o svojoj nacionalnoj tragediji i tragediji Jevreja i Roma u ustaškim logorima u Pavelićevoj Hrvatskoj? - kaže Milorad Dodik.
Odmah posle Drugog svetskog rata, državna komisija Titove Jugoslavije utvrdila je da je u Jasenovcu ubijeno oko 700.000 ljudi, žena i dece. Kasnije je ovaj broj sa raznih strana osporavan. Jedni su ga drastično umanjivali, svodeći broj žrtava, kao, na primer, Franjo Tuđman na “nekoliko desetaka hiljada umorenih”, drugi su tvrdili da je broj žrtava veći od 700.000. A, poimeničan spisak nikad nije napravljen!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

filipo

31.12.2008. 01:33

Ideja je super. Samo ne treba zaboraviti i na plasiranje tog filma u svetu ne zbog ekonomske strane ovog projekta nego zbog istine. Znaci treba se obratiti i reklamnim i PR biroima. Dokumentarnih filmova ima dosta. Nebi bila losa ideja ni da se spomenu i jame, na zalost, materijala je previse.

Pavelica nek igra, Mesic

31.12.2008. 02:50

Pa i redno je da G. Spilberg i pogleda na drugoj, strani osim ono sto on vidi? Zna se da je Pavelic govorio da treba unistiti srbe sto je moguce u najkracem roku. Taj svirepi ubica, mogao ih je sproterati iz Hrvatske, a ne tamaniti kao pilice. Nista nisu bolji bili, ni Tudjman i njegov dousnik, Mesic.

Miodrag Bumbic

31.12.2008. 23:17

Odlicno, sa tim filmom konacno ce se skinuti maska uljudnosti sa lica krvata!!!

maximilijan

01.01.2009. 14:10

Jedna od najboljih ideja za poslednjih pedesetak godina,druga bi bila snimanje filma o stradanju naseg naroda u prvom svetskom ratu.

Borislav Mitrovic,Banjaluka

02.01.2009. 07:56

Bilo bi dobro da dodje do realizacije ove ideje.Istina je na ovim prostorima uvijek gurana pod tepih.Spilberg bi bar malo razotkrio balkanske deponije lazi, i natjerao nas da istini pogledamo u oci!

TIGAR iz sna

02.01.2009. 21:01

mislim da je ideja jako dobra, moramo pokazati svetu kolika su stradanja i zrtve bile srpskog naroda u drugom svetskom ratu koji su oni tako brzo zaboravili i stavili se na stranu siptara i hrvata. Osim toga mislim da bi i stradanje srba u prvom svetskom ratu kada su nas austrijanci pregazili, popljackali, silovali i popalili trebalo da se dokumentuje, ako nista u obliku dokumentarnog filma koji bi se trebao uvrstiti u nastavni program i plan svih osnovnih skola na prostorima bivse Jugoslavije. Pogledajter samo kako zidovi rade, da smo slozni kao oni i da imamo te mozgove jos bi davih dana oznacavali stradanje naseg naroda u jasenovcu "fabrici smrti za Srbe". To pitanje treba pokrenuti na drzavnom nivou i naterati ustase hrvate da nam ´dozvole posetu tom gradu, gde bi se raznim proslavama obelezilo stradanje naseg naroda i secanje na te neduzne zrtve holokausta. Ako ne milom onda to treba uraditi silom, isto kao 91, uci i rasterati ustase tamo gde im je mesto.

kusta

02.01.2009. 21:05

zasto spilberg i ostali belosvetski lopovi i probisveti kada mi imamo nasega Emira Kusturicu, koji bi taj film siguran sam puno bolje odradio jer se fakticki radi o stradanju njegovog naroda a ne tamo nekih jevreja o kojima je toliko filmova vec snimljeno. Siguran sam da bi Spilberg akcenat bacio na stradanje jevreja i cigana, a mi Srbi bi kao i svugde dobili neku marginalnu ulogu u svemu tome. Dosta nam je tih svetskih probisveta, dajte bre malo nasih mozgova

de niro

02.01.2009. 22:01

eto nemoj ga objaviti samo stavi super ideja :P hahaha cuj super ideja haj realizuj kad je super hahhahaha

gjuro

03.01.2009. 11:01

naravno da ima stofa za snimanje filma o jasenovcu; no, srbi bi trebali misliti na to da vise razloga ima za snimanje filma o srebrenici nego o jasenovcu; propustanje da se stvarnost vidi na taj nacin znaci da srbi jos nisu na ti sa stvarnoscu, sto je samo na srpsku stetu; pozdrav sa zapadne strane balkana

Gojko Bojanic, iz inostranstva

03.01.2009. 14:18

Ideja o snimanju filma nije losa, mada mislim da se neki komentari na ovj stranici granice sa ludoscu! Kusta bre, od kada je EMIR Kusturica nas covek, srbin i kako to odjednom da su Srbi njegov narod? Moze on da prica sta hoce sad, on se kao i ostali bosanci (bregovic, nele..idr.) uvlace Srbima, kako bi iskoristili ovu situaciju i od nas pokupili i to malo para sto imamo. Njihovom pojavom na srpskoj kulturnoj sceni ponovo smo poturceni, a malobrojnom kulturnom bicu Srbije zatvorena su vrata prosperiteta. Mislim ni da Spilberg nije najsretnije resenje, on je vec star covek, koji je od sebe dao sto je imao dati. Potrazimo nekog, pre svega iz naseg duhovnog korpusa... pa valjda imamo domacih mozgova sposobnih za takve stvari.

NoviZagreb

03.01.2009. 14:19

bok, slažem se u potpunosti da se treba snimiti takav film, al naravno da treba poštovati istinu i povijesne činjenice a ne ponovno stvarati nekakvu propagandu i demonizirati jedan narod pošto se time samo nastavlja preloša retorika 90ih. Kad kažem istina smatram da treba postojati strušna podloga na kojoj će se temeljiti čitava produkcija, jer kad s ima na umu da raspon žrtava varira od 70.000 do 7.000.000 ovisno o čijij političkoj ''istini'' govorili. Također bi se zalagao da u produkciji takovog filma sudjeluju i Hrvatska pošto smatram da tu kod nas nije došlo do potpune katarze (jer ipak se obilježava i financira Jasenovačka tragedija), kao što je (ali u masu većoj mjeri) slučaj i u Srbiji. Lijep pozdrav iz Zagreba (da, i mi vas čitamo ovdje)

babaroga

03.01.2009. 16:18

Dockan.Ta kao i druge ideje o drugim i drugačijim istinama ,od onih kakve prezentiraju svetski massmediji ,odavno postoje a sad je kao neko "došapnuo"političkim vodjama da bi moglo doći do realizacije .. A da li će doći ?Kao što je 90-te bila lansirana ideja o autoputu do Grčke a od tada je prošlo doba "punoletstva".Taj će film isto toliko da sačeka ,a možda i više ..

Cika Jova

03.01.2009. 21:13

Ma nije ni 700.000 srba, ni 7.000.000 nego tačno 70.000.000 srba pobijeno u Jasenovcu!

Zoran

05.01.2009. 16:10

Ideja je odlicna jer nikad nije kasno da se istina o stradanju Srba u ustaskoj drzavi najzad pokaze svetu jer se o istoj cutalo tolike godine posle rata.Ustaski saveznici u satiranju Srba su izasli kao pobednici iz rata pa se nije smelo postavljati pitanje stradanja Srba.Tuzno je samo sto u Srbiji danas ima onih koji kada nemaju kontraargumente protiv politickih protivnika pricaju price o fasizmu u Srbiji,rec ne smeju da kazu o fasistickim metodama u zemlji u kojoj kada odu bivaju emotivno nabijeni.U odnosu na druge zemlje u okruzenju Srbija je dovoljno demokratska zemlja samo sto gro politikanata u ovoj zemlji ne sme da kaze mimo naredjenja svojih gazda.

NoviZagreb

06.01.2009. 01:35

Zoran veli: ''U odnosu na druge zemlje u okruzenju Srbija je dovoljno demokratska zemlja samo sto gro politikanata u ovoj zemlji ne sme da kaze mimo naredjenja svojih gazda.'' ..toliko o demokraciji,a..?

WEST

06.01.2009. 16:37

1. Jasenovac je bio tragedija, i nije prešućivan, već je na njegovim nevinim žrtvama stara Juga držala svaku ideju o nezavisnoj Hrvatskoj 'fašističkom', što je bio tipičan primjer strašne ucjene, jer i drugi narodi su se povili Hitleru. 2. Beograd, tj. Nedić se prvi po Evropi hvalio kako je u Srbiji rešeno 'jevrejsko pitanje'. Pogledajte ondašnji tisak, preko 10000 bg Židova ubijeno. 3. Hrvatska je protiv Pavelića vodila rat, zaprvo bio je to građanski rat, pedesetak tisuća hrv. partizana protiv ustaša. Naime, većina boraca na Sutjesci i neretvi bili su Hrvati. Srbija nije ratovala, osim prva dva tjedna u Užicama, i nekolicine većih buna poput one u Kragujevcu. Za to vrijeme na prostoru Hrvatske (tadašnje NDH) traje gerilski rat, u koji su se doduše priključili i neki Srbi, ako već nisu bili u dalmatinskim i hercegovačkim četnicima. 4. BBC, a i analize i popisi srpskih znanstvenika, nakraju dolaze do popisa 70 000 jasenovačkih žrtava, od čega 10 000 Hrvata i 15 000 Židova i Roma. Da je u Jasenovcu ubijeno 700 000 Srba, danas ne bi bilo nijednog u RH i RBiH. Brojke su nagomilane zbog njemačke reparacije, zato i J.B. Tito nikada nije posjetio Jasenovac, a Tuđman, razotkrivši ovo blasfemno preuveličavanje, strpan u zatvor. 4. Cijelo to vrijeme 1945-1990. prešućuje se Bleiburg, gdje i sama SPC, jedan od vaših mitropolita na komemoraciji ubijenih četnika kod Maribora, tvrdi da je tamo ubijeno preko 200 000 Hrvata , civila, žena i djece (da i staraca, što volite tu sintagmu)...naime, nema katoličkog krova u BiH kojem netko nije ostao na Bleiburgu...

baunti

06.01.2009. 18:12

ovima sto ismijavaju brojke ubijenih (sa ironicnim izjavama o 7 ili 70 miliona mrtvih) samo da kazem da tema nije za ismijavanje. I 7 ljudi je mnogo, a kamo li ona cifra koja je ubijena u Jasenovcu i Gradini. Preporucio bih svim ljudima svih nacionalnosti da se malo smire i da pogledaju slike iz tog stratista, da procitaju vec utvrdjene podatke i cinjenice i da onda razmisle o svom posmijavanju. Spilberg je politicki izabran, u momentu kad je njegov dragi prijatelj (i uz to jevrej) Bernard Madoff nonsalantno spiskao 50 milijardi dolara ljudskih ulaganja, i izmedju ostalog ostalog skoro cjelokupnu ustedjevinu koju je Spilberg stvorio do sada. Sa tim u vidu, mislim da ce Spilberg uzeti bilo koje pare koje mu se ponude sada, jer ono sto je stvorio do sada je otislo u nepovrat. Inace, Spilbergovo ime ce da proda film, ako do njegovog ostvarenja uopste dodje. To ce takodje biti dobro i za njega kao licnost (ako to uopste vise postoji) da shvati da su na Balkanu Srbi stradali mnogo vise nego bilo ko drugi... Na suprot slici koju je do sada imao. Naravno, scenario treba da uradi Kusturica, Paskaljevic ili neko ko je nama blizak i poznaje materijal. To se ne smije ostaviti Spilbergu jer ce on opet okrenuti sliku... Za ovog gospodina koji pljuje po Kusturici, Neletu i ostalim "bosancima", to je upravo nacin na koji se rasipa srpski korpus. I Emir, i Nele i svi ostali koji kazu da su Srbi jesu Srbi, jer Srbinom se ne postaje zato sto ces time dobiti neku materijalnu korist (pasos, pare, posao), nego zbog licnih pobuda i ubjedjenja, zbog osjecaja za pravdu i pravicnost. I zato je svako ko kaze da je Srbin za mene Srbin, jer u danasnje doba treba smoci hrabrosti da se tako nesto zeli! Lijep pozdrav svima, ukljucujuci i Novosti!

Svedok

06.01.2009. 20:45

Ja sam za film, ali bez Spilberga. Spilberg je jevrejin. Ni najmanje mi ne smetaju jevrejski casni ljudi, ali smeta mi jevrejska djubrad, a tih ima mnooogo. Ako Spilberg bude snimao film, fokusirace se na jevreje koji su nesporno stradali u logoru, uz napomenu da su u njemu stradala i dva ili tri srbina. Od takvih ljudi nas je iskljucivo veliko zlo snaslo u proteklih 18 godina. Setimo se samo Olbrajtove, Cimermana, Rubina, Iglbergera, Holbruka, Vizela, Klarka i ostale degenerisane rulje.