NOBELOVCI

Dragan Vujičić

04. 09. 2023. u 07:15

ČITAVIH 12 sati veliki deo čovečanstva pomislio je da su se nobelovci iz Osla, odnosno Stokholma, pokajali i da su oproštaj za grehe potražili od Rusije, Belorusije i Irana tako što su pozvali ambasadore ovih zemalja da ponovo prisustvuju dodeli nagrada švedskog komiteta. Ispostavilo se da nisu.

НОБЕЛОВЦИ

Foto: V.Danilov

Kako su naknadno priznali - "Moć je ipak u rulji!"

Izvinjenje nobelovaca čekaju i zabrane Dostojevskog i "Krcka Oraščića" Čajkovskog... Jer su ćutali kao sramne kukavice kada je poremećeni Jevrejin iz Kijeva naredio uništavanje 100 miliona knjiga ruskih pisaca iz ukrajinskog fundusa. Kada su naci-divljaci samo u 2022. promenili brave na 126 crkava Ukrajinske pravoslavne crkve. Zato što su kao zečići čučali u rupi dok su njihovi politički lideri pokušali da ponovo "okupaju Ruse čelikom".

Znaju nobelovci da su odavno "bela kresta" na talasu "pokreta" bez morala i srama. Nekadašnji predsednik SAD Obama je dobio njihovu nagradu za mir 2010. a zatim i spržio hiljade ljudi što avionskim bombadovanjima, što napadom dronova na svadbe, rođendane, ili verska okupljanja u arapskom svetu...

"Snažne reakcije u Švedskoj potpuno su zasenile poruku", napisali su akademici u žalosnoj otkaznici pozivnice Rusima,Belorusima i Irancima za svečnost. "Zato smo odlučili da ponovimo prošlogodišnji izuzetak od redovne prakse i da ne pozovemo ambasadore ovih zemalja."

Noblesse oblige, akademici!

Ne postoji "izuzetak od redovne prakse" kako eufemistički nazivate vašu sramotu! Pripadnost naučnom plemstvu uz povlastice povlači i daleko više obaveza i odgovornosti u odnosu na ostale ljude, naročito ako su oni političari. Da, jeste teška borba protiv onih koji pokušavaju da zapale planetu - ali to je najpreča obaveza najuglednijih. Tek onda nagrade imaju smisla.

Vredno je zabeležiti da su nobelovci makar pokušali. Da verujemo da je ovo poslednji put kada im je mera savesti bila - sopstveni interes. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave