VINETU: Isforsirana politička korektnost "udara" i na književnost

Dragana Matović

27. 08. 2022. u 12:00

NOVA društvena klima u kojoj živimo i isforsirana politička korektnost unele su velike promene.

ВИНЕТУ: Исфорсирана политичка коректност удара и на књижевност

Novosti

Posle zabrane pojedinih Diznijevih crtanih filmova, još jedan junak, Vinetu, kojeg je stvorio Karl Mej, uskoro bi mogao da se preseli u večna lovišta.

Nemački izdavač "Ravensburger Verlag" povlači knjige o omiljenom poglavici Apača, zbog optužbi levičarskih aktivista za rasizam i kulturno prisvajanje.

Nije li možda licemerno ili bar bacanje prašine u oči bavljenje krivicom junaka Karla Meja, u vremenu u kome Indijanci i dalje žive i jedva preživljavaju u rezervatima u Americi. Koliko je ova "politička korektnost" u duhu vremena kada se, po potrebi, menjaju teze, suvišno je govoriti. Na delu je prekrajanje prošlosti. Štof je isti i krojači su isti. Oni u čijim su rukama vazda bile makaze. Tako se, na istom krojačkom stolu našao, eto, i Vinetu.

Kada se čak i poglavica iz knjige i filma nađe pod sankcijama izdavača bilo koje zemlje, kada počnu obračuni sa filmskim i junacima iz literature, onda se bude sumnje u njenu snagu. Ugled. Moć. Kako se doživljava upravo Nemačka, odakle dolaze ove vesti. I upozoravaju na opasnost, nalik onoj kada su se nacisti obračunavali s nepodobnim knjigama. Karl Mej, doduše, nije smetao ni samom Hitleru.

Da li je uklanjanje neprimerenog sadržaja rešenje problema, ili samo uzmicanje od istog? Hoće li se odnos prema rasnim, klasnim i seksualnim razlikama promeniti ako uklonimo svaku knjigu, svaki crtani ili igrani film, zbog "političke korektnosti"? Da li možda suviše lako upadnemo u zamku ukidanja i odbacivanja?

"Politička korektnost" je u velikoj meri postala kontraproduktivna zbog preterivanja koje već prelazi u grotesku. I to ne vodi ničemu dobrom jer izaziva još više podela u inače podeljenim savremenim društvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)