MRŽNJA: Duga i mučna hronologija napada na Srpsku pravoslavnu crkvu

Veliša Kadić

26. 08. 2022. u 12:00

POSLEDNjA hajka na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori najmonstruoznija je od svih dosadašnjih.

МРЖЊА: Дуга и мучна хронологија напада на Српску православну цркву

Novosti

Fantomski "M portal", rođen u kuhinji bivšeg režima, optužio je najbrojniju versku zajednicu za nabavku oružja preko "škaljarskog klana" za planirani građanski rat!

Ludilo onih koji su Srbima pretili novim "olujama" i poručivali im da će opet na "traktore", ne posustaje. Blaćenje Crkve koja je stvarala Crnu Goru podsticao je vrh bivšeg režima, a isto danas čine njegovi ostaci. I Đukanović je dobro dosoljavao - proglašavao je "remetilačkim faktorom" i eksponentom "velikosrpskog nacionalizma i ruske destrukcije".

Hronologija napada na Crkvu duga je i mučna. Mitropolit Joanikije oblaćen je za prikrivanje pedofilije i podvođenje dece u Cetinjskom manastiru. Tokom litija, vladika je hapšen, a njegovo kasnije ustoličenje prošlo je u nezapamćenoj atmosferi linča.

Zlo seme mržnje, bez dileme, posejano je u vreme komunizma. Zaliveno je 1992. kamenovanjem manastira i skidanjem trobojke sa Bogoslovije na Cetinju, kao i dve godine kasnije miniranjem brda prilikom otvaranja kuće Svetog Petra Cetinjskog. Nebrojeno puta letele su kamenice na Bogosloviju i njene učenike. Zapamćeno je i da je Dragan Stanišić branio hram Svetog Đorđa na Vučjem dolu, držeći se za časnu trpezu i pevajući "Hristos voskrese iz mrtvih", dok su Miraševi vernici jurišali na crkvu. Nije zaboravljen ni prota Radomir Nikčević koji se zaključao u Vlašku crkvu braneći je od cetinjskih "patriota".

Sve o Crkvi znaju oni koji je blate i napadaju, osim da je sud i pravda "u imenu Božijem". Svi udarci, teške reči, psovke i laži, otud, istinskim vernicima samo su kratak tren na putu ka večnosti. I ne bole ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju