VINETU ODLAZI U VEČNA LOVIŠTA? Nemački izdavač povukao dve knjige o izmišljenom poglavici Apača zbog optužbi za rasizam

Novosti online

26. 08. 2022. u 12:12

VODEĆI nemački izdavač knjiga za decu "Ravensburger Verlag" objavio je da povlači dve nove knjige o Vinetuu, izmišljenom poglavici Apača, nakon što su se suočili sa optužbama za rasizam i kulturno prisvajanje od strane levičarskih aktivista na internetu.

ВИНЕТУ ОДЛАЗИ У ВЕЧНА ЛОВИШТА? Немачки издавач повукао две књиге о измишљеном поглавици Апача због оптужби за расизам

Foto: Profimedia

Obe knjige su inspirisane ciklusom o Divljem zapadu nemačkog pisca iz 19. veka Karla Maja i povezane sa filmom "Mladi poglavica Vinetu", koji je u nemačke bioskope stigao 11. avgusta, a sada se čuju pozivi da se i film povuče.

Reagujući na negativne i besne komentare o indijanskom heroju, koji se prvi put pojavio 1875. godine u Majovom romanu, izdavač je povukao knjige iz prodaje, a knjižare više ne mogu da ih naručuju od njih. Takođe, u utorak su ovi naslovi povučeni i sa "Amazona", dok su knjige o Vinetuu drugih izdavača i dalje dostupne. "Ravensburger Verlag" će razmotriti da li će nastaviti sa objavljivanjem drugih naslova o Vinetuu.

Podsetimo, Karl Maj, autor romana o Vinetuu, smatra se prvim piscem bestselera sa nemačkog govornog područja. Njegove knjige prodate su u oko 200 miliona primeraka širom sveta i prevedene su na 40 jezika. One pripovedaju o prijateljstvu Olda Šeterhenda, izmišljenog nemačkog imigranta u Americi i poglavice Apača Vinetua, njegovog brata po krvi. Ovi romani bili su toliko popularni da ih čak ni nacisti nisu zabranili, uprkos tome što su bili u suprotnosti s njihovim rasnim idealima, zbog slavljenja obojenih ljudi. Čak je i Adolf Hitler rekao da je bio obožavalac Vinetua.

Međutim, žestoka polemika koja se razvila na društvenim mrežama optužuje knjige o Vinetuu za rasističke stereotipe koji potiču iz doba kolonijalizma, kao i kulturno prisvajanje u prikazu osobina starosedelaca. Pristalice tog poteza opisali su Majove književne pokušaje da dočara idilu u zemlji porekla starosedelačkih naroda Severne Amerike kao "laž koja potpuno isključuje genocid nad Indijancima, nepravedno naseljavanje njihove zemlje od strane belaca i uništavanje njihovih prirodnih staništa.

Ne pomaže ni to što je Maj bio belac i pisao o kulturi o kojoj nije znao iz prve ruke. Štaviše, samo je jednom posetio Ameriku, nakon što se proslavio kao pisac romana, ali nije stigao dalje od Bafala.

Nemački tabloid "Bild" je, u međuvremenu, apelovao da se knjige o Vinetuu vrate u knjižare, ističući da je "probuđena histerija" odgovorna za "spaljivanje heroja našeg detinjstva na lomači". Direktor "Ravensburger Verlaga" Klemens Majer rekao je da se knjige moraju posmatrati kroz perspektivu istorijske stvarnosti, umesto što se predstavljaju kao "romantizovana slika sa mnogo klišea".

- Nikada nam nije bila namera da povredimo osećanja drugih ljudi ovim naslovima. Naši urednici intenzivno vode računa o temama poput različitosti ili kulturnog prisvajanja - navodi se u saopštenju izdavačke kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri