IZRUČENJE SARAJEVU BI BILO PROTIVPRAVNO: Advokat Darka Eleza, koji je nedavno uhapšen u Beogradu, izneo argumente protiv ekstradicije

V. N.

30. 12. 2020. u 08:00

Darko Elez nalazi se u ekstradicionom pritvoru i protiv njega se u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak, posebno ne u vezi onoga za šta se spekulisalo prethodnih dana.

ИЗРУЧЕЊЕ САРАЈЕВУ БИ БИЛО ПРОТИВПРАВНО: Адвокат Дарка Елеза, који је недавно ухапшен у Београду, изнео аргументе против екстрадиције

Darko Elez

Sa druge strane, Darko Elez ne može biti izručen ni BiH po njihovoj zamolnici jer bi se time prekršio Bilateralni sporazum o izručenju, koji je 2013. zaključen između Republike Srbije i BiH, odnosno Zakon o potvrđivanju ovog sporazuma o izručenju - navodi se u dopisu advokata Gorana Karadarevića, koji zastupa nedavno uhapšenog Eleza, i dodaje da molba za izručenje njegovog klijenta i dopunska molba BiH ne ispunjavaju formalne uslove za izručenje.

- Molba se odnosi na događaje pre zaključenja sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, dok ti događaji ne mogu biti predmet izručenja sopstvenih državljana, a Elez jeste državljanin Republike Srbije - kaže Karadarević. - Ovakvo izručenje povredilo bi Ustav RS, međunarodni ugovor i zakon, i prekršilo prava Darka Eleza koji je državljanin Republike Srbije.

Što se tiče dopunske molbe, objašnjava advokat, ona se odnosi na kasnije događaje (2018. i 2019), ali ni ona ne ispunjava formalne uslove za izručenje Eleza. U vezi s njom, dostavljeni su paušalni dokumenti koji nisu od značaja niti mogu biti dokumenti na osnovu kojih bi se izručenje dozvolilo. Želim da kažem da Darko Elez kao državljanin Republike Srbije nema već duži vremenski period nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom, pa veoma iznenađuje njegovo povezivanje sa nekim događajima iz 2018. i 2019. godine. Iz ovog razloga očekujem da svi državni organi Republike Srbije radi očuvanja suverenosti zemlje, ako imaju bilo šta sporno u vezi sa mojim klijentom, sami pokrenu određene postupke u skladu sa načelom teritorijalnosti. Ovo trenutno što se dešava nikako ne pogoduje ustavu naše zemlje, jer ne možete govoriti da je neko izvršilac nekog krivičnog dela, a da niste pokrenuli postupak protiv njega, niti ste ga makar saslušali u bilo kom svojstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024