POTPISUJU UGOVOR POSLE VASKRSA: Patrijarh Porfirije potvrdio da je spreman sporazum između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve

V. KADIĆ

23. 04. 2021. u 09:00

TEMELjNI ugovor koji će urediti odnose između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve - jedinom tradicionalnom verskom zajednicom sa kojom zvanična Podgorica nema zaključen ovakav sporazum - biće ozvaničen i potpisan početkom maja, u danima posle Vaskrsa.

ПОТПИСУЈУ УГОВОР ПОСЛЕ ВАСКРСА: Патријарх Порфирије потврдио да је спреман споразум између Црне Горе и Српске православне цркве

Arhiva

Ovo je u četvrtak potvrdio patrijarh srpski Porfirije, koji je najavio da će, prema načelnom dogovoru sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, posle Vaskrsa otputovati u Podgoricu i u ime Crkve potpisati ugovor.

- Duboko sam uveren da će potpisivanjem ovog akta biti stavljena tačka na nesporazume između države i Crkve. Oko ovog ugovora nema nikakve tajnosti, jer se o njemu pregovori vode godinama, a sadržaj će biti dostupan svima. Hvala Bogu, oko njega smo postigli saglasnost sa premijerom Krivokapićem - izjavio je patrijarh.

Njegova svetost odbacio je spekulacije koje su se povodom ovog sporazuma poslednjih dana pojavile u crnogorskoj javnosti. Kada je reč o samom činu potpisivanja dokumenta, Porfirije kaže da još nisu usaglašeni i dogovoreni svi detalji, ali da će sa velikom radošću otići u Crnu Goru.

- Mislim da će to biti u najskorije vreme, čim prođu vaskršnji praznici. U direktnom kontaktu sa premijerom oko toga ćemo se lako dogovoriti, a logično je da ja budem potpisnik takvog sporazuma - naveo je poglavar SPC, uz ocenu da je reč o ugovoru koji sve države, posebno u Evropi, potpisuju sa verskim zajednicama.

Opšteprihvaćeni princip, koji je ustaljen u zaključivanju ovakvih sporazuma, kako je objasnio poglavar SPC, apsolutno je ispoštovan prilikom pisanja ugovora koji će urediti odnose SPC i crnogorske države.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, podsetio je u četvrtak da se javnost sa sadržajem tri do sada zaključena državno-verska ugovora - sa Rimokatoličkom crkvom, Jevrejskom i Islamskom zajednicom, uvek upoznavala nakon njihovog zaključivanja. On je time odgovorio i na zahtev Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, koji je zatražio objavljivanje sadržaja temeljnog ugovora sa SPC, za koji smatraju, da mora biti potpisan nakon usaglašavanja sa zainteresovanom javnošću u Crnoj Gori.

- Na taj način neće biti privilegovanih ili favorizovanih verskih zajednica - poručuju iz URA.

ISPRAVNA PROCEDURA

PARLAMENTARNA skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju kojom je potvrdila ispravnost usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, na sednici crnogorskog parlamenta 28. decembra 2020. godine. Ovu informaciju na svom fejsbuk-profilu podelio je predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

- Pozdravljamo usvajanje izmena i dopuna ovog zakona kao rešenja koje poštuje demokratiju i vladavinu zakona, te se fokusira na kontroverzne odredbe, a zadržava one koje predstavljaju istinski napredak - ocenjeno je iz Parlamentarne skupštine SE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest