"NE PLAŠIMO SE, ALI SMO NEISPAVANI": Beograđanka Marija svedočila buđenju vulkana na Islandu - "Izgledalo je kao hodočašće" (FOTO/VIDEO)

D. Balšić

29. 03. 2021. u 12:34

GOTOVO 800 godina mirovao je vulkan na Islandskom poluostrvu Rejkjanes, 40 kilometara južno od Rejkavika. A onda, pre nedelju dana, uspavani džin se probudio i iznenadio sve, pa čak i naučnike koji ne mogu da predvide koliko dugo će ovo trajati.

НЕ ПЛАШИМО СЕ, АЛИ СМО НЕИСПАВАНИ: Београђанка Марија сведочила буђењу вулкана на Исланду - Изгледало је као ходочашће (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Privatna arhiva

Kako priča Marija Soley Karimanović, Beograđanka koja na Islandu živi od 2005. godine, cela aktivnost počela je tri nedelje ranije pre velike erupcije, serijom zemljotresa.

- Doručkovali smo i krenuo je da trese zemljotres – priča ona i dodaje da je za tri nedelje registrovano preko 50.000 potresa!

Kaže, ne plaše se, ali su neispavani jer ih zemljotresi bude.

- Retko ko se plaši, uglavnom stranci, posebno zemljotresa, ali kuće su građene tako da mogu podnesu potrese.

- Svi su bili u fazonu ajde više neka pukne – kroz smeh kaže Marija i napominje da niko nije ugrožen. Naprotiv, narod je veoma zainteresovan da vidi ovaj prirodni fenomen.

Nakon prve, velike erupcije, koja se dogodila u petak 19. marta, oko 21.45, narod je pohrlio ka vulkanu, a Marija kaže da su redovi bili nepregledni, sve je izgledalo kao hodočašće.

Stručnjaci kažu da se izlilo oko 300.000 kubnih metara lave, ali se smatra da je erupcija relativno mala i kontrolisana.

Vulkan se nalazi na samo oko 40 kilometara od glavnog grada Rejkjavika, a do njega je moguće doći nakon 90 minuta pešačenja od najbližeg puta.

Nije lako stići do vulkana, pešačili su gotovo deset kilometara, ali, kaže, vredno je svakog napora.

Napominje da je ova erupcija specifična po tome jer magma dolazi iz dubine zemljine kore i da su naučnici koji je izučavaju primetili da ovakva lava nije izlazila u poslednjih 7.000 godina.

Vulkan se nalazi na samo oko 40 kilometara od glavnog grada Rejkjavika.

- Svakim danom imamo sve više informacija, ovo može da traje između dve i 10.000 godina, to niko ne zna - priča Marija.

Otkriva da je zbog zagađenja pristup vulkanu bio zabranjen nekoliko dana. U jednom trenutku izdato je žuto upozorenje zbog vetra koji je udarao i do 70 kilometara na čas, a spasioci su ljude koji su se sakrili tražili celu noć.

Većinu su našli, ali im je probleme zadao jedan Nemac koji u toku noći sakrio u hotel gde je prespavao i tek ujutro otkrio da ga traže.

Jedan posetilac pokušao je da isprži jaja na lavi, ali se tiganj istopio.

Islandski naučnici su saopštili da postoji šansa da će se i ostala tri vulkana iz ovog sistema aktivirati u dogledno vreme.

Kako priča Marija, vulkan je pre nekoliko dana počeo da preliva i očekuje se da će za desetak dana preći u drugu dolinu.

Za narod, kaže, opasnosti nema, jer doline u koje se vulkan izliva vode do mora, ali može da se desi da lava preseče put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna