PROTIV GEJ BRAKOVA I USVAJANJA DECE: Apel potpisalo 212 intelektualaca zbog zakona o istopolnim zajednicama

Lj. BEGENIŠIĆ

20. 03. 2021. u 11:00

PREDLOG zakona o istopolnim zajednicama je nepotreban, loš i predstavlja očigledan korak u pravcu legalizacije gej brakova i u njihovom okviru - usvajanja dece.

ПРОТИВ ГЕЈ БРАКОВА И УСВАЈАЊА ДЕЦЕ: Апел потписало 212 интелектуалаца због закона о истополним заједницама

Foto P. Mitić

Ovo je okosnica javnog apela koji je potpisalo 212 uglednih srpskih intelektualaca - akademika, profesora univerziteta, književnika, umetnika... Svoj stav adresovali su na Narodnu skupštinu i druge državne institucije od kojih očekuju da spreče donošenje kontroverznog propisa o istopolnim zajednicama. Kao razlog navode da je zbog faktičkog zadiranja u porodičnopravnu materiju ovaj zakonski predlog protivustavan i da bi njegovim usvajanjem država ugrozila svoju pronatalitetsku politiku.

- Ovaj zakon nosi u sebi negaciju demokratije, srpske tradicije i kulture i poništavanje pojedinca - kaže za "Novosti" jedan od potpisnika, sociolog prof. dr Slobodan Reljić. - Opštepoznato je da više od 90 odsto naših građana ne prihvata tu ideju. To zna i ministarka Gordana Čomić. Donositi zakon protiv volje građana je antidemokratski, a činiti to u jednoj pravoslavnoj zemlji je - sodomija.

Naš sagovornik navodi da je normalno da homoseksualna manjina bude zaštićena od maltretiranja, ali i da je apsolutno nedopustivo da ova manjina progoni većinu.

- Ovde se ne radi o ministarki Čomić čiji je legitimitet manji od broja LGBT osoba - kaže Reljić. - Ovo je pitanje stava parlamentarne većine prema svom narodu, pa na kraju, i prema samoj sebi. Ne mora čovek za neko poglavlje u napredovanju na bespuću ka Evropskoj uniji da poništi sebe. Gordana Čomić je tako beznačajan lik da ona nikad nikom neće moći da bude opravdanje. Ona "svakako" nije Tito, pa da "mora da se glasa".

I dr Vladimir Dimitrijević, saradnik Svetskog kongresa porodica, ističe da donositi protivporodične zakone u zemlji koja izumire i unositi u udžbenike nenaučnu i štetnu "džender ideologiju" znači sprečavati našu zemlju da krene putem moralne i biološke obnove.

PODRŠKA

POTPISIMA su iza Apela stali, između ostalih, akademici Matija Bećković, Danilo Basta, Časlav Ocić, Nikola Popović, profesori Slobodan Remetić, Sreto Tanasić, Dragoljub Petrović, Slobodan Antonić, Veljko Brborić, Jovan Janjić, Miloš Ković, muzički umetnici Bora Đorđević, Divna Ljubojević, Nikola Malović, sociolozi Ljubiša Despotović, Slobodan Reljić, zatim Dušan Proroković, Miša Đurković, novinari Predrag Vasiljević, Ljiljana Bogdanović, Slobodan Erić...

- U Srbiji je 2020. godina značila 120.000 mrtvih i samo 60.000 novorođenih. Kroz tri decenije, biće nas svega 4,5 miliona - ističe Dimitrijević za "Novosti".

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu dr Zoran Čvorović pojašnjava da je pravno neodrživo opravdanje da se zakon donosi da bi se otklonila diskriminacija homoseksualaca, jer njima nije uskraćeno nijedno pravo, osim onog koje nemaju po Ustavu - pravo na brak.

- Predloženim zakonom se homoseksualcima daju imovinska prava koja uživaju samo supružnici. To jasno pokazuje nameru predlagača da u ime navodne borbe protiv diskriminacije izigra član 62 Ustava koji brak defeiniše kao zajednicu muškarca i žene - pojašnjava za "Novosti" prof. Čvorović.

Potpisnici Apela ističu da se prava istopolnih osoba mogu rešavati izmenom nekoliko postojećih zakona.

- Ponovni pokušaj donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti je novo nasilje nad javnim prostorom. Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade je već ranije upozorio da je kategorija roda neustavna pa je predlog zakona bio preimenovan u Zakon o pravu žena i muškaraca, pri čemu Srbija već ima dobar Zakon o ravnopravnosti polova. Nije jasno zašto Ministarstvo ponovo predlaže zakon koji je jasno protivan Ustavu - navedeno je u apelu.

Potpisnici posebno ukazuju na izuzetno opasan predlog pooštravanja Zakona o zabrani diskriminacije. Oni podsećaju da je i po postojećem zakonu došlo do progona pojedinih intelektualaca, pa je očigledna namera da se svi zastupnici proporodične politike i demografske obnove zastraše i ućutkaju.

CRKVA SAMO U HRAMOVIMA

POTPISNICI Apela ističu da se predloženim zakonom delovanje sveštenih lica ograničava isključivo na hramove. Oni apeluju na najširu javnost i tradicionalne crkve i verske zajednice da reaguju, kako bi svi zajedno odbranili pravo na slobodu i na budućnost našeg naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)