SPOR OKO DECE GEJ PARTNERA: Pri kraju rasprava o prednacrtu zakona o istopolnim partnerstvima, ključna neslaganja oko izdržavanja potomaka

V. C. S.

03. 03. 2021. u 11:00

PREDNACRT Zakona o istopolnim zajednicama do kraja ove nedelje trebalo bi da se nađe na javnoj raspravi - saznaju "Novosti". Ona će trajati tri nedelje, posle čega se očekuje da nacrt, u aprilu ili maju, već bude pred poslanicima.

СПОР ОКО ДЕЦЕ ГЕЈ ПАРТНЕРА: При крају расправа о преднацрту закона о истополним партнерствима, кључна неслагања око издржавања потомака

Foto P. Mitić

Kako saznajemo, rad na propisu načelno je gotov, a ostalo je otvoreno svega nekoliko stavki. Jedna od ključnih tačaka neslaganja, kako objašnjava Saša Gajin, član Radne grupe za izradu ovog propisa, je izdržavanje dece partnera.

- Prednacrt je umnogome vezan za Porodični zakon, međutim, dok su u Porodičnom zakonu očuh i maćeha dužni da izdržavaju decu svog bračnog druga, ovde je to predviđeno samo u slučaju da dete nema drugih srodnika koji bi ga izdržavali, što je diskriminacija. Ovo rešenje nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja garantuje poštovanje privatnog i porodičnog života. Novim propisom se garantuje manji stepen zaštite za decu u istopolnim zajednicama nego za decu u heteroseksualnim - objašnjava Gajin.

U Porodičnom zakonu, takođe, dete kada odraste ima obavezu da izdržava maćehu ili očuha ukoliko ovi ne mogu da se izdržavaju sami. Toga, međutim, u novom propisu nema, pa se i oko ovoga vodi žučan dijalog.

Druga stavka oko koje još nema konsenzusa jeste odredba po kojoj neregistrovana istopolna zajednica, koja se prijavljuje kod notara, može biti priznata samo ako traje tri godine. Prema Gajinovim rečima ove ograničavajuće odredbe nema kada je u pitanju klasična vanbračna zajednica, pa se može govoriti o diskriminaciji, pošto se homoseksualno partnerstvo u novom zakonu tretira kao porodica.

Takođe, postavlja se pitanje kako će se npr. rešiti imovinski odnosi ukoliko partneri kupe neku nekretninu posle samo šest meseci, ne čekajući tri godine.

- Evropski sud nalaže da je svaka članica Saveta Evrope dužna da reguliše odnose istopolnih partnera, bilo kroz istopolnu zajednicu, bilo kroz brak. Mi smo se odlučili za istopolnu zajednicu jer je, prema našem ustavu, brak regulisan kao zajednica muškarca i žene. Zakon moramo doneti i dobro je da se on donese što pre, ali ne bi trebalo u žurbi praviti greške, zbog kojih će se Srbija naći pred Evropskim sudom - zaključuje Gajin.

"DA" PRED MATIČAREM I KUMOVIMA

NOVI propis predviđa da će dva muškarca ili dve žene moći da ozvaniče vezu pred matičarem, u svečanoj atmosferi i uz svedoke, da uzmu prezime partnera, posle čega će brinuti jedno o drugom i deliti imovinu. Regulisano je i nasleđivanje, posete partneru u bolnici ili zatvoru, zdravstvena zaštita...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)