DA ČUVAJU ENERGIJU I SMANJE ZAGAĐENJE: U Zrenjaninu otvorena prva “pametna zgrada” i Regionalni centar za energetsku efikasnost

B. GRUJIĆ

09. 03. 2021. u 18:18

OTVARANjEM prve "pametne zgrade" u Banatu i uspostavljanjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost, prvog takve vrste u Srbiji, u Zrenjaninu je završen IPA projekat prekogranične saradnje Rumunija-Srbija "Pametna i održiva potrošnja energije".

ДА ЧУВАЈУ ЕНЕРГИЈУ И СМАЊЕ ЗАГАЂЕЊЕ: У Зрењанину отворена прва “паметна зграда” и Регионални центар за енергетску ефикасност

Foto. Grad Zrenjanin

U projektu, vrednom 852 hiljade evra, učestvovali su grad Zrenjanin, kao vodeći partner i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj "Banat", grad Temišvar i Klasterom održive energije Rumunije – ROSENC.

Prva pametna zgrada u Banatu, površine oko 500 kvadratnih metara, izgrađena je po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje i sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, uz demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost. Vrednost radova na njoj je oko 400 hiljada evra.

Simbolično, presecanjem vrpce, zgradu su otvorili ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ambasador Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Projekat, kao jedan od najznačajnijih u okviru IPA programa, ima za cilj da Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

PO FORMULI " 20-20-20"

PROJEKTI po ovoj formuli, koju je definisala Evropska unija, podrazumevaju 20 % smanjene količine ugljendioksida, 20 % odsto povećane obnovljive izvore energije i 20 odsto povećanu energetsku efikasnost.

ZELENA AGENDA I ENERGETSKA EFIKASNOST

- Teme su elena koje će biti aktuelne u narednim decenijama i Evropska unija će za njih, ubuduće izdvajati značajna sredstva, a kroz kroz nacionalni plan "Srbija 2025" i Srbija će izdvajati sredstva - naglasila je ministarka Joksimović, uz napomenu da će se brojni projekti baviti postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, separaciju otpada, domena energetske efikasnosti i ostalih "zelenih" programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!