ISTEKLE TABLICE "LOVI" 50 KAMERA: Patrolna kola MUP snabdevena su i opremom za otkrivanje nesavesnih vozača

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

02. 03. 2021. u 11:30

KAMERE pomoću kojih je moguće prepoznati registarske tablice i, uz korišćenje softvera u policijskim kolima, utvrditi koje su nevažeće, ugrađene su zasad u 50 patrolnih vozila.

ИСТЕКЛЕ  ТАБЛИЦЕ ЛОВИ  50 КАМЕРА: Патролна кола МУП снабдевена су и опремом за откривање несавесних возача

Foto Printskrin emisija SAT

Do kraja godine sa takvom opremom biće ukupno 300 patrolnih vozila na teritoriji cele Srbije, potvrđeno je za "Novosti" u MUP.

Reč je o po dve kamere na krovu policijskih automobila, od kojih jedna prepoznaje tablice, dok je druga ambijentalna i snima sve što policajci vide u vozilu. Na ekranu tableta u kolima svaka važeća tablica svetli zeleno, a svaka nevažeća crveno. Pali se alarm, tako da patrola može da krene za spornim automobilom i isključi ga iz saobraćaja ili ga naknadno, na osnovu snimka, procesuira.

Foto Printskrin emisija SAT

Tablet u vozilu povezan je i sa sistemom koji omogućava automatsko čitanje ličnih karata i saobraćajnih dozvola, pa je tako moguće, prilikom legitimisanja, videti postoji li potraga i za vozačem.

- Navedena oprema pomaže policiji u otkrivanju vozila za kojima je raspisana potraga, otkrivanju neregistrovanih vozila, kao i onih koji krše zabranu upravljanja vozilom - kažu za "Novosti" u MUP.

- Sistem je počeo sa radom sredinom decembra prošle godine i već su vidljivi pozitivni rezultati službi koje su dobile vozila. MUP prati savremene trendove u razvoju tehničkih sistema i koristi ih u radu u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i smanjenja stope kriminala u Srbiji.

Foto Printskrin emisija SAT

Statistički podaci pokazuju da svakog dana, samo na auto-putu, u saobraćaju učestvuje između 50 i 100 vozila sa nevažećim registarskim tablicama. Osim što voze sa nevažećim registracijama, dešava se i da vozači ili suvozači krše propise ne vezujući pojas. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je na građane da vezuju sigurnosni pojas, jer je većina smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama mogla biti izbegnuta da su učesnici bili vezani. Istakao je, takođe, da će policija pojačano voditi računa o bezbednosti na putevima i bahatim vozačima, i oduzimati vozila kada god može.

REKORDER SMEDEREVAC

MEĐU rekordere u vožnji s nevažećim tablicama "upisao se" jedan Smederevac. Njega su kamere u tom gradu za četiri meseca čak 84 puta snimile da vozi s isteklom registracijom, zbog čega je dobio 84 prekršajna naloga, ukupne vrednosti 755.000 dinara.

- Kažnjavaćemo ih, tražićemo ih, gledaćemo šta objavljuju na društvenim mrežama i nijedan neće ostati nekažnjen i neotkriven - poručuo je Vulin na početku zajedničke kampanje MUP i Agencije za bezbednost saobraćaja, usmerene na podizanje svesti o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa i upotrebe dečjih bezbednosnih sedišta. - Nije briga samo države, policije i Agencije za bezbednost saobraćaja, već svih učesnika u saobraćaju da deca koja sede pozadi budu vezana ili u zaštitnom sedištu.

Foto Printskrin emisija SAT

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da 75 odsto stradalih prilikom ispadanja iz vozila nisu bili vezani. Ukoliko se pojas ne koristi, svi ostali sistemi zaštite nemaju efekta ili imaju negativne posledice. Istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da je 2013. godine 68 odsto vozača koristilo sigurnosni pojas na prednjem sedištu, a tek tri na zadnjem. Danas ga na prednjem koristi 84 odsto, a 20 na zadnjem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja