SVEDOCI SARADNJE: Jubilej zvaničnih odnosa Srbije i SAD obeležn u Domu Jevrema Grujića

D. B. M.

01. 02. 2021. u 23:07

POTOMCI znamenitih porodica "Teslinog naroda" započeli su Domu Jevrema Grujića obeležavanje 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

СВЕДОЦИ САРАДЊЕ: Јубилеј званичних односа Србије и САД обележн у Дому Јеврема Грујића

Foto M. Anđela

Matineu su prisustvovali potomci Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Slavka i Mejbl Danlop Grujić, vojvode Stepe, Milunke Savić. Priređena je izložba dokumenata iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, kao i arhivske građe iz Srbije, koja će biti deo stalne postavke u domu čuvenog diplomate tokom ove, jubilarne godine.

Ambasador dr Ljiljana Nikšić, koordinator za očuvanje srpske diplomatske tradicije, ukazala je na smernice ministra Nikole Selakovića da je jedan od prioriteta naše spoljne politike, jačanje odnosa Srbije i SAD.

- Ove godine organizovaćemo niz diplomatskih događaja koji će se sukcesivno dešavati tokom čitave jubilarne godine i u Beogradu i u Vašingtonu - najavila je ambasadorka Nikšić.

TRIPTIH U GALERIJI BELE KUĆE

TOKOM matinea je potpisan predlog da se, povodom jubileja, triptih sa likovima Vilsona, Pupina I Davida Albale, kao i saopštenje iz Bele kuće od 28. jula 1918, pozlaćeno i kaligrafski ispisano, pokloni Galeriji Bele kuće. Savi Marinkoviću, povratniku iz dijaspore, koji je završio Vest point i Harvard, uručena je počasna članska karta najstarijeg srpskog Udruženja dobrovoljaca, koje je formirao kralj Petar Prvi.

Za 28. jul najavljen je gala koncert na Kalemegdanu u čast podizanja srpske zastave na Beloj kući i savezništva u Velikom ratu. Matine je održan uz podršku Džindžer Vujić, supruge Davida Vujića, direktora Tesla fondacije koji je učestvovao u svemirskom programu Apolo. Njenu čestitku, pročitala je Justina Pupin, potomak Mihajla Pupina.

- Dragi potomci porodice Grujić, danas, 1. februara, sećamo se 1881. godine i pisma američkog ambasadora Džona Kasona u kojem je srpskom kolegi Filipu Hristiću u Beču rečeno da je "američka vlada, sa velikim zadovoljstvom, prihvatila, kao izraz prijateljskih osećanja vlade Srbije, njenu želju da u Beogradu ima diplomatskog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država", čime su dali svoj doprinos istoriji srpsko-američkih diplomatskih odnosa. Hvala vam na matineu u Zadužbini Jevrema Grujića, čime mi, potomci, imamo čast i privilegiju da prvi započnemo obeležavanje jubileja 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa, i ujedno se setimo naših predaka koji su ugradili sebe u temelje diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

Na matineu je prvi put prikazana maketa "Američki dobrovoljac" sa posvetom: "Američkim dobrovoljcima koji su se borili rame uz rame sa Srbima u Velikom ratu, ZAHVALAN SRPSKI NAROD", koju je izlila livnica "Gosi". Ista livnica izlila je biste vojvoda Stepe Stepanovića i Živojina Mišića, čija se taktika izučava na Vest point akademiji. Biste će, povodom jubileja, na inicijativu Udruženja dobrovoljaca, znamenitih potomaka Tesle i Stepe i Subnora, pokloniti Vest point akademiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024