PUTEM "PREGAZILI" PORTU: Oskrnavljen hram Svete Nedelje u selu Brnjača kod Orahovca, drum prolazi na manje od metar od ove svetinje

V. N.

28. 01. 2021. u 10:54

SVETINjA iz 14. veka, Crkva Svete Nedelje u Brnjači kod Orahovca na Kosovu i Metohiji ostala je bez kapije i porte. Kapiju su srušili i portu uništili albanski radnici proširujući put koji tu enklavu spaja sa magistralom Prizren - Peć. Tako sada put prolazi na manje od metar od jedne od najvećih svetinja ovog kraja.

ПУТЕМ ПРЕГАЗИЛИ ПОРТУ: Оскрнављен храм Свете Недеље у селу Брњача код Ораховца, друм пролази на мање од метар од ове светиње

Foto M. Petrović

Da su radovi, o kojima nije obavešten ni paroh orahovački, u toku javnost su, putem svojih stranica na društvenim mrežama, obavestili mladi iz tog mesta, nazivajući to varvarskim skrnavljenjem svetinje. Tokom radova, kako svedoče, osim kapije i ograde, uništen je i zid oko svetinje kao i drvored koji je bio pored puta.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Eparhija raško-prizrenska se intenzivno bavi situacijom u vezi sa Crkvom Svete Nedelje i pokušava da nađe najbolje rešenje za zaštitu crkve, budući da se u sadašnjem katastru opštine Orahovac deo na kome su se nalazili ograda i kapija vode kao društvena, a ne kao crkvena imovina. Štaviše, oni tvrde da je Crkva ušla u državni posed.

Crkva Svete Nedelje u Brnjači nalazi se na petom kilometru puta koji iz Orahovca vodi ka Prizrenu i Đakovici.

Veliko stradanje crkva je pretrpela u Drugom svetskom ratu, kada su je srušili albanski ekstremisti. Obnovljena je i osvećena 1975, a osveštao ju je tadašnji episkop raško-prizrenski i potonji patrijarh srpski Pavle. Od 1999. do 2003. godine Crkva Svete Nedelje je bila pod zaštitom nemačkog Kfora. Konak koji je zapaljen u martovskom pogromu 2004. dobrim delom je obnovljen.

RELjEFI U NARODNOM MUZEJU

NA zapadnoj fasadi Crkve Svete Nedelje u Brnjači, bila su uzidana dva reljefa u kamenu sa predstavama Blagovesti i Svetog Đorđa koji ubija aždaju. Reljefi potiču iz 16. veka i čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!