VIŠE NOVCA ZA MLADE NAUČNIKE: Strategija države - snažniji istraživački timovi, lakši izbor u naučna zvanja

Lj. BEGENIŠIĆ

28. 12. 2020. u 10:13

NAČIN finansiranja naučnika neće se menjati dogodine - novac za plate i materijalne troškove biće isplaćivan na nivou isplate za decembar iz prethodne godine, uz pripadajuća povećanja u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

ВИШЕ НОВЦА ЗА МЛАДЕ НАУЧНИКЕ: Стратегија државе - снажнији истраживачки тимови, лакши избор у научна звања

Prof. dr Marijana Dukić Mijatović

To je regulisano Zakonom o nauci i istraživanjima i tako će biti sve dok država ne počne da primenjuje zakon o platnim razredima koji će se odnositi i na zaposlene u institutima.

Ovako o naučnicima i planovima za razvoj nauke, za "Novosti" kaže prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Napominje i da je zakonom predviđeno da isplata sredstava teče na ovaj način sve dok se ceo sistem ne uredi kroz donošenje zakonskih akata i kataloga radnih mesta.

Prema njenim rečima, država će doneti Strategiju nauke pod motom "Moć znanja" koja će važiti za period od 2021. do 2025. godine, a važećoj ističe rok za nekoliko dana. Javna rasprava o ovom predlogu traje do 12. januara 2021.

- Pošto vreme ističe, ministar Branko Ružić formirao je radnu grupu u kojoj se nalaze akademici, profesori i uspešni ljudi različitih profesija kako bi se sagledale potrebe nauke i usaglasila strategija. Hoćemo da Srbija bude osnažena, prosperitetna i ugledna onoliko koliko znanja poseduje - ističe naša sagovornica.

Dobro je, kaže Dukić Mijatović, što je prethodna vlada donela Zakon o nauci i istraživanjima, a sada predstoji njegova primena, odnosno prelazak sa projektnog na institucionalno finansiranje preko Fonda za nauku. Takođe, treba doneti i podzakonske akte na kojima se već radi.

- Projektno finansiranje odvija se preko Fonda za nauku, cilj je da se finasiraju najbolji projekti, a o njima odlučuje komisija sastavljena od stranih rencenzenta, procenjujući koliko su aktuelni, koliko se uklapaju u potrebe Srbije ali i u svetske naučne tokove - navodi državna sekretarka, uz podsećanje da je Fond već imao pet programa u vrednosti od 38 miliona evra.

Država želi, ističe ona, da osnaži vodeće istraživače i istraživačke timove, a to će uraditi osnivanjem novih instituta, osnaživanjem postojećih, proglašavanjem instituta od nacionalnog značaja, povećanjem budžeta koji sada iznosi 20 milijardi dinara, što je u odnosu na prethodne godine povećanje za 46 odsto.

- Preko Fonda za nauku, na konkurs Ideje vredan 24 miliona evra, stiglo je 915 prijava. Ugovori će biti potpisivani od 1. septembra 2021. Biće raspisana još tri konkursa: Razvoj, Infrastrukture i Razvoj mladih istraživača - nabraja prof. Dukić Mijatović.

Ona ističe da je cilj i podmlađivanje naučne zajednice, kako bi se mladi zadržali u zemlji, a da bi se to postiglo relaksiran je fleksibilniji izbor u naučna zvanja i zasnivanje radnog odnosa, olakšana procedura za zapošljavanje povratnika.

- Rad Fonda za inovacionu delatnost ponudiće odlične programe, u perspektivi ćemo dobiti i Centar za veštačku inteligenciju u šta ulažemo velike nade, jer to tržište u svetu vredi 500 milijardi dolara - kaže naša sagovornica.

Situacija sa virusom korona uposlila je naučnike, a državna sekretarka ističe da 250 istraživača iz različitih instituta radi na PCR testovima, prikupljanju informacija o kovidu iz svetske literature, rade na protokolima i pripremama za dezinfekciju, terapiji, prate razvoj vakcina...

U NAUCI 54 ODSTO ŽENA

I OVE godine tri mlade naučnice dobile su stipendije u okviru konkursa "Za žene u nauci". One su nagrađene za svoj izuzetan naučni istraživački rad. Za ove stipendije mogu da konkurišu naučnice koje se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina. Inače, u nauci ima 54 odsto žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)