MINISTARSTVO KULTURE SEVERNE MAKEDONIJE NAJAVLJUJE: Stručna sanacija oštećenih fresaka u Osogovskom manastiru

NATPISE na šest fresaka u Osogovskom manastiru kod Krive Palanke konzerviraće i vratiti u prvobitno stanje stručnjaci Nacionalnog konzervatorskog centra u Skoplju.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ НАЈАВЉУЈЕ: Стручна санација оштећених фресака у Осоговском манастиру

Osogovski manastir / Foto Vikipedija

To se navodi u odgovoru Ministarstva kulture Severne Makedonije Srpskom kulturno informativnom centru "SPONA", koji je potpisala ministarka Irena Stefoska, na Apel koji su uputili povodom skrnavljenja fresaka u ovom manastiru kada su imena srpskih svetitelja i vladara preimenovana u opštehrišćanske i vizantijske. 

U preporukama Nacionalnog konzervatorskog centra predviđaju se dalja istraživanja kao i izrada projekta za konzervaciju i vraćanje originalnih natpisa i oštećene boje.Ministarstvo kulture, i ovom prilikom, kako se zaključuje, "još jednom najoštrije osuđuje svaku neovlašćenu interevenciju na kulturnim dobrima koje posedujemo". 

Osim toga, u odgovoru Ministarstva kulture Srpskom kulturno informativnom centru "SPONA", navodi se da je "stručnim uvidom konstatovano da je na samom zidnom slikarstvu nestručno intervenisano u dva navrata". Ministarstvo kulture je, kako je navedeno, odmah po dobijanju Apela"SPONE" o preimenovanju fresaka u prvoj zoni manastirske crkve "Sv. Joakim osogovski" kod Krive Palanke, uputilo zahtev Nacionalnom konzervatorskom centru, kao nadležnoj ustanovi iz oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa u Severnoj Makedoniji, da izvrši uvid stanja. 

U aktu se, takođe, precizira se da je "uvidom izvršenim od stručne ekipe 07.12.2020. utvrđeno da su natpisi na freskama u prvoj zoni u manstirskoj crkvi Osogovskog manastira, delo zografa Dimitrija Andonova Papradriškog iz 1932/1933. godine, koje su, prema priloženoj fotodokumentaciji, preimenovane od nepoznatog počinioca, vraćeni u prvobitno stanje od strane imaoca, Kumanovsko osogovske mitropolije." 

Podsetimo, preimenovanje je tajno i od nepoznatih počinilaca izvedeno na južnom zidu crkve na freskama na kojima su bili Sveti car Uroš, Sveti car Lazar, Svet kralj Milutin i Sveti kralj Stefan Dečanski. Posle preimenovanja oni su postali Sveti car Vladimir Kievki, Sveti car Jovan Milostivi, Sveti Konstantin Veliki i Sveti Nićifor Foka. Na severnom zidu isto je učinjeno na likovima Svetog Nikodima i Svetog Stefana Prvovenčanog kod kojih su preimenovani u Svetog Konstantina Kavasila i Svetog Justinijana Prvog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara