SAVET BI SAD DESANKINO IME U NAZIVU: Nacionalno prosvetno telo pokrenulo inicijativu da dobije ime po velikoj pesnikinji

Lj. BEGENIŠIĆ

20. 10. 2020. u 13:00

NACIONALNI provetni savet pokrenuo je inicijativu da se ovo telo nazove "Nacionalni prosvetni savet - Desanka Maksimović".

САВЕТ БИ САД  ДЕСАНКИНО  ИМЕ У НАЗИВУ: Национално просветно тело покренуло иницијативу да добије име по великој песникињи

Foto arhiva

- Ova pesnikinja je simbol čestitosti, dobrih i plemenitih namera prema svom rodu, a to su principi kojima se moramo rukovoditi svi mi koji se bavimo obrazovanjem i vaspitanjem dece - kaže, za "Novosti", prof. Radivoje Stojković, predsednik NPS, pojašnjavajući zašto je inicijativa pokrenuta.

On ističe i da je ovo telo potpuno promenilo principe rada nakon slučaja kada je poezija Desanke Maksimović izbačena iz gimnazijskog programa.

Da podsetimo, u sklopu izmene programa nastave predmeta srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz četvrtog razreda isključi čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", a iz trećeg razreda njen izbor poezije. Ove izmene inače, prošle su i kroz Nacionalni prosvetni savet koji ne odlučuje o programima, ali daje mišljenje. Nakon velike bure koju je ovaj slučaj izazvao, poezija je vraćena u gimnazijski program.

- Nacionalni prosvetni savet svoj način rada, aktivnosti, poslovnik, procedure, zahteve i svoju suštinu, svodi na vreme pre slučaja Desanke Maksimović i posle njega. Pesnikinja je simbol dobrote i plemenitosti, časnih namera, čovekoljublja i odbrane najboljih interesa naše dece - kaže nam Stojković. - Mi sada tražimo od svih ovlašćenih predlagača nastavnih programa da nam dostave detaljne uporedne analize prethodnog stanja i onog što treba da bude novo za sve predmete, kako se nikada više ne bi dogodilo da NPS ne dobije potpunu informaciju i kako bismo sprečili ponavljanje onoga što smo imali sa Desankinom poezijom.

Pritisak Zbirka "Tražim pomilovanje" vraćena u gimnazijski program, Foto arhiva

Nakon ovog slučaja, NPS uradio je analizu programa za srpski jezik u gimnazijama i preporučio da se vrate sva velika književna dela koja su izostavljena.

- Sada radimo na programima za istoriju, u kojima se preletelo preko 300 godina srpske istorije - 18, 19. i 20. vek - i u kojima nema Velike seobe Srba ili Pećke patrijaršije, što su važna identitska pitanja na kojima ćemo institirati. Takođe, primećujemo elemente ideologoizacije istorije, pogotovo savremene - kaže Stojković. - Nama je važan interes đaka, a kod identitetskih sadržaja taj interes nije zadovoljen. Na red će doći i programi iz geografije, muzičkog i likovnog vaspitanja.

Procedura

Da bi Nacionalni prosvetni savet bio preimenovan, potrebno je izmeniti Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. NPS je predlog već poslao Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji ga šalje Vladi na usvajanje, nakon toga predlog ide u Skupštinu koja većinom glasova usvaja izmene zakona.

Radivoje Stojković, Foto arhiva

Upravnica Zadužbine "Desanka Maksimović" Svetlana Šeatović povodom inicijative kaže da Zadužbina, prema Statutu iz 2011, nema ingerencije da daje saglasnost za korišćenje imena i dela pesnikinje.

- Bez obzira na ovu pravnu prepreku, u našem upravnom odboru postoji želja da se u tom pogledu izjasnimo - kaže Šeatović.

Istovremeno, porodica čuvene pesnikinje koja je nosilac autorskih prava i ima sva pravna ovlašćenja - dala je saglasnost.

- Mi nemamo ništa protiv toga, ali ime Desanke Maksimović ni na koji način ne sme biti zloupotrebljeno - kaže nam u ime porodice Svetlana Besarović Erceg. - Nadamo se da će NPS raditi u skladu sa opredeljenjima pesnikinje i da neće zloupotrebiti i iskoristiti njeno ime u nekoj nepriličnoj situaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice