PET ZAKONA ZA BOLjI STANDARD: Propisi iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja uskoro u parlamentu

J. Ž. S.

28. 09. 2020. u 11:16

ПЕТ ЗАКОНА ЗА БОЉИ СТАНДАРД: Прописи из области социјалне политике и запошљавања ускоро у парламенту

Novosti

PET važnih zakona iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja očekuje se da budu usvojeni na jesenjem skupštinskom zasedanju.

Oni će, kako najavljuje predlagač, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obezbediti bolji standard građana, jednaka prava i kvalitetnije uslove života.

Posle gotovo tri decenije Skupštini Srbije biće predstavljen Zakon o socijalnoj karti. Svrha uvođenja ovog sistema jeste da svi podaci građana budu na jednom mestu čime će se obezbediti pravičnija raspodela kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja im po zakon pripadaju.

- Takođe, Srbija se aktivno zalaže za bolju zaštitu dece od bilo kog oblika nasilja i zlostavljanja, kao i za ostvarenje svih njihovih prava, te je u skladu sa tim urađen i Zakon o zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta - ističu nadležni.

Kako je ministar Zoran Đorđević naglasio, Vlada Srbije teži da stvori društvo u kome neće postojati diskriminacija po bilo kom osnovu. S tim u vezi je i izmena i dopuna Zakona o sprečavanju diskriminacije, koji će značajno unaprediti ovu oblast, a doprineće i osobama sa invaliditetom, pripadnicima nacionalnih manjina i verskih zajednica bolju integraciju u društvo, kao i ostvarenje jednakih prava.

- Propis o rodnoj ravnopravnosti je još jedan na koji se čekalo dugi niz godina i usko je povezan sa Zakonom o sprečavanju diskriminacije, a njegovim usvajanjem jednaka prava imaće muškarci i žene - tvrde u Ministarstvu.

U cilju obezbeđivanja većih prava radnika i njihove bolje zaštite urađen je i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji će značajno unaprediti ovu oblast, omogućiti veću zaštitu zaposlenima i poštovanje njihovih prava.

- U uslovima pandemije virusa korona, uvideli smo da radnici mogu jednako dobro da rade i na daljinu, posebno se to odnosi na zanimanja iz oblasti IT sektora, finansija i menadžmenta, te je sve više poslodavaca koji to omogućavaju svojim zaposlenima. Procena je da će taj trend ubrzano rasti, te se procenjuje i da će do 2035. godine u svetu biti oko milijardu ljudi koji mogu da rade onlajn na daljinu - ističu nadležni.

VIZE ZA ZAPOSLENE

MINISTARSTVO za rad će po formiranju nove Vlade inicirati i izmenu Zakona o strancima, koji je u nadležnosti MUP-a, i pristupiti izmeni Zakona o zapošljavanju stranaca. Predlog je da država izdaje boravišne vize stranim državljanima, odnosno vize za zaposlene koji rade na daljinu putem interneta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)