UNIVERZITETI SPREMNI ZA DRUGI UPISNI ROK: Na budžetu ostalo 3.490, a za samofinansiranje 5.761 mesto, evo i na kojim fakultetima (TABELE)

Lj. B.

28. 08. 2020. u 19:00

MATURANTI koji nisu uspeli da se upišu na neki od sedam univereziteta u Srbiji, sada imaju novu šansu, jer početkom septembra svi univerziteti organizuju drugi upisini rok.

УНИВЕРЗИТЕТИ СПРЕМНИ ЗА ДРУГИ УПИСНИ РОК: На буџету остало 3.490, а за самофинансирање 5.761 место, ево и на којим факултетима (ТАБЕЛЕ)

Foto: "Novosti"

Upis i prijemni ispiti biće održani uz mere zdravstvene zaštite, što znači da će biti obavezno nošenje maske i poštovanje razmaka između kandidata.

Predavanje dokumenata je na većini univerziteta 2. i 3. septembra, a prijemni ispiti nekoliko dana kasnije.

Na pet univerziteta - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Prištini ostalo je slobodno 3.490 mesta na budžetu, dok je za studente koji će školovanje plaćati iz svog džepa ostalo 5.761 mesto.

Istovremeno, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru još se ne zna koliko ima slobodnih mesta jer je zbog pandemije, prvi uspisni rok produžen.

DOKUMENTA ZA PRIJAVLjIVANjE

* Svedočanstvo za svaki razred srednje škole

* Diploma o položenom maturskom ispitu

* Dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog

* Diplome sa takmičenja

- Upis u prvom roku trebalo je da se obavi od 8. do 15. jula. Usled izuzetnog pogoršanja epidemije korone u tom periodu i vanredne situacije u Novom Pazaru, planirano vreme za upis skraćeno je i upis je obavljen od 6. do 10. jula. Tada je otvorena mogućnost da kandidati koji su stekli pravo upisa mogu da se upišu i naknadno, 17. i 18. avgusta. Međutim, na zahtev jednog broja kandidata iz Crne Gore, kao i kandidata koji su dužni da poštuju zdravstvene mere izolacije, naknadni upis je produžen - kažu na ovom univerzitetu. Dodaju da je će konkurs za septembarski upisni rok biti objavljen 26. avgusta.

Foto: "Novosti"

Inače, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru do 10. jula u prvu godinu studija upisano je 408 studenata na budžetu, 135 samofinansirajućih.

Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na fakultetima koji su prijemni ispit organizovali u junu mesta su popunjena. Univerzitet likovne umetnosti prijemni organizuje krajem avgusta i prima 55 studenata, dok se na Fakultetu dramskih umetnosti u drugom upisnom roku na prvu godinu studija uz rad upisuje do 16 studenata.

Foto: "Novosti"

Na Univerzitetu u Beogradu za koji uvek vlada najveće interesovanje ostalo je 1.179 budžetskih mesta i 1.819 samofinansirajućih. Najviše mesta ostalo je na Poljoprivrednom fakultetu, Šumarskom, Ekonomskom, Pravnom, Filološkom, Matematičkom, Fizičkom, Hemijskom, Geografskom... Mesta su u prvom roku razgrabljena na Medicicinskom fakultetu i fakultetima na kojima se izučavaju IT tehnologije.

Na Univerzitetu u Nišu ostalo je slobodno 620 mesta na budžetu i 1.193 mesta za samofinansirajuće studente.

Foto: "Novosti"

U Kragujevcu će na fakultete moći da se upiše 393 brucoša o trošku države i njih 860 koji će sami plaćate školovanje.

Na prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici na budžetu je ostalo 514 mesta, a za samofinansirajuće 1.039.

Foto: "Novosti"

Na univerzitetu u Novom Sadu slobodno je 731 mesto za one koji će da se školuju o trošku države i 1.413 mesta za samofinansiranje.

Inače, na fakultete mogu da se upišu svi koji su završili srednju četvorogodišnju školu, a na prijemnom se računaju bodovi na osnovu uspeha u srednjoj školi koji nosi najmanje 40 poena. Oni se sabiraju sa bodovima sa prijemnog ispita gde se može osvojiti od 0 do 60 bodova.

Foto: "Novosti"

Prijemni ispiti su vrlo rigorozni pa je tako osim dobrog znanja potrebno i poštovanje strogih pravila za koja važi da, ako se prekrše, nema ništa od upisa na fakultet.

DOKUMENTA ZA UPIS BRUCOŠA

* Overene fotokopije dokumenata i originalna dokumenta

* Izvod iz matične knjige rođenih

* Popunjen obrazac ŠV-20

* Indeks

* Dve fotografije formata 4,5 puta 3,5 cm

* Dokaz o uplati naknade na ime troškova upisa

* Dokaz o uplati školarine za samofinansirajuće

* Dokaz o uplati naknade za centar za razvoj karijere

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri