SRBIJA I KINA ZAJEDNO I U VOJNOM STROJU: Vu Jonđe, izaslanik odbrane Narodne Republike Kine u našoj zemlji

Dragan Vujičić

25. 07. 2021. u 10:05

U PROTEKLE tri godine lično sam bio svedok značajnog napretka postignutog u odnosima i saradnji između kineske i srpske vojske.

СРБИЈА И КИНА ЗАЈЕДНО И У ВОЈНОМ СТРОЈУ: Ву Јонђе, изасланик одбране Народне Републике Кине у нашој земљи

Foto Arhiva

Pod strateškim vođstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića, razmena i saradnja između dve vojske u različitim oblastima postigle su izvanredne i plodonosne rezultate, a projekti neprekidno napreduju. Uzajamna podrška dva naroda i njihovih oružanih snaga tokom epidemije, čine nas svesnijim da smo zaista dobri prijatelji i da u ključnim trenucima imamo jedni u druge poverenje.

Ovako, za "Novosti", odnose između naše dve zemlje ukratko ocenjuje stariji pukovnik Vu Jonđe, izaslanik odbrane Narodne Republike Kine u Srbiji. On je u pratnji pomoćnika, potpukovnika Lu Hana, posetio je redakciju "Novosti", lista koji, kako kaže, obavezno pročita svaki dan. Domaćini visokom gostu iz Kine bili su Milorad Vučelić glavni i odgovorni urednik i direktor Nedeljko Krsmanović.

Čest ste gost u jedinicama srpske vojske. Kakvo je vaše mišljenje o našoj armiji?

- Srpska vojska je herojska vojska sa slavnom istorijom i tradicijom, ali takođe je i miroljubiva. Vođena politikom predsednika Vučića, koji nastoji da izgradi nezavisnu nacionalnu odbranu i ojača odbrambene snage, srpska vojska je značajno napredovala. Za tri godine, nakon posete nekim jedinicama i posmatranja određenih vežbi, jasno sam video da su u poređenju sa nekadašnjim jedinicama, današnje srpske "trupe" postigle značajan napredak u moralu, naoružanju, obuci i kadrovskom tretmanu. Mislim da će sve to pomoći da se poveća poverenje i sposobnost Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti i odbrani suverenitet i bezbednost, a pomoći će i Srbiji da da novi doprinos međunarodnim mirovnim operacijama.

Saradnja ugledni gosti u našoj redakciji, Foto M. Vukadinović

Srpska i kineska armija do sada nisu održavale zajedničke vežbe?

- Ne. U septembru 2019. godine, kada je potpredsednik Centralne vojne komisije, general Džang Jousja posetio Srbiju, dve strane su planirale da održe prvu zajedničku obuku specijalnih snaga u Kini, u prvoj polovini 2020. godine. Međutim, zbog epidemije virusa korona, dve vojske odlučile su da odlože izvođenje zajedničke obuke do momenta kada se za to steknu povoljni uslovi.

Srbija je od Kine nedavno kupila i vojnu opremu. Postoje li projekti koje su zajednički razvile kineske i srpske oružane snage?

- Srbija je od Kine kupila bespilotne letelice CH-92A, opremljene raketama vazduh-zemlja FT-8C. Takođe, trenutno je u razvoju srpska bespilotna letelica "Pegaz", a kinesko razvojno iskustvo na polju ovakvih vazduhoplova može da bude od pomoći u ovom važnom projektu.

Da li je vaša zemlja zainteresovana za neka oružja koja prave srpske fabrike?

- Srpska namenska industrija ima solidne temelje i dobru tradiciju. Poslednjih godina pojavili su se mnogi proizvodi koji su po kvalitetu za kratko vreme postali čuveni u svetu namenske industrije, poput samohodne haubice "nora", serije oklopnih vozila pod imenom "lazar", kao i oklopno borbeno vozilo "miloš". Verujem da će Kina i Srbija u budućnosti moći da pronađu još više zajedničkih tačaka saradnje u namenskoj industriji, a srpsko iskustvo i tehnologija takođe mogu da pruže referencu za razvoj opreme u Kini.

Vaša armija je postigla ogroman napredak u organizaciji poslednjih godina?

- Poslednjih godina Kina je sveobuhvatno podsticala modernizaciju nacionalne odbrane i vojske i postigla mnoga istorijska dostignuća. Stvarne borbene sposobnosti kontinuirano su se poboljšavale i ona se razvila u moćnu vojsku koja kombinuje sve vidove i rodove, u osnovi postiže mehanizaciju i ubrzava napredak ka informatizaciji. Sveobuhvatnim produbljivanjem nacionalnih odbrambenih i vojnih reformi srušeni su sistemi štabova, veliki vojni regioni i sistem velike kopnene vojske i formiran je novi sistem upravljanja na čelu sa Centralnom vojnom komisijom, regionalne združene komande su odgovorne za operacije, vidovi su odgovorni za izgradnju, što je osvežilo i modernizovalo izgled nacionalne odbrane i vojske kao nikada pre. Kineski sistem odbrambene industrije poboljšava se iz dana u dan, a veliki broj napredne odbrambene tehnologije i naoružanja i opreme samostalno je inoviran i razvijen.

Jedinice su opremljene prvim nosačem aviona domaće proizvodnje, lovcima J-20, transportnim avionima Y-20, helikopterima WZ-20, a projektili serije "Dongfeng" su se kontinuirano ažurirali, sistem naoružanja sa visokotehnološkom opremom kao njegovim glavnim delom se postepeno oblikovao.

Na Zapadu ima "zabrinutih" i zbog rasta kineskog budžeta za odbranu.

- Kineski budžet za odbranu za 2021. godinu iznosi 209 milijardi američkih dolara, a stopa rasta opada šest uzastopnih godina. Ukupni izdaci za odbranu u svetu čine u proseku 2,3 odsto globalnog BDP, dok kineski iznosi oko 1,3 procenta. Rashodi za odbranu čine u proseku 10 odsto fiskalnih izdataka zemlje, dok kineski čine oko 5,3 odsto. U 2020. godini, izdaci za odbranu po stanovniku Kine iznosili su približno 139 američkih dolara, što je ekvivalentno 6,2 odsto relevantnih troškova SAD; izdaci za odbranu po glavi kineskog vojnog osoblja iznosiće približno 97.000 američkih dolara, što odgovara 18,3 odsto relevantnih izdataka SAD.

Vojska Pekinga je sve češće u mirovnim misijama u svetu, gde vaše trupe uživaju ugled zbog efikasnosti i nepristrasnosti.

- Kina aktivno učestvuje u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija. Od 1990. godine kineska vojska i policija učestvovale su u gotovo 30 mirovnih operacija UN i poslale više od 50.000 mirovnjaka, u više od 20 zemalja i regiona. Sem toga, naša zemlja je druga po veličini u raspodeli troškova i plaćanja članarine u mirovnim operacijama UN i prva među stalnim članicama Saveta bezbednosti po broju trupa koje šalje u mirovne operacije.

Naši vojnici zaista igraju važnu ulogu u nadgledanju prekida vatre, stabilizaciji situacije, zaštiti civila, čuvanju bezbednosti i pružanju logističke podrške.

I tokom kovid-krize vaša armija se pokazala na visini zadatka širom sveta?

- Od izbijanja epidemije, naša vojska je obezbedila medicinska sredstva za više od 50 država, vakcine u više od 20 zemalja, dala je doprinos ranoj pobedi nad epidemijom i promociji izgradnje "zajednice za zajedničku budućnost ljudskog zdravlja". U najtežem trenutku epidemije u Srbiji, kineska vojska je Vojsci Srbije pružila hitno potrebne protivepidemijske materijale i vakcine, koji su u potpunosti pokazali čelično prijateljstvo Kine i Srbije i naše dve vojske.

U Srbiji se sa zabrinutošću gleda na aktivnosti NATO u Južnom kineskom moru.

- Naša zemlja ima nesporni suverenitet nad ostrvima u Južnom kineskom moru (ostrva Dongša, Siša, Džongša i Nanša) i susednim vodama. Kina je posvećena mirnom rešavanju relevantnih sporova putem dijaloga i konsultacija, istovremeno čvrsto štiteći teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interese zemlje. Trenutna situacija u Južnom kineskom moru je generalno stabilna. Takozvano pitanje slobode plovidbe uopšte ne postoji. Bezbednosni rizici u Južnom kineskom moru uglavnom dolaze izvan regiona. Kina je uvek poštovala slobodu plovidbe i preleta koje uživaju sve zemlje u Južnom kineskom moru u skladu sa međunarodnim pravom, ali se čvrsto protivi da se to koristi kao izgovor za ugrožavanje suvereniteta i bezbednosti obalskih zemalja.

Ipak, ima pokušaja sa Zapada da se pitanje Hongkonga "internacionalizuje"?

- Hongkong je specijalni administrativni region Kine, a pitanje Hongkonga je isključivo pitanje kineske unutrašnje politike. Na ovoj teritoriji se primenjuje politika "jedna zemlja, dva sistema" i Kina ima pravo da upravlja Hongkongom u skladu sa zakonom. Neke zemlje pokušavaju da iskoriste hongkonško pitanje kao izgovor za mešanje u kinesku unutrašnju politiku, kako bi posvađale Hongkong i Kinu. Nikada im nećemo dozvoliti da se mešaju u naše poslove. Imamo odlučnost, poverenje i sposobnost da zaštitimo nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojni interes, i održimo dugoročni prosperitet i stabilnost Hongkonga.

NIKOGA NEĆEMO NAPASTI

UTISAK je da je vaša armija otvorena za saradnju sa celim svetom?

- Kina se dosledno zalaže za defanzivnu nacionalnu odbrambenu politiku, a izgradnja i razvoj kineske nacionalne odbrane uvek su bili usmereni na zadovoljavanje legitimnih potreba sopstvene bezbednosti i nikada neće slediti "stari put" - svaka jaka država teži hegemoniji. Bez obzira na to kako se bude razvijala u budućnosti, Kina neće nikome pretiti, nikoga napasti, niti će težiti uspostavljanju sfere uticaja. Snažna kineska vojska je branilac svetskog mira, a ne pretnja.

UŽIVAM U BEOGRADU

U BEOGRADU vas poznaju i poštuju i u našoj vojsci?

- Ovo je moj drugi mandat da radim u Srbiji. Prijateljstvo, gostoprimstvo i entuzijazam srpskog naroda i kolega iz vojske ostavili su na mene dobre utiske. Ovde sam stekao mnogo iskrenih prijatelja. Beograd je herojski grad sa dugom istorijom i lep grad za život, i moja supruga i ja volimo ovde da radimo i živimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili