BONUSIMA KUPUJU VIKENDE ZAPOSLENIH: Posle protesta, fabrika "Aptiv" promenila taktiku za veći učinak radnika

J. Ž. S.

09. 07. 2021. u 11:06

SITUACIJA u leskovačksioj fabrici "Aptiv" polako se smiruje i niko od radnika, ukoliko ne želi, ne mora da radi sedam dana u nedelji.

БОНУСИМА КУПУЈУ ВИКЕНДЕ ЗАПОСЛЕНИХ: После протеста, фабрика Аптив променила тактику за већи учинак радника

Novčano stimulisanje u preduzećima nije protivno zakonu

Subota je radna za sve i računa se kao prekovremeni rad, što je u skladu sa Zakonom o radu, dok nedeljom rade samo oni koji žele, i za to dobijaju odgovarajuću nadoknadu, tvrdi Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca.

Kompanija "Aptiv" ima sedište u Dablinu i proizvodi električne instalacije za automobilsku industriju. U žižu javnosti dospeli su pošto su se radnici u pogonu u Leskovcu prošle nedelje pobunili zbog dvanaestočasovnog radnog vremena. U fabrici je zaposleno oko 4.000 radnika, ali je, prema rečima predstavnika sindikata, oko 900 njih otišlo na bolovanje jer su dve nedelje morali da rade i po 12 sati dnevno.

Kako navode u fabrici, zaposleni nisu prinuđeni da rade sedam dana nedeljno, već da im se takva mogućnost pruža kako bi više zaradili. Razlog za to je, prema njihovim rečima, taj što se menadžmentu žuri, jer su iznenada dobili veliku porudžbinu od nemačkog kupca "Dajmlera".

- Šesti dan se posebno plaća 2.950 dinara neto, a isti iznos se dobija i za rad nedeljom - kaže Marković. - To je sve preko dogovorene plate. Uvedeni su i benefiti, pa tako za svakoga ko dovede novog radnika sledi bonus od 20 evra, ako se zaposleni zadrži tri meseca, onaj ko ga je doveo dobije još 30. Rad bez slobodnog dana u toku meseca znači dodatno još 2.500 dinara na računu, a za dva meseca neprekidnog rada dobija se 3.000. Sve ovo je u skladu sa našim propisima i poslodavac je dužan da na sve ove dodatne iznose plati poreze i doprinose.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih sindikata, kaže da ovakva pojava nije retkost u mnogim kompanijama koje su na naše tržište došle uz subvencije države, a sada uglavnom ne poštuju zakone te iste države.

- Objašnjenje da radna nedelja od sedam dana važi samo za one koji žele da zarade se gotovo uvek završi time da moraju da žele svi - tvrdi Savićeva. - Nije kriv poslodavac, već država koja nije problem rešila na vreme. Rad bez pauze je apsolutno zabranjen, a dešava se da ga mnogi praktikuju. Problemi se javljaju redovno u "Juri", ali i u turskim fabrikama širom Srbije. Strani poslodavci su zaštićeni kao beli medvedi i ponašaju se kako u svojoj zemlji ne bi smeli ni da pomisle.

DEŽURALA I HITNA POMOĆ

ISPRED pogona non-stop je dežurala Hitna pomoć pošto su radnice padale u nesvest od rada. Tek posle reakcije sindikata "Aptiv" je radno vreme skratio na osam sati, ali sedam dana u nedelji, što je izazvalo novo nezadovoljstvo zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna