DA JOJ OLAKŠAJU ŽIVOT U RODNOM GRADU: Dragici Gašić, povratnici iz Đakovice, uručena pomoć (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

08. 07. 2021. u 20:04

DRAGICI Gašić, prvoj povratnici u opštini Đakovica, Ministarstvo za zajednice i povratak uručilo je pomoć - nameštaj, belu tehniku i hranu.

ДА ЈОЈ ОЛАКШАЈУ ЖИВОТ У РОДНОМ ГРАДУ: Драгици Гашић, повратници из Ђаковице, уручена помоћ (ФОТО)

Foto: D.Zečević

Prema rečima Gorana Rakića, mnistra za povratak, podrška Dragici od strane ovog Ministarstva biće uvek snažna i neizostavna kao isvih proteklih dana.

- Ona je ostvarila svoj san, nakon više od dve decenije i vratila se u svoj rodni grad. Pozivam i ostale raseljene da slede primer Dragice Gašić i vrate se na svoja imanja u svoje domove a mi ćemo biti tu da im pomognemo - istakao je Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak u Kosovskoj Vladi.

Dragica Gašić je prva Srpkinja koja se pre oko mesec dana a posle 22 godine vratila u Đakovicu. Tu su tri monahinje u manastiru Uspenja presvete Bogordice bile jedine Srpskinje u gradu koji je do 1999. godine brojao oko 12.000 Srba. Dragica koja se vratila u stan iz kojeg je neposredno pre njenog povratka iseljen uzurpator, spavala je na dušeku a od ostalih stvari imala je jedino frižider.

- Zahvaljujući pomoći Ministarstva od sada neću sedeti u praznom stanu, a imaću i hrane za naredni period - rekla je zahvaljujući se na pomoći ministru Rakiću ova povratnica, koja je neprestano na meti napada komšija Albanaca.

Osim što joj kamenicama gađaju prozore i lupaju noću na vrata, iako živi u zgradi koja se nalazi preko puta policijske stanice, Albanci su joj lepili plakate sa slikama zaklanih žena. Međutim, ova povratnica je u više navrata isticala da više neće napuštati stan u koji se vratila pa makar je, kako je saopštila nedavno novinarima “u njemu našli i mrtvu”.

TUŽBA SUPROTNA USTAVU TZV. KOSOVA

POSLE jedanaest albanskih nevadinih organizacija iz Đakovice koje su tzv. kosovskoj Vladi dostavile peticiju u kojoj zahtevaju da se Dragica Gašić protera iz ovog grada, reagovali su Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih na Kosovu. Oni su u zajedničkom saopštenju istakli da je tužba predstavnika opštine Đakovica upućena Dragici Gašić, o navodnoj uzurpaciji stana u kojem boravi, u suprotnosti i sa Ustavom tzv. Kosova, kao i da ne doprinosi demokratiji i multietničnosti na Kosovu.

Svaki vid pomoći ovoj povratnici obećao je i Petar Petković direktor Kancearije za Kosovo i Metohiju ističući da je ova žena heroj koja uprkos svim napadima želi da ostane u svom stanu i gradu iz kojeg je proterana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade