NA SKENERU SVAKA SMRT OD KOVIDA: Ministar Lončar najavio formiranje radne grupe za analizu fatalnih slučajeva tokom epidemije

B. Radivojević

26. 05. 2021. u 09:30

SVAKA smrt koja bi mogla da se dovede u vezu sa kovidom 19 biće naknadno ispitana.

НА СКЕНЕРУ СВАКА СМРТ ОД КОВИДА: Министар Лончар најавио формирање радне групе за анализу фаталних случајева током епидемије

Foto: D. Milovanović

Time će se baviti Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je došao trenutak da se oformi i takvo telo, a kako je juče u resornom ministarstvu potvrđeno "Novostima", vrlo brzo će se pristupiti realizaciji.

Prema zvaničnim podacima od 710.000 ljudi, kojima je od marta prošle godine potvrđena infekcija virusom korona, preminuo je do juče 6.801, ili 0,96 odsto. Međutim, gotovo već godinu dana, u javnosti se s vremena na vreme provlače sumnje grupe lekara okupljenih u organizaciji "Ujedinjeni protiv kovida" da je broj umrlih u epidemiji veći nego što se zvanično prikazuje.

- Rekli smo da ćemo, kada se stvore uslovi, pokrenuti inicijativu za analizu svih smrtnih slučajeva koji mogu da se povežu sa koronom - kaže ministar Lončar.

Kako je "Novostima" potvrđeno u Ministarstvu, ovaj posao radiće Institut "Dr Milan Jovanović Batut" i inspekcije Ministarstva zdravlja, koji će biti i nosioci ovog posla u koji će po vertikali biti uključene bolnice, lokalne samouprave, Zavod za statistiku...

Foto: D.N.

- To će biti urađeno zbog budućih generacija, da mogu da izvuku pouku za eventualne buduće epidemije - kaže ministar Lončar. - Jedini način da se pouzdano zna da li je neko preminuo od virusa korona jeste obdukcija, ali po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, to nije smelo da se radi. Rekao sam ljudima da sve uzmu u obzir. I onoga ko je mogao samo da prođe pored korone da stave na spisak. Ne želimo ništa da krijemo.

Radna grupa "prečešljaće" potvrde o smrti i sve što može da se poveže sa infekcijom koronom, prema instrukciji Ministarstva zdravlja, ako nije tako zavedeno biće uračunato u smrtnost usled kovida. To se, kako je "Novostima" razjašnjeno, odnosi na tzv. granične slučajeve, koji će sad biti "skenirani". Ministar je rekao da će analiza uključivati i slučajeve ljudi koji su umrli, a nisu bili u bolnici, ukoliko postoji sumnja na koronu.

- Sve što se iole dovodi u vezu sa kovidom, čak i za one koji nisu bili hospitalizovani, biće pregledano da se utvrdi da li smo nešto u evidenciji smrtnosti usled kovida 19, možda, preskočili - kaže, za naš list, sagovornik iz Ministarstva zdravlja. - Još kada su nas prozivali polovinom prošle godine da, navodno, prikrivamo stvarnu smrtnost od infekcije koronom, rekli smo da ćemo sve još jednom preispitati kada za to dođe vreme i podvući crtu.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar Lončar misli da će radnoj grupi biti potrebno najmanje nekoliko nedelja da završi ovaj posao. Pod lupom će, recimo, biti izveštaji o smrti do koje je moglo da dovede još uzroka pored korona infekcije: pa sada treba "razvrstati" da li je neko ko je zapravo preminuo od srčanog udara, recimo, sa blažom kliničkom slikom kovida 19, upisan među kardiovaskularne smrti ili među žrtve kovida.

Činjenica je da ni u svetu nije primenjen jedinstven metod evidencije smrti usled kovida. Neke zemlje su u zvaničnu evidenciju računale samo pacijente kojima je PCR testom potvrđena infekcija korona virusom, kod kojih je usled zaraze došlo do otkazivanja organa i smrti. Neke su vodile dve kolone "umrli od kovida" i "umrli sa kovidom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)