BRIGA BEZ PRESTANKA I ZASTOJA: I u vreme pandemije dobri rezultati OB "Studenica" u Kraljevu

G.Ćirović

13. 04. 2021. u 13:21

DUŽE od godinu dana traje bespoštedna, svakodnevna borba lekara sa koronom, a za to vreme, osim kovid pacijenata u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu zbrinjavaju se i svi drugi kojima je potrebna zdravstvena zaštita.

БРИГА БЕЗ ПРЕСТАНКА И ЗАСТОЈА: И у време пандемије добри резултати ОБ Студеница у Краљеву

Foto: G. Šljivić

Po rečima dr Zorana Mrvića, v.d. direktora ove ugledne zdravstvene ustanove, od izbijanja epidemije opredeljen je najpre deo, a potom i čitava Internistička bolnica sa 120 postelja za kovid pacijente.

- Kada je u pitanju pružanje kiseoničke potpore, možemo da zbrinemo stotinu pacijenata. Zato i nastojimo da broj pacijenata držimo ispod te cifre. Kada su u pitanju naše Službe van Kovid bolnice, pokušali smo da cele godine radimo u skladu sa planom, a jedina pauza bila je u vreme policijskog časa, sve ostalo je rađeno punim kapacitetom – kaže dr Mrvić.

Foto G. Šljivić

 

Prema njegovim rečima, tokom 2020. godine urađeno je 210.000 ambulantnih pregleda, 676 operacija malignih oboljenja i 4.557 operacija u opštoj anesteziji. Zbog maksimalnog angažovanja anesteziologa u Kovid bolnici, plan nije ispunjen u hladnim ili elektivnim operacijama u Službi opšte hirurgije, ortopedije i dečje hirurgije, a nisu rađene ni operacije katarakte i ugradnje sočiva u Službi za oftalmologiju.

Od ukupno 216 lekara, čak 140 je do sada učestvovalo u radu Kovid bolnice, kao i 500 medicinskih sestara i 70 nemedicinskih radnika. Trenutno je u kovid režimu 170 zaposlenih, što otežava uobičajen rad, ali uz dobru organizaciju nema zastoja.

- I u takvim uslovima, u saradnji sa „Batutom“, sproveli smo skrining preglede na mamografu. Od 1.994 pregleda, 169 nalaza je imalo oznaku BI RADS 4, što je zahtevalo dalju dijagnostiku. Kod pet pacijentkinja je otkrivena promena, a biopsijom je utvrđeno da su dve bile maligne – dodao je dr Mrvić.

- Tokom prošle godine urađeno je 11.500 dijaliza, a obavljeno je i 1.278 porođaja. Jednostavno, moramo da naučimo da živimo sa koronom.

U OB „Studenica“ zaposleni ulažu veliki trud da se zbrinu svi kojima je pomoć potrebna, i u Kovid bolnici i van nje. A, jedina molba koju imaju za Kraljevčane ista je kao i pre godinu dana: „Čuvajte sebe i svoje bližnje, jer tako pomažete i nama!“.

ONKOLOGIJA

SLUŽBA za onkologiju i hemio terapiju nije prestajala sa radom. Po rečima načelnice, dr Dušice Aleksandrović, tokom 2020. podeljeno je 4.356 hemioterapija.

- Smanjili smo broj dolazaka pacijenata i mogućnost njihovog zaražavanja tako što smo, tamo gde su mogućnosti to dozvoljavale, prelazili sa mesečne, takozvane hormonske terapije, na dvomesečnu i šestomesečnu – kaže dr Aleksandrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a