GAS "GASI" UGALJ: Velika očekivanja Piroćanaca od budućeg gasovoda od Sofije do Niša

V. ĆIRIĆ

09. 03. 2021. u 06:21

OD budućeg gasovoda koji će se pružati od Sofije do Niša,čiju su izgradnju najavili naši i bugarski zvaničnici, u pirotskom kraju se očekuje dobrobit za sve: od ekonomije, do ekologije.

ГАС ГАСИ УГАЉ: Велика очекивања Пироћанаца од будућег гасовода од Софије до Ниша

Foto V. Ćirić

Interkonencija u Bugarskoj će jedinom gradu na krajnjem jugoistoku Srbije i okolnim mestima omogućiti priključak na glavni vod i tome će biti obezbeđena jeftinija i ekološki prihvatljiva energiju - za privredu i domaćinstva.

Gradonačelnik mr Vladan Vasić kaže da će instalacija gasa kao energenta, pored ostalog, omogućiti da se u pogonima "Tigar tajersa" - umesto dosadašnjeg uglja, koji je poznat kao najprljaviji energent - koristi gas, što je veliki benefit u svakom pogledu.

- Prema informacijama koje imamo, izgradnja interkonekcije i gasovoda je sasvim izvesna. Gasovod će zadovoljavati oko 80 odsto potreba Srbije za energijom. Za gradove poput Dimitrovgrada, Pirota i Bele Palanke, koji su na njegovoj trasi, to je izuzetno značajno. Najveća kompanija u ovom delu Srbije je "Tigar tajers", u kojoj radi oko 4.000 ljudi, a sada kao osnovni energent koristi ugalj. Iako ima filtere za prečišćavanje, zagađenje je ipak neuporedivo veće u odnosu na gas. U sitemu "Mišlena" radi 71 fabrika širom sveta, a samo tri koriste ugalj. Jedna je u Pirotu, druga u Poljskoj i treća u Americi.

Osim gasifikacije industrije, navodi mr Vasić, razmatra se i gasifikacija stambenih blokova i gašenje individualnih ložišta po gradu, što će biti veliki iskorak u pogledu zaštite kvaliteta vazduha i ekologije uopšte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri