HUMANOST SRBA IZ INSBRUKA: Donirali trinaestočlanoj porodici kupatilo

V. C. S.

02. 02. 2021. u 20:02

SRPSKA pravoslavna omladina Insbruka (SPOJI), za koju je šira javnost čula kada su pokrenuli i izgurali akciju da rodna kuća Diane Budisavljević u ovom gradu bude adekvatno obeležena, uručila je porodici Kostović, iz sela Ljuljac, kod Novog Pazara, pomoć vrednu 2.113 evra, plus paketiće sa grickalicama, slatkišima i igračkama za decu.

ХУМАНОСТ СРБА ИЗ ИНСБРУКА: Донирали тринаесточланој породици купатило

Foto: V.C.S.

U trinaestočlanoj porodici, sa kojom su se prvi put predstavnici SPOJI sreli u januaru 2020, posle završene humanitarne akcije za srpske porodice na KiM, niko nije zaposlen. Žive od ukupno 70 evra dečjeg dodatka i 180 evra penzije mesečno. Porodicu čine deda Momir (84), baba Gavrila (85), otac Dragi (58), majka Radovanka (55) i deca Miloš (25), Miljan (14), Tanja (13), Ivan (12), Danilo (7), Luka (6), Anđela (4) i Kristijan (2), kao i druga baba, Radovankina majka, koja se nedavno, posle smrti muža, doselila kod njih.

Kostovići se bave poljoprivredom za svoje potrebe, seju pšenicu, a kad ima posla, kose 3-4 hektara deteline ili pomažu u susednom mestu u seči drva, za šta dobijaju dnevnicu po 20 evra. Imaju dve krave, pet svinja, nekoliko prasića, kozu i nešto živine, a nedavno su nabavili i nekoliko ovaca koje su se ojagnjile.

- Kuća i dvorište su im bili u lošem stanju, ali im je naša bratska organizacija „Srbi za Srbe“, tokom 2020, obezbedila izolaciju i kompletnu novu stolariju, kao i drenažu i betonsku stazu oko kuće, što je znatno poboljšalo stanje – kažu u SPOJI.

Posle prve posete ovoj porodici, volonteri iz Insbruka rešili su da im renoviraju kupatilo, koje je bilo u katastrofalnom stanju, kao i da majci Radovanki kupe mašinu za pranje sudova. Veći deo novca prikupili su brzo, uz pomoć više od 40 donatora širom sveta, dok su ostatak pokrili iz svog Fonda za pomoć ugroženim porodicama u Srbiji.

Međutim, pošto je u tom periodu skoro cela Evropa bila zavtorena zbog pandemije korone, akciju je teško bilo sprovesti u delo. Kako kažu, u stalnom kontaktu sa ocem Slobodanom Đorićem i prijateljima iz Novog Pazara pokušavali su da nađu majstore koji bi izveli radove u kupatilu Kostovića.

Konačno su i uspeli, početkom decembra 2020, kada su se javili vodoinstalater Miroljub Plavšić i keramičar Radoica Raković. Brzo su stupili u kontakt sa prijateljima iz Salona keramike Pajić, iz Šetonja, kraj Petrovca na Mlavi, koji su još ranije najavili da će donirati pločice, lepak i fug-masu za kupatilo. Vrednost donacije bila je 312 evra.

Radovi su počeli sredinom decembra, kada su članovi SPOJI iz ogranka u Srbiji odvezli materijal u Ljuljac. 

Tokom Božićnih praznika, javili su se i ljudi dobrog srca iz Petrovca na Mlavi i okolnih mesta, koji su donirali igračke, odeću i obuću za male Kostoviće, a nabavili su i mašinu za pranje sudova. Pomoć je Kostovićima stigla prošlog meseca, a kupatilo je odmah i renovirano, potvrdio je Stevan Janošević, predsednik SPOJI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda