PRIZNANJE PLANINARIMA: Šest vidikovaca na Vršačkim planinama dobilo njihova imena

J. J. BALJAK

23. 01. 2021. u 21:17

ПРИЗНАЊЕ ПЛАНИНАРИМА: Шест видиковаца на Вршачким планинама добило њихова имена

Foto: Đorđe Guga

ČLANOVI Planinarsko-smučarskog društva „Vršačka kula“ na lep način su se odužili svojim istaknutim članovima, jer su dosad bezimenim vidikovcima na Vršačkim planinama dali njihova imena.

Tako od sada brojni posetioci ove ravničarske lepotice mogu da uživaju u nestvarnim pogledima sa Živkovićevog, Valterovog, Kalmanovog, Grnarskovog, Častvenovog i Guginog vidikovca, koji se uglavnom nalaze u blizini Đakovog vrha i vrha Lisičja glava.

- Ti vidikovci su oduvek postojali, ali smo ih tek poslednjih godina „otvorili“, kada smo prokrčili puteve do njih, kako bi svi posetioci odatle mogli da uživaju u nestvarnim pogledima. Nazvali smo ih po svojim istaknutim članovima, od kojih neki više nisu među živima, jer su dali veliki doprinos u markiranju, obeležavanju i održavanju šetačkih staza na Vršačkim planinama – kaže inicijator ove ideje Đorđe Guga, čije ime takođe nosi jedan od ovih vidikovaca.

Guga je zaslužan i što je vidikovac Turban, na brdu Turska glava, postao jedan od najposećenijih, s obzirom na to da se nalazi u urbanizovanoj zoni Vršačkih planina – između Vršačke kule i odmarališta Crvenog krsta.

- Stazu do njega smo prokrčili pre pet godina. Prilično je brdovita, ali nije dugačka, pa se tu penju i roditelji sa malom decom – dodaje Guga, inače član PSD „Vršačka kula“.

Foto: Đorđe Guga

Đorđe Guga

Popularan je i prvi vidikovac na koji se nailazi kada se iz grada stepeništem penje na breg – potpuno urbanizovani vidikovac kod crkve Svetog krsta, kao i stene Riklijaneri, koje se nalaze na Stazi zdravlja, u neposrednoj blizini Kluba ekstremnih sportova „Izazov“.

- U planu je otvaranje još nekoliko vidikovaca na stenama kod „Izazova“, a na jednom ćemo postaviti i mobilijar za izlet – najavljuje Guga.

Svi ovi vidikovci uskoro će biti dostupni i najobičnijim šetačima, jer bi do proleća trebalo da budu postavljeni novi putokazi, koji će i neiskusnim posetiocima omogućiti da bez vodiča uživaju u svim prirodnim lepotama Vršačkih planina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)