ZAGAĐIVAČ PREDUHITRIO INSPEKTORE: Iz VBK kod Srbobrana uzeti uzorci vode, ali tek posle 24 sata od ispuštanja otrova

Z. RAJIĆ

28. 12. 2020. u 16:13

IZ Velikog bačkog kanala (VBK) kod Srbobrana uzeti su uzorci vode, zagađene ove sedmice materijom crvene boje, za koju ekolozi tvrde da je insekticid.

ЗАГАЂИВАЧ ПРЕДУХИТРИО ИНСПЕКТОРЕ: Из ВБК код Србобрана узети узорци воде, али тек после 24 сата од испуштања отрова

Kanal pre i posle ispiranja / Foto EPOS

Predsednik Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS) Dragan Kurjački ističe, međutim, da pravi stepen zagađenja nije moguće ustanoviti, jer je od ispuštanja otrova u VBK do uzorkovanja prošlo 24 sata, "dovoljno da se crvenilo ispere".

Kurjački je o akcidentu odmah obavestio opštinsku inspektorku za zaštitu životne sredine, koja se oglasila nenadležnom, ali je, po nalogu predsednika opštine Radivoja Debeljačkog, informisala nadležne. To je učinio i Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV), koji je alarmirao pokrajinske inspekcije za vode i za životnu sredinu, kao i JVP "Vode Vojvodine", staratelja VBK.

- Reakcija inspekcije i staratelja bila je brza, ali ne dovoljno da bi preduhitrila razblaživanje zagađene vode, kojem je pribegao zagađivač. Služba za zaštitu voda "Voda Vojvodine" angažovala je ovlašćenu laboratoriju PMF u Novom Sadu, koja je u prisustvu pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine uzorkovala otpadnu vodu - predočio je Đurđevac.

Kako je naveo, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine je prema osumnjičenom zagađivaču - "Doradnom centru BSP (Best Seed Producer) iz Srbobrana, preduzeo mere iz svoje nadležnosti.

- Pokrajinska inspekcija može da uđe kod operatera (osumnjičenog zagađivača), naloži mu da sanira problem i uradi analizu vode o svom trošku, ali ne može da uzorkuje vodu na licu mesta, kada je situacija još "vruća" - objasnio je Đurđevac.

Iako je najveći deo crvene vode do dolaska inspektora otekao i, kako kaže Kurjački, izgleda kao da se ništa nije desilo, on ističe da je zagađenje nemoguće opovrgnuti, jer su dokaz fotografije, koje je napravila i opštinska inspektorka.

SKUPO DA BI SE PROSIPALO

U KOMPANIJI "BSP doradni centar" i dalje negiraju da je insekticid za tretiranje semena iz njihovog pogona zagadio VBK.

- Oprema za doradu u našem centru je najkvalitetnija na ovom polju, a preparati koje koristimo su najvišeg mogućeg kvaliteta i veoma skupi na tržištu, da bi se tako prosipali - rekla je Ljiljana Milošević, direktorka marketinga i pi-ar kompanije BSP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri