AMERIKANCIMA LEČI DUŠU I TOPI KILOGRAME: Mlada doktorka iz Loznice ekspert za problem gojaznosti u Čikagu (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

25. 02. 2024. u 19:08

SRPSKA kraljevska akademija naučnika i umetnika dodelila je veliko priznanje - Zlatnu povelju "Dr Draga Ljočić", dr Slađani Slađi Mitrić, lekarki iz Čikaga, rođenoj Lozničanki, koja je, kako se ističe u obrazloženju, "za 15 godina, koliko živi i radi u Americi, pronela slavu srpskog zdravstva, srpskog imena i vere naše pravoslavne, otadžbine Srbije i ostala čvrsto vezana za svoje korene".

АМЕРИКАНЦИМА ЛЕЧИ ДУШУ И ТОПИ КИЛОГРАМЕ: Млада докторка из Лознице експерт за проблем гојазности у Чикагу (ФОТО)

Foto V. Mitrić

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, ugledni srpski hirurg, koji je bio višegodišnji zamenik direktora Kliničkog centra Srbije i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ističe da dr Mitrić "spada u red onih mladih ljudi, koji, za otadžbinu, nisu izgubljeni, već su stigli preko okeana da budu podrška našim ljudima, i kad je u pitanju zdravlje i očuvanje korena".

- Ličnim primerom, držeći se čvrste veze sa porodicom, ali i sa srodnicima i ljudima iz Srbije, prepoznata je kao ličnost čija su vrata za pomoć našim ljudima bila i ostala, vazda, otvorena - kaže akademik Kerkez.

Njena karijera je, za njene godine, fascinantna. Vrhunski je lekar, specijalista interne medicine i specijalista za gojaznost. Te specijalizacije koje su nasušna potreba Amerike, dr Slađa je sjajno prepoznala kao jako mlada i pokazala sve svoje raskošno znanje i umeće iz beogradske Medicinske škole, pronoseći i njenu i slavu Medicinskog fakulteta u prestonici Srbije, koji je završila u roku.

I uvek se vraća u Srbiju, u svoju Loznicu, svoje Runjane, u Vukov zavičaj, kod svojih divnih roditelja, Zore i Ljubisava, koji su često kod nje u Čikagu, gde je i njena sestra Svetlana, uspešna profesorka engleskog.

Doktorka sa roditeljima, Foto V. Mitrić

Vest o prestižnoj nagradi brzo se pročula u rodnom kraju, ali i u dalekoj Americi, gde je primila to veliko priznanje, u Čikagu, gradu gde radi, u bolnici Univerziteta North Shore. Zapaženi je i predavač na Čikaškom univerzitetu, koji je jedan od najboljih na svetu.

- Ponosna sam što sam dobila nagradu koja nosi ime prve srpske doktorke, prve fakultetski obrazovane žene kod Srba i jedne od prvih pet u tadašnjoj Evropi, koja je bila ne samo veliki lekar, već značajna po rodoljublju, humanitarnim delima, zadužbinarstvu i borbi za, kako bi se sad to reklo, rodnu ravnopravnost - priča dr Slađana, kojoj nije bilo lako da uđe u lekarske vode u Americi.

- Morala sam da položim sve američke ispite kao da počinjem studije Medicinskog fakulteta, sve iznova i, naravno, na engleskom jeziku.

Dr Slađana Mitrić, Foto V. Mitrić

Pre 14 godina je krenula na specijalizaciju za internu medicinu, u međuvremenu je radila u Indijani, da bi došla u Čikago da leči pacijente u prestižnoj bolnici i da predaje na slavnom ovdašnjem univerzitetu.

- Drago mi je što su ljudi u meni prepoznali ovde ne samo klasičnog lekara, specijalistu, već i onoga kome hoće, svim srcem, da "otvore dušu", u želji da im budem lekar i duše i tela - kaže dr Mitrić.

- Poznato je da je u Americi gojaznost veliki problem, kao izvor mnogih bolesti. Zato ovaj posao traži, uz znanje koje se podrazumeva, i suptilan način traganja kako da pacijent, na najbolji način, prihvati, ali i sprovodi ono što ja procenim da treba da čini.

Foto V. Mitrić

Uzorna porodica

Nagrada je baš stigla kada su proslavljali 71. rođendan njenog oca Ljubisava. Udata je, ima dvoje dece, od osam i 10 godina, koja, naravno, govore srpski, a njen muž je cenjen finansijski savetnik. Kad god joj se ukaže prilika dolazi u Srbiju, i po nekoliko puta godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024