VRŠNJAČKO NASILJE U VRBASU Devojčica trpi torturu: Bakarna žica kao poniženje

Z. Rajić

17. 05. 2023. u 15:47

BORIS Bijelović, predsednik UO udruženja "Multiart" iz Vrbasa, koje brine o deci s posebnim potrebama, upozorio je na slučaj vršnjačkog nasilja ispoljenog ovih dana u OŠ "Petar Petrović Njegoš". Tvrdi, naime, da su jednoj učenici iz pomenute škole dečaci doneli parče žice, uz komentar: "Tvoji, svakako, skupljaju bakar, pa da doprinesemo"...

ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У ВРБАСУ Девојчица трпи тортуру: Бакарна жица као понижење

foto V. Vučinić

Smatra i da je, očigledno "neslana", ova navodna šala smišljena kao aluzija na etničko poreklo devojčice izložene vređanju jer pripada romskoj zajednici, čiji se članovi ponižavaju zbog sakupljanja sekundarnih sirovina.

- Lično sam se, više puta, uverio da devojčica potiče iz uzorne porodice, koja živi u mom delu grada. Uvek su bili dobre komšije i, do pre nekoliko dana, nisam ni znao da su delimično Romi. Zapravo, kao da je to bitno, iznenadio sam se kad mi je njen otac to uopšte napomenuo, a pravo pitanje je kako su deca iz škole to saznala. Osim da su im rekli njihovi roditelji, ne postoji druga mogućnost - zaključuje Bijelović.

Dečak odabran da je prati na maturi otkazao da i on ne bi bio ismejan

I Ljubodrag Popadić, komšija koji takođe poznaje porodicu učenice koju vršnjaci ismevaju, pa je primorana da trpi diskriminaciju, naglašava da su deca iz te kuće za primer - jedna od retkih iz ovog dela Vrbasa koja se na ulici javljaju starijima od sebe.

- Nažalost, klinci mesecima začikavaju drugaricu iz razreda da je Ciganka i, bez prestanka, provociraju je na temu sekundarnih sirovina. Čak ju je i dečak s kojim je trebalo da ide na maturu, pozvao i rekao da ne može da ide s njom, naravno zbog svega ovoga, da ga drugovi ne bi zadirkivali - ističe Bijelović. Čelnik "Multiarta" kaže da je otac devojčice više puta upozoravao na to što se dešava njegovoj ćerki...

- Pokušao sam dodatno da utičem na njegovo strpljenje, koje je veliko, ali mislim da ga izdaje. A upravo je to ono što nam je sada najpotrebnije, mada za sve postoji granica. A ta granica, u ovom slučaju, može biti i bakarna žica - opominje Boris Bijelović.

Rešenje

NAPOMINjUĆI da u školi još niko nije adekvatno reagovao na torturu prema jednoj od njihovih učenica, Bijelović prenosi da Vrbašani očekuju da se problem "ne gura pod tepih", predlažući da se na prvi naredni roditeljski sastanak prozovu i zlostavljači - uz preporuku da drugarici upute iskreno izvinjenje, te da ona, ni u kom slučaju, ne ostane bez pratioca na maturskoj svečanosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!