PREDAVANJE KCNS: Danilo Koprivica o istorijskim aspektima u odnosima Mađarske i Srbije

J. Simić

25. 04. 2023. u 21:00

CIKLUS predavanja „Zelena debata" Danilo Koprivica nastavlja pričom o Mađarskoj. Veliku priču o Mađarskoj Koprivica počinje mostom Sečenjijevim, koji osim što je jedan od najpoznatijih simbola Budimpešte predstavlja i povod za brojne priče o ljudima koji su ga stvorili, ali i one turobnije – o samoubistvima – što je povod za pominjanje i zloglasne melanholične, zabranjene kompozicije „Gloomy Sunday".

ПРЕДАВАЊЕ КЦНС: Данило Копривица о историјским аспектима у односима Мађарске и Србије

Foto KCNS

Autor  predstavlja Mađarsku sa brojnih aspekata – kroz istorijske napomene, pejzaže i znamenitosti, konfesionalne i etničke grafikone, ne propuštajući da portretisanjem značajnih figura bolje oslika vezu sa Srbijom.

Jedan od fokusa ove tribine usmeren je na Teleki Pala, nekadašnjeg predsednika mađarske vlade, koji je  u znak protesta zbog podrške njegove zemlje invaziji nacističke Nemačke na Jugoslaviju izvršio samoubistvo.

Od dobrih vina i specifične kuhinje, od Zaze Gabor do Eržebet Batori, Koprivica oslikava osobene proizvode, kao i lik i delo najpoznatijih Mađara, uključujući i Mikloša Hortija, koji je odgovoran za deportaciju i smrt oko 100 000 građana, pretežno iz Bačke, a po kom se nazivaju ulice i trgovi i objašnjava specifičnosti vezane za njegovu rehabilitaciju danas.

Ističući reči patrijarha Porfirija kako je Viktor Orban „jedan od retkih političara u sazvežđu evropske politike koji u svojim govorima koristi reči Bog, crkva, duhovnost, duša Evrope i zalaže se za hrišćanske vrednosti na kojima je zapravo i stvarana civilizacija Evrope", Koprivica podseća da je reč o zemlji „koja nas trenutno bezuslovno podržava u spoljnopolitičkoj orijentaciji, deleći sa nama kolektivno sećanje o ratnim strahotama".

Predavanje Danila Koprivice „Dosije Mađarska“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)