ROMI SU JEDNI OD NAS: U Vršcu obeležen Međunarodni dan Roma (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 04. 2023. u 12:43

U OSNOVNOJ školi „Paja Jovanović“ u Vršcu, koju pohađa veliki broj romske dece, tradicionalno je obeležen Međunarodni dan Roma.

РОМИ СУ ЈЕДНИ ОД НАС: У Вршцу обележен Међународни дан Рома (ФОТО)

Foto: Grad Vršac

Priredbu, koju su pripremili nastavnici i đaci, svečano je otvorila Alisa Šajn, koordinatorka za romska pitanja grada Vršca i članica školskog odbora. Ona je tom prilikom skrenula pažnju na položaj romske populacije i pozvala na očuvanje romskog jezika.

-Ovaj dan je prilika da se ponovo ukaže na probleme sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju, ali isto tako i na važnost obrazovanja i da se govori romski jezik, jer to je ono što, pored istorije i kulture, čini svaki narod – rekla je Šajn.

U programu obeležavanja Međunarodnog dana Roma učestvovali su i učenici iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Pavliša, u kojoj kao izborni predmet postoji romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

-Romski jezik sa elementima nacionalne kulture uskoro ćemo uvesti i u školu „Paja Jovanović“, a ono po čemu je Vršac jedinstven u Evropi je to što Romi na maternjem jeziku mogu da se školuju za vaspitače u našoj Visokoj strukovnoj školi „Mihailo Palov“ – istakao je Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje.

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila, jer su Romi tog datuma 1971. godine, na svetskom kongresu Roma, uspeli da dobiju status zajednice, kao i svoju zastavu i himnu. Tada je ustanovljen i naziv Rom, što u prevodu znači čovek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)