OTVORENE NOVE PROSTORIJE ZAVODA ZA KULTURU VOJVOĐANSKIH SLOVAKA: Grad Novi Sad uložio 38 miliona dinara

Z. GRUMIĆ

23. 03. 2023. u 16:22

ZAHVALjUJUĆI u prvom redu investiciji Grada Novog Sada u iznosu od 38 miliona dinara, kao i dodatnoj finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka smešteno je u novim prostorijama koji su danas svečano otvorene u renoviranoj i opremljenoj zgradi u Ulici Arse Teodorovića 11.

ОТВОРЕНЕ НОВЕ ПРОСТОРИЈЕ ЗАВОДА ЗА КУЛТУРУ ВОЈВОЂАНСКИХ СЛОВАКА: Град Нови Сад уложио 38 милиона динара

Z. Grumić

Na svečanosti kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture, Vojske Srbije, Ambasade Slovačke i nacionalnih zajednica, gradonačelnik Milan Đurić je istakao Grad Novi Sad i tom investicijom potvrđuje svoju multikulturalnost.

- Želimo da nastavimo i produbimo našu saradnju. Da ovaj lepo uređen prostor bude vaš dom, vaša kuća u kojoj ćete da radite, stvarate i da se družite – rekao je gradonačelnik pozdravljajući domaćine i brojne goste.

Pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević zahvalila je Gradu Novom Sadu na toj značajnoj podršci i istakla da Zavod sada ima odlične uslove za rad, pogodan galerijski prostor kao i odgovarajući depo za čuvanje spisa i knjižnog fonda.

- Slovačka kultura je sastavni deo celokupnog kulturnog miljea naše zemlje – rekla je Dragana Milošević napominjući da resorni pokrajinski sekretarijat nastoji da, iz godine u godinu, poveća budžetska sredstva za rad svih zavoda za kulturu nacionalnih manjina, čiji je Pokrajina osnivač.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Vladimir Francisti je podsetio da su tu ustanovu 2008. godine osnovali Skupština AP Vojvodine i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i napomenuo da je sedište Zavoda doskora bilo u privatnom stanu u Njegoševoj ulici, koji je vraćen vlasnicima u procesu restitucije.

- Nadamo se da će ovaj prostor, koji smo oživeli, postati dostojno kulturno sedište u koje će rado dolaziti ljubitelji i poštovaoci kulture vojvođanskih Slovaka – rekao je Francisti i zahvalio Gradu i Pokrajinskom sekretarijatu na velikoj podršci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)