RADNA MESTA ČUVAJU SEČANJ: U proteklih 11 godina mala opština u srednjem Banatu izgubila čak 3.000 stanovnika

B. Grujić

31. 01. 2023. u 11:18

SEČANj je za 11 godina izgubio skoro 3.000 stanovnika. To je bio alarm čelnicima opštine da u 2023. godini postave sebi zadatak da zaustave odlazak komšija.

РАДНА МЕСТА ЧУВАЈУ СЕЧАЊ: У протеклих 11 година мала општина у средњем Банату изгубила чак 3.000 становника

Foto Spaso Mladenovski

To planiraju da urade otvaranjem radnih mesta koja će obezbediti i bolje uslove života.

Zato je u ovom kraju na samoj granici sa Rumunijom započeto projektovanje industrijske zone.

Protekla, 2022. bila je za Sečanj veoma uspešna. Brojni projekti pokrenuti u ovoj opštini značajno su doprineli unapređenju infrastrukture i razvoja lokalne privrede.

- Obnovili smo brojne lokalne i atarske puteve, uredili domove kulutre, školske i predškolske ustanove, a godinu iza nas obeležila je i izgradnja bunara i vodovodne mreže - smatra Nebojša Meljanac, predsednik ove opštine pored reke Tamiš.

Nebojša Meljanac, Foto Spaso Mladenovski

- S druge strane, smanjenje broja stanovnika u odnosu na prethodni popis je upozorenje da moramo da radimo na stvaranju povoljnijih uslova za razvoj lokalne privrede i poboljšanja kvaliteta života meštana, a svakako najvažniji zadatak je da se privuče pažnja investitora u industrijsku zonu kako bi se obezbedila nova radna mesta - kategoričan je predsednik Meljanac.

- Radna mesta ključ su života i funkcionisanja svake opštine, pa je zbog toga započeto projektovanje industrijske zone u Sečnju, kako bi se stvorila nova šansa za zapošljavanje i ostanak mladih.

Obnavlja se vodovodna mreža, ali i lokalni i atarski putevi , Foto Spaso Mladenovski

Prema njegovim rečima, lane je opština prvi put krenula u sanaciju oštećenja na lokalnim putevima, a realizovana je prva faza izgradnje atarskih puteva u Sečnju, Krajišniku, Jarkovcu i Neuzini. Tako su poljoprivrednicima olakšali odlazak do svojih njiva na udaljenim i zabačenim lokacijama. Opština Sečanj je prvenstveno poljoprivredni region, sa izuzetnim prirodnim potencijalima i činjenicom da se nalazi u blizini svih većih gradskih centara i na samoj granici sa Rumunijom.

Foto Spaso Mladenovski

- Naša vizija je da postanemo mesto koje će biti idealno za boravak u prirodi i beg iz užurbanih gradskih sredina, u skladu sa novim trendovima i načinom života - kaže Meljanac. Fokusiraćemo se na unapređenje turističke ponude, kroz razvoj sportsko-rekreativne zone, uz reku Tamiš, izgradnju hale sportova, sportskih terena, kampa na Tamišu, postavljanje novog mobilijara i unapređenje sadržaja na plažama.

KULTURA I SPORT

OBNOVLjEN je krov Doma kulture u Konaku, u Sutjesci je obezbeđen prostor koji se koristi za potrebe sportista, a u planu je rekonstrukcija krova na školama u Sečnju, Konaku i Boki, kao i predškolskih ustanova u Krajišniku i Jarkovcu. Završena je obnova stadiona FK Bilećanin i pošta u selu Neuzina...

Bunar u selu neuzina

SEČANjCI su ponosni i na činjenicu da se napredovalo u rešavanju problema vodosnabdevanja i da je počela izgradnja bunara za pijaću vodu u selu Neuzina, što će rešiti dugogodišnji problem meštana. Takođe, obezbeđena su sredstva za bušenje novih bunara u Šurjanu, Sečnju, Jarkovcu, Krajišniku i Jaši Tomiću i završena izgradnja čvorišta na vodovodu u Sečnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)