PEGLANI ZALOGAJI I CENA: Veliki broj posetilaca na tradicionalnom 10. Sajmu kobasice u Pirotu

Vitomir Ćirić

29. 01. 2023. u 08:59

PIROT je prvog dana vikenda u znaku peglane kobasice.

ПЕГЛАНИ ЗАЛОГАЈИ И ЦЕНА: Велики број посетилаца на традиционалном 10. Сајму кобасице у Пироту

Dalibor Tošić sa svojim proizvodima, Foto V. Ćirić

U sportskoj sali "Kej" organizovan je 10. po redu Sajam peglane kobasice, koji je okupio četrdesetak proizvođača ovog specijaliteta, ali i mnogobrojne prerađivače mleka, odnosno proizvođače sireva i kačkavalja, kao i vinare iz cele Srbije.

Osim posetilaca iz ovog dela Srbije, pristiglo je puno sveta i iz susedne Bugarske, koji su redovni posetioci, ali i dobri kupci peglane kobasice, koju su registrovani proizvođači prodavali po 4.000 dinara za kilogram, dok su ostale vrste kobasica bile neuporedivo jeftinije. Ovako visoku cenu peglane kobasice određuje ponuda i tražnja, ali i uverenje kod mnogih proizvođača i kupaca, da je pirotska "potkovica" svojevrstan afrodizijak, zbog toga što se priprema od posnih mesa: juneće, kozje, ovčje, sa domaćim začinima.

- Sve je poskupelo, pa i meso na tržištu. Za jedan kilogram peglane kobasice potrebno je tri kilograma kvalitetnog svežeg mesa, bez loja, hrskavica, masti i domaći začini koji su takođe poskupeli. Kilogram belog luka na pirotskoj pijaci je između fantastičnih 800 i 900 dinara, što je zaista mnogo. Zatim tu sledi mukotrpan posao oko mlevenja, mešanja, punjenja i konačno peglanja kobasice, da bi je nakon svega toga okačili negde na promaji i niskoj temperaturi gde mora da stoji bar 40 dana. Tokom tog perioda neophodno je svakodnevno istiskivati vazduh iz napunjene smese odnosno kobasice i sve to utiče na cenu - kaže jedan od četrdesetak registrovanih izlagača.

Posetioci zadovoljni smotrom, Foto V. Ćirić

On pozdravlja činjenicu da već nekoliko godina ne može svako da izlaže već samo registrovana domaćinstva, odnosno majstori koji svaku kobasicu obeležavaju kodom kako bi se znao sastav "potkovice" i majstor ispod čijih je ruku nastala. Topla zima u proteklih mesec-dva nije uopšte išla naruku proizvođačima.

Jedna od gošći iz susedne Bugarske, koja kaže da je penzionerka i da dolazi svake godine na sajam, pretpostavlja da će i dalje dolaziti dok god može jer je hrana koja se ponudi u Pirotu prirodna, odnosno takvu ne može da kupi u svojoj Sofiji.

- Kupim poneku potkovicu "peglane" za sebe i supruga, ali i sestru i njenu decu, zatim obavezno pazarim i sir i maslac, kao i kačkavalj, jer mislim da nema nikakvih dodataka koji su karakteristični za današnju prehranu. Tokom godine, isplaniram tačno koliko ću da potrošim, uštedim, i kad dođem potrošim sve i tako stalno - priča žena Nasta Dimitrova.

Foto V. Ćirić

Ovogodišnji promoter sajma je glumac Andrej Šepetkovski, koji nam je rekao da je još ranije čuo za sajam i pirotsku peglanu kobasicu, ali je sada zaista iznenađen brojem proizvođača i posetilaca koji su došli na ovu svetkovinu.

U Pirotu su inače prezadovoljni ovom manifestacijom koja je okosnica gastro ponude ovog kraja. Gradonačelnik Vladan Vasić i Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije ističu da Sajam peglane kobasice dovodi veliki broj gostiju iz cele Srbije i susedne Bugarske.

Andrej Šepetkovski, Foto V. Ćirić

RASTE BROJ

PRE desetak godina kada je otpočela priča sa peglanom kobasicom, dolazilo je po desetak hiljada ljudi, sada na godišnjem nivou broj turista je desetostruko veći, pored ostalog zahvaljujući i ovoj svetkovini. Proteklih dana se u hotelima u Pirotu i okolini tražio krevet više, upravo zbog ovog sajma, pa su i ugostitelji zadovoljni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)