ŠABAC SLAVI VINAVERA: Kroz svet slavnog Đanina

V.Mitrić

29. 09. 2021. u 14:06

U GODINI kada obeležavamo 130 godina od rođenja Stanislava Vinavera, grad Šabac i Fondacija "Stanislav Vinaver", koja je osnovana u čast ovog našeg velikog erudite, književnika i prevodioca, organizuju manifestaciju pod nazivom "Vinaverov svet 2021". Manifestacija se održava na više gradskih lokacija.

ШАБАЦ СЛАВИ ВИНАВЕРА: Кроз свет славног Ђанина

Foto: V. Mitrić

Prvo će predstavnici porodice, grada i Fondacije, povodom 110 godina od objavljivanja prvog književnog dela Stanislava Vinavera - zbirke pesama „Mjeća“ (Pariz, 1911), na Jevrejskom groblju odati poštu i položiti cveće na spomenik Mjećeslavi Vinaver, njegovoj rano preminuloj sestri.

Na Vinaverovom trgu biće otvorena izložba izabranih stihova i citata Stanislava Vinavera „Pesnik govori“. Izabrane stihove i citate književnika građani će moći da vide i na gradskim reklamnim panelima (siti lajtovima).

Svečano otvaranje manifestacije je u dvorani „Vinaver“ (Biblioteka šabačka). Goste će pozdraviti direktorka Fondacije Aleksandra Pavlović, a govoriće profesor dr Milica Vinaver i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić. Prateći violinski kolaž će izvesti Katarina Marić.

Predviđena je projekcija dokumentarnog filma “130 godina Stanislava Vinavera”, autora Mente Mentovića, u produkciji Saveza jevrejskih opština Srbije.

U Narodnom muzeju u Šapcu biće otvorena izložba slika Ljube Popovića iz legata umetnika u Modernoj galeriji Valjevo. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Najavljen je poetsko-muzički program „Dva vida vasione“ (stihovi Stanislava Vinavera i sefardska muzika), reditelja Stefana Sablića u dvorani „Vinaver“. Učestvuju dramski umetnik Mladen Andrejević i grupa Shira u’tfila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna