PO PAKET ZDRAVOG POVRĆA DO ČENEJA: Distributivni centar organskih proizvoda od ove jeseni počinje sa radom

Z. GRUMIĆ

22. 09. 2021. u 07:21

POTROŠAČI organskog povrća i voća imaće priliku da se od ove jeseni snabdevaju iz prvog distributivnog centra te vrste robe u Srbiji, nedavno formiranog u Čeneju uz podršku Grada Novog Sada, koji poslednjih desetak godina sve jače podstiče organsku poljoprivrednu proizvodnju.

ПО ПАКЕТ ЗДРАВОГ ПОВРЋА ДО ЧЕНЕЈА: Дистрибутивни центар органских производа од ове јесени почиње са радом

GRADONAČELNIK Sa proizvođačima ispred novog objekta, Foto Pres služba Grada

Simpatična drvena kućica, s tablom "Organski proizvodi na jednom mestu", postavljena je na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Letić, gde je i sedište Udruženja proizvođača, koje trenutno ima oko 20 članova, od kojih je 11 sa područja Novog Sada.

- Želeli smo da izađemo u susret našim kupcima tako što ćemo naše proizvode skoncentrisati na jednom mestu, da ne moraju više da idu u nabavku od kuće do kuće. Ima i onih koji ne mogu uvek da stignu subotom pre podne na novosadsku Riblju pijacu, kada prodajemo naše proizvode - kaže, za "Novosti", Nada Letić, predsednica Udruženja.

Ona napominje da će kupoprodaja u čenejskom distributivnom centru biti najverovatnije dva puta sedmično, a ostaće naravno i dosadašnji subotnji pijačni termin.

- Planirali smo da naši članovi donose proizvode u distributivni centar, gde će uvek neko da dežura i pakuje robu za prodaju, u pakete određene sadržine i vrednosti. Postojaće i mogućnost zamene, ukoliko kupac ne želi određeni proizvod iz pripremljenog paketa, moći će da ga zameni za drugi. Nadamo se da će sve to uspešno funkcionisati i da će njihovi proizvodi iz tog centra efikasnije biti plasirani i van Novog Sada - kaže Letićeva.

DOMAĆICA Nada Letić u svojoj organskoj bašti, Foto N. Karlić

Proizvođači organskog povrća i voća, kao i drugih proizvoda na tržište plasiraju, kako kažu, ono što proizvode za sebe i svoje porodice, jer im je motivacija bila da za svoju decu obezbede zdravu hranu. Pomažu jedni drugima u edukovanju za tu vrstu proizvodnje, a svi zajedno imaju i značajnu finansijsku i logističku podršku Grada Novog Sada, koja se koristi za širenje i unapređivanje proizvodnje, kao i za posete i nastupe na sajmovima u zemlji i inostranstvu i drugo.

- Veoma je bitno kad znate da će neko da vam refundira, odnosno vrati uloženi novac. Onda sa sigurnošću možete ulagati u novu proizvodnju - dodaje Nada Letić.

Podrška poljoprivrednicima

GRAD je u proteklih deset godina izdvojio ukupno 35 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom, a ove je odvojeno 5,5 miliona, što je do sada najveći iznos u te svrhe.

- Pokušavamo da ojačamo manje poljoprivredne proizvođače i da obratimo pažnju na gazdinstva koja rade veoma dobro - izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom nedavnog obilaska distributivnog centra u Čeneju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)