NOVE KAPIJE ZA BRODOVE: "Vode Vojvodine" saniraju prevodnicu kod Malog Stapara

Z. Rajić

01. 09. 2021. u 06:21

PREDUZEĆE "Vode Vojvodine" započelo je sanaciju brodske prevodnice na Velikom bačkom kanalu (VBK) kod Malog Stapara, zaseoka u blizini Sivca.

НОВЕ КАПИЈЕ ЗА БРОДОВЕ: Воде Војводине санирају преводницу код Малог Стапара

Foto Z. R.

Ova prevodnica je najstarija u Vojvodini i jedina od četiri na VBK koja je ostala u funkciji. Otvara se na ručni pogon, a napravljena je 1793. godine, tokom gradnje VBK.

- Zbog dotrajalosti i oštećenja pojedinih delova, korišćenje prevodnice u sadašnjem stanju ne pruža neophodnu sigurnost. Predviđeno je da se zamene obe njene gvozdene kapije, kao i da se popravi pogonski mehanizam za njihovo otvaranje i zatvaranje - predočeno je iz JVP "Vode Vojvodine".

Osim mašinskih, planirani su i građevinski radovi, kojima će biti otklonjena oštećenja na zidovima i stepeništu ovog objekta.

Predstavnici "Voda Vojvodine" ističu da je prevodnica kod Malog Stapara dragulj industrijske baštine u Vojvodini. Vodopad koji prevodnica stvara, regulišući nivo vode u kanalu, pokretao je turbine mlina, koji je jedini od pet duž VBK sačuvan, a zadržao je autentični izgled iz 1848. godine, kad je sagrađen.

Prevodnica je omogućila i izgradnju mini-hidroelektrane, koja je strujom napajala mlin, zgradu Tehničke direkcije i pogon za glaziranje pirinča.

U planu je da se na VBK obnovi prevoz robe brodovima i da se Mali Stapar pretvori u centar nautičkog turizma, što su takođe razlozi da se prevodnica rekonstruiše, za šta su "Vode Vojvodine" obezbedile 66,5 miliona dinara. Poslednji put je ovaj objekat remontovan 1979. godine.

UKRAS KANALSKOG TURIZMA

Međunarodna konferencija o kanalima uvrstila je Mali Stapar u 100 najperspektivnijih destinacija u Srbiji. Fotografija njegove prevodnice ukrasila je naslovnu stranu prospekta kojim se u svetu propagira kanalski turizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna