VLADA POSVEĆENA ULAGANJIMA U VASPITANJE NAJMLAĐIH - Ministar Ružić: Postavljen kamen temeljac za dogradnju vrtića u Kruševcu (FOTO)

S. B.

21. 07. 2021. u 12:33

KAMEN temeljac za dogradnju vrtića “Golub mira” u Kruševcu postavljen je danas, mesec dana nakon potpisivanja ugovora o realizaciji projekta, koji podrazumeva i izgradnju objekta u vrtiću “Labud”.

ВЛАДА ПОСВЕЋЕНА УЛАГАЊИМА У ВАСПИТАЊЕ НАЈМЛАЂИХ - Министар Ружић: Постављен камен темељац за доградњу вртића у Крушевцу (ФОТО)

Foto: S. B.

Vrednost “Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja”, koji se realizuje uz pomoć Svetske banke iznosi 58 miliona dinara, a omogući će boravak još 160 mališana koji danas ne pohađaju vrtić.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić podvlači da su i Ministarstvo i grad Kruševac prepoznali zajednički interes, imaju energiju i želju da stvore bolje, podsticajnije uslove za odrastanje dece.

- Postavljanjem kamena temeljca za izgradnju novog objekta, još jednom pokazujemo koliko je i Ministarstvu i Vladi, stalo do najmlađih i do stvaranja boljih uslova u kojima će se družiti,igrati,odrastati i razvijati-napominje ministar prosvete Branko Ružić.

-U sklopu ovog projekta ugovorena je i rekonstrkucija vrtića “Labud” čime ćemo obezbediti novih 160 mesta za mališane, odnosno po 80 mesta u svakom objektu. Planiran rok izgradnje je 8 meseci i uveren sam da postoje šanse da se projekat realizuje i pre roka.

Ministar Ružić dodaje da je povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem jedan od prioriteta, strateških ciljeva Vlade Republike Srbije a uz podršku projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrzavanje koje se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, omogući će se opremanje novih objekata i adapatacija i prenamena već postojećih u celoj Srbiji.

-Koliko je Ministarstvo posvećeno radu na dostupnosti prdškolskog programa, pokazuju i ostale aktivnositi koje se realizuju na teritoriji čitavog Rasiskog okruga: opština Varvarin jedna je od 34 lokalne samouprave u okviru koje se sprovodi grant program projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, u saradnji sa Fondacijom “Novak Đoković” planiramo da u narednom periodu završimo i opremanje prostorija u objektima u Varvarinu, Brusu (selo Zlatari), u trsteničkom selu Popina (jedna prostorija u okviru škole), dok će u selu Drenova biti adaptirane četiri prostorije. Očekuje se da ti radovi budu završeni do kraja godine-navodi ministar Ružić.

U predkolskoj ustanovi “Nata Veljković” napominju da je cilj ovog projekta unapređivanje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete od rođenja do šest i po godina, a posebno dece iz socijalno i ekonomski ugroženih društenih grupa.

-Dobiti od projekta imaju deca i njihove porodice,predškolske ustanove, lokalne zajednice, institucija državne urpave u čijoj nadležnosti je predškolsko vaspitanje i obrazovanje-navodi Vesna Živković, direktorka PU “Nata Veljković”, precizirajući da je Kruševac tokom prethodne dve godine realizovao aktivnosti koje se odnose na projekte unapređenja dostupnosit predškolskog obrazovanja,kao i da je tekući projekat fokusiran na decu od tri do pet i po godina.

- I kroz posebne programe podrške jačaće se kompentencije roditelja, a biće uspostavljeni i inovativni centri koji će poslužiti kao modeli za obuku i razmenu znanja vaspitača.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, koja je zajedno sa ministrom Brankom Ružićem položila kamen temeljac za nov objekat navodi da Kruševac brine o svojoj deci i da se predškolska ustanoa trudi da zajedno sa grado poboljlja uslove u vrtićima. U nastavku posete Kruševcu, ministar prosvete i gradonačelnica obišli su i predškolsku ustanovu u selu Veliki Šiljegovac, gde su ustanovi zvanično predati ključevi vozila, koje je nabavljeno u okviru aktuelnog projekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru